Cūkgaļas rulete

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Baiba vismīļāk gatavo gaļas ēdienus, jo ir pēc izglītības desu meistare. Ar iedvesmu un labu garšas izjūtu taisa desas, galertus, pastētes un pēc sentēvu metodēm kūpina gaļu un zivis. Viss ir svaigs, dabīgs, bez e-vielām un mākslīgiem uzlabotājiem. Savus izstrādājumus ved uz Rīgas zemnieku tirdziņiem, pircēji novērtē, atgriežas atkal un atkal, jau iepriekš pasūta un lūdz paglabāt sev kārotos gabaliņus.

Žāvējumus pie Baibas mēs pērkam nu jau pusgadu. Mūs pārliecināja Baibas pagalmā redzētā žāvētava ar alkšņu malkas krāvumu. No citiem žāvējumiem šie atšķiras ar to, ka nav piepumpēti ar ūdeni, tāpēc ilgāk uzglabājami. Pastāvīgi ēdot šos gardumus, ir tikai viena ķibele – roka vairs neceļas pirkt tā saucamos „gaļas izstrādājumus”. Gluži vienkārši mainās garšas izjūtas, un dīvainās mūsdienu tehnoloģijās iegūtās desas un šķiņķus, piesātinātus ar sojas un sāls šķīdumiem un daždažādām e-vielām, nav vēlēšanās likt uz galda.

Pircēji, kam nav pa prātam žāvējumi, izvēlas gaļas ruletes – aromātiskas, sulīgas un svaigas. Baiba mums ļāva ielūkoties, kā tās top. Tās tiek gatavotas pēc acumēra, tāpēc precīzu daudzumu sastāvdaļām šeit nebūs. Ja kāds vēlas gatavot pats, var konsultēties pie pašas Baibas. Viņu var satikt Rīgā, ceturtdienu priekšpusdienās Dzirciema ielas zemnieku tirgū, sestdienās – Čiekurkalna tirgū. Un pie viena nopirkt kādus smaržīgus un gardus lauku labumus.

Sastāvdaļas

  • 2 gab cūkas rolāde jeb rulete
  • vairāk kā 2 kg cūku sāna gabals bez kaula,
  • Sāls, pipari

Pildījums

  • burkāni
  • mazliet maltu čili piparu
  • mazliet maltu melno piparu
  • pēc izvēles
  • paprika
  • melnās plūmes
  • omlete
    Buljonam

    • burkāni
    • sīpoli
    • ķiploki
    • smaržīgie pipari

    Soļi

    Solis 1

    Gaļu sapilda, cieši satin un nosien ar pārtikas diegu.

    Solis 2

    Gatavo buljonu – uzvāra lielā katlā ūdeni ar garšvielām un garšsaknēm. Ruletes liek buljonā un vāra 2– 3 stundas.

    Solis 3

    Ruletes ņem laukā no katla, atdzesē vai nu zem sloga (pēc veco saimnieču metodes), vai pārklātas, lai neapkalst.

    Solis 4

    Noņem diegu, griež šķēlītēs.

    Solis 5

    Palikušo buljonu izlieto pastētei, soļankai vai citai bagātīgai zupai.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Ātrais Jāņu siers

    Ātrais Jāņu siers

    Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

    Pupiņu pastēte

    Pupiņu pastēte

    Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

    Ķimeņu kartupeļu cepumi

    Ķimeņu kartupeļu cepumi

    Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

    Mūsu sadarbības partneri