Zviedru piparkūkas

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

04/01/2016

Ļoti vienkāršu un izcili gardu piparkūku recepte pie mums atceļoja no fotogrāfes Intas Rukas, kaimiņienes un īsta drauga. Inta allaž bijusi ļoti dāsns cilvēks, vienmēr dalījusies ar visu labo, sākot ar smaidu un labu garastāvokli, beidzot ar visu pašas dārzā izaudzēto. Dzerot tēju un ciemojoties, vienmēr kāds cienasts un ciemakukulis sarūpēts.

Inta šoreiz dalās ar zviedru draudzenes piparkūku recepti. Svētki jau tuvojas noslēgumam, bet mūsu mājās šīs piparkūkas ir izraisījušas neticamu pieprasījumu. Ikviens kārumnieks, kas tās pagaršojis, nekavējoties jautā pēc receptes.

Interesanti, ka tā ir ļoti vienkārša recepte, kurā ir maz sastāvdaļu, tikai divas garšvielas, turklāt mīkla nav pirms cepšanas jārullē, jāspiež formas un jāizlasa krikumi. Atliek vien mīklu pēc sajaukšanas stundiņu atdzesēt ledusskapī un pēc tam ar nazi sagriezt uz dēlīša plānās jo plānās šķēlītēs, līdzīgi kā desu. Tiesa, uz perfekti apaļu formu nevar cerēt, ja nu vienīgi šķēlītes vēl izspiež ar glāzīti. Bet tas nudien nav vajadzīgs. Lai arī piparkūkas ir mazliet ovālas vai kā mazi mākonīši, tās ir ārkārtīgi trauslas un kraukšķīgas. Garšo līdzīgi tām piparkūkām, kuras varam nopirkt lielveikalos, ievestas no skandināvu zemēm. Tikai vēl daudz, daudz labāk, jo lielie ražotāji nelutina ar īstu sviestu. Ja nu atsevišķas mazās konditorejas to lieto, tad mīklas cenas ir ļoti augstas. Bet šī mājās gatavotā mīkla ir gan vienkārši un ātri iejaucama, gan lēta izmaksās. No zemāk minētā mīklas daudzuma var izcept 5 līdz 6 plātis piparkūku.

Cepot jāuzmanās, jo plānās piparkūkas ir gatavas zibenīgi. Virtuve pilna reibinošas smaržas. Karstās piparkūkas ir mīkstas, bet dziestot ļoti ātri sacietē. Tad tām ir brīnišķīga struktūra – no otras puses izskatās kā tumši brūnas mežģīnes. Ja skatās pret gaismu, tās ir nedaudz caurspīdīgas. Brīdinām – rada atkarību!

Paldies Intai, kuras rakstības stilu saglabāju, jo man tas ļoti patīk. Paldies Ivetai un „Valda Ošiņa rakstāmlietu” meitenēm par koka ragaviņām, kuras bildē slīd pa jauno, īsto sniegu, piekrautas ar tikko ceptām piparkūkām.

Tā raksta Inta:

Tantes Linnea piparkūkas. Tas nāk no Annas – Karin ģimenes. Zviedrijā katrai ģimenei esot sava recepte. Šī ir vienkārši izcila recepte.

Sastāvdaļas

1. mīklas daļa

  • 250 g vēsa sviesta
  • 200 g gaišā sīrupa (tas vidējais krāsas ziņā)
  • 100 g cukura

2. mīklas daļa

  • 300 g kviešu miltu
  • 2 tējkarotes dzeramās sodas
  • 3 tējkarotes malta kanēļa
  • 3 tējkarotes maltu krustnagliņu

Soļi

Solis 1

Sviestu sagriež gabaliņos, pievieno cukuru un sīrupu, visu samaisa mikserī.

Solis 2

Miltus ber bļodā, pievieno garšvielas un samaisa.

Solis 3

Abus maisījumus sajauc kopā vienmērīgā mīklā. Sadala 2 vai 3 daļās.

Solis 4

Izveido rullīšus – desiņas. Ietin pārtikas plēvē. Liek ledusskapī uz 1 stundu. (var uzglabāt ilgāk un uzcept, kad ierodas pēkšņi viesi).

Solis 5

Desiņu sagriež. Cep uz plāts, izklātas ar cepamo papīru, 200 Celsija grādos ap 10 minūtēm (uzmaniet, lai nesadeg!). Bet nu katrai krāsnij jāskatās… Piparkūkas būs apaļas.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Medus piparkūkas

Medus piparkūkas

Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

Rudzu piparkūkas

Rudzu piparkūkas

Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

Mūsu sadarbības partneri