Ābolu aveņu ievārījums

Rabarberu un meža zemeņu ievārījums

Labā ziņa – meža zemenes ievārījuma rabarberiem var pievienot pavisam nedaudz, un garša kļūst ļoti patīkama. Iespējams, labi būtu arī kombinēt kopā rabarberus, meža zemenes un dārza zemenes. Kaut kad izmēģināšu arī tādu kombināciju. Un vēl es visiem ievārījumiem pievienoju nedaudz citronu sulas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ābolu aveņu ievārījums ir smalks un maigs, skaistā krāsā, ar patīkamu struktūru un biezumu. Ar to mūs reiz pacienāja ogrēniete Anita Ikauniece, kad vēl dzīvojām šajā pilsētā. Receptes pie mums atnāk pa ļoti dažādiem ceļiem. Šī atnāca kopā ar ļoti emocionālu stāstu: Anita mājas interjeram vēlējās pasūtīt puķu bildes, kas viņai atgādinātu par laiku, kad abas ar mammu kopā strādājušas dārzā. Internetā atrastās Valda uzņemtās ziedu fotogrāfijas no sērijas “Puķes no mammas dārza” , ko desmit gadu garumā uzņēmām kalendāriem, noskaņā viņai likās tuvas un atmiņas raisošas. Anita izvēlējās lielākoties baltu ziedu fotogrāfijas, vēlāk pasūtīja klāt arī rozā asteres. Ierāmētas baltos rāmjos, viņas mājās tās tiešām labi iederējās.

Ciemojoties pie Anitas, viņa mūs reiz cienāja ar kafiju un našķiem, tostarp pašas vārītu ābolu aveņu ievārījumu, par kuru stāstīja, ka tas ir viņas bērnu un mazbērnu īpaši iecienīts un iesaukts par TO ievārījumu. Viņi vislabprātāk to ēdot kopā ar biezpiena pankūciņām.

Par šo recepti atcerējos šogad, kad beidzot parādījās pirmie Latvijas dārzu āboli un bija pieejamas arī vasaras avenes. Mūsu dienās aveņu sezona ir gara: vasaras avenes līgani nomaina rudens avenes, un no tām ievārījumu var vārīt līdz salnām, tāpēc šis ievārījums laika ziņā nesteidzina. To var vārīt arī no saldētām avenēm. Aveņu proporcija pret āboliem ir gaumes lieta. Gan avenes, gan ābolus izkarsētus izberž caur sietu, lai struktūra būtu maiga, tomēr paliktu sīksīciņi ābolu un ogu gabaliņi. Anitas draugi, kuriem slinkums lietot sietu, izmanto blenderi, bet tas ir gludens, uzputots biezenis, un daļa no šī ievārījuma rakstura pazūd. Ja ievārījumu vāra vien dažas burciņas, sieta darbi neprasa daudz laika un spēka. Pirms ķerties pie blendera, iesaku vismaz izmēģināt.

Āboliem jābūt skābo šķirņu. Derēs ‘baltie dzidrie’, ‘bumbierāboli’, ‘rožāboli’, ‘grāvenšteini’ vai aromātiskie ‘antonovkas’. Tādi, kuri vāroties izšķīst. Cukuru var lietot parasto, balto. Tā kā ābolos ir daudz pektīna, speciālais ievārījuma cukurs nav vajadzīgs. Pašu ābolu ievārījums ir tik maigs, ka to prasās papildināt ar garšvielām, klasiskajā receptē daudz saimnieču pievieno malto kanēli. Bet kāpēc gan nepamēģināt kā garšvielu aromātiskās avenes? Āboli ar avenēm sader lieliski.

Paldies Anitai par dalīšanos ar recepti!

Sastāvdaļas

  • Ievārījumam piemēroti āboli – ‘baltie dzidrie’, ‘rožāboli’, ‘bumbierāboli’ vai ‘antonovkas’
  • Citrons (nav obligāti)
  • Avenes (1:3 attiecībā avenes pret āboliem vai mazāk)
  • Cukurs pēc garšas

Soļi

Solis 1

Avenes liek katlā, kurā ieliets tik daudz ūdens, lai nosedz katla dibenu. Uzvāra un maisot pavāra, līdz izšķīst. Avenes lej sietā un ar karoti izberž, lai atdalītu sēkliņas.

Solis 2

Ābolus noskalo, izgriež bojājumus, sasituma vai tārpu iegrauztas vietas un liek katlā, kurā ieliets tik daudz ūdens, lai nosedz katla dibenu.  Ābolus apmaisot vāra, līdz tie kļūst mīksti un putaini, tad izberž caur sietu, lai atdalītu serdes un mizas. Ja sieta vietā lietos blenderi, tad āobliem iztīra serdes un tos nomizo.

Solis 3

Ābolu masu liek katlā, pēc garšas pievieno aveņu masu un cukuru. Sākumā pievieno nedaudz un papildina pēc vajadzības. Maisot vāra (uzmanību, biezā, karstā masa burbuļos un šļakstīsies – labāk lietot nelielu karstumu un ievārījumu visu laiku kārtīgi maisīt.) Pavāra vēl 10 minūtes.

Solis 4

Nosmeļ putas, ja tādas sakrājušās virspusē. Nekavējoties uzmanīgi lej ievārījumu sterilās burkās, tām stingri uzskrūvē iepriekš novārītus vāciņus.

Solis 5

Burkas saliek ar vākiem uz leju un tā notur 10 minūtes, pēc tam apgriež otrādi un atdzesē. Uzglabā vēsā, tumšā vietā, pēc atvēršanas uzglabā ledusskapī.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rabarberu un meža zemeņu ievārījums

Rabarberu un meža zemeņu ievārījums

Labā ziņa – meža zemenes ievārījuma rabarberiem var pievienot pavisam nedaudz, un garša kļūst ļoti patīkama. Iespējams, labi būtu arī kombinēt kopā rabarberus, meža zemenes un dārza zemenes. Kaut kad izmēģināšu arī tādu kombināciju. Un vēl es visiem ievārījumiem pievienoju nedaudz citronu sulas.

Jāņogu želeja

Jāņogu želeja

Jāņogu želeja ir smalka un garda, ja vien to pagatavo meistarīgi. Atceros, bērnībā mamma to taisīja nevārot – izspieda no ogām sulu, pievienoja divas reizes vairāk cukura un tad lēni jo lēni maisīja, līdz cukurs bija izkusis. Reizēm tā lēnā maisīšana bija mans pienākums. Nedrīkstēja uzkult putas, tas bija tiešām ļoti garlaicīgs darbs. Un man želeja tā īsti negaršoja. Tā cirtās kaklā un bija vienkārši ļoti stipri skābi salda. Tāpēc ilgu laiku to ziemas krājumiem negatavoju.

Pikantā zilo plūmju mērce

Pikantā zilo plūmju mērce

Sallijas plūmju mērci ēd pie dažādiem ēdieniem – sākot no pavisam vienkāršiem krekeriem un jebkura veida siera, līdz pat gaļas ēdieniem un pat desiņām. Ja tev mājās ir šādas burciņas, esi vienmēr gatavs uzņemt negaidītus ciemiņus, arī pats sevi vari palutināt, pasmeļot ar karoti biezo mērci kaut pie karstas Vīnes desiņas.

Mūsu sadarbības partneri