Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes. Mēs tās ēdām ar pilngraudu kviešu mazajām tostermaizītēm, apceptām sviestā līdz zeltainam kraukšķim, apziestām ar kausēto sieru un pāri saceptajām gailenēm bagātīgi pārkaisītām ar svaigiem zaļumiem.

Maizītes ieteicams ēst siltas. Atdzisušas tās kļūs mīkstas. Gardi būs arī tā, bet mūsmājās grauzdiņus ēdam tūlīt pēc pagatavošanas, lai nelaistu zudībā ne nieka no cepto sēņu, grauzdētās maizes, plūstošā siera kontrastu niansēm.

Ja gailenes nav pārāk lielas, tās var plucināt gabalos, mazākās atstājot veselas, nevis griezt ar nazi mazos gabaliņos. Izmēģinājām maizītēm pārkaisīt dažādu veidu zaļumus. Tā kā mums garšo gan loki, gan dilles un pētersīļi, atzinām par labiem esam visus šos variantus. Cepot sēnes, tām var pievienot svaigas vai kaltētas timiāna lapiņas, pavisam nedaudz, maigi, maigi. Sīpolu mīlētāji droši vien gribētu apcept klāt kādas sīpolu ripiņas, kādam noteikti patiktu klāt vēl arī kūpināts bekons, bet stipras papildu garšas nomāc pašu sēņu aromātu, tāpēc, mūsuprāt, reizēm mazāk ir vairāk. Baudīsim vasaru. Arī ziemā, ja saldētavā būs sagatavoti ceptu gaileņu krājumi.

Sastāvdaļas

  • Gailenes (var būt arī saldētas)
  • Sviests
  • Mazās tostermaizes (mums bija pilngraudu kviešu)
  • Kausētais vai svaigais siers
  • Sāls
  • Zaļumi – dilles, loki, pētersīļi, timiāns pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Gailenēm notīra pielipušos gružus (to ērti izdarīt ar saru otu), lielākās sēnes saplucina, mazākās atstāj veselas.

Solis 2

Pannā izkausē pāris ēdamkarošu sviesta, pagrozot maigi apcep gailenes, beigās uzkaisa nedaudz sāls. Ja vēlas, pirms cepšanas beigām var piemest mazu šķipsniņu timiāna lapiņu. Gatavās sēnes saliek māla bļodā, lai glabājas siltas.

Solis 3

Mazās tostermaizītes apsmērē no abām pusēm ar plānu kārtiņu sviesta, tajā pašā pannā, kur cepās gailenes, apcep no abām pusēm zeltainas un kraukšķīgas.

Solis 4

Sakapā zaļumus – diļļu, pētersīļu lapiņas un/vai lokus, sajauc kopā vai atstāj atsevišķi.

Solis 5

Grauzdiņiem uzsmērē svaigo vai kausēto sieru (mums bija Dzintarsiers ar baravikām), bagātīgi uzliek ceptās gailenes, pārkaisa zaļumiem un ēd siltas nekavējoties.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Karaša. Ilzes Briedes recepte

Karaša. Ilzes Briedes recepte

Šoreiz Ilze piedāvā miežu karašas recepti, jo tā ir tipiska tieši Vidzemei. Tā ir ļoti iecienīta arī pie mūsu Ziemeļu kaimiņiem igauņiem.

Mūsu sadarbības partneri