Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes. Mēs tās ēdām ar pilngraudu kviešu mazajām tostermaizītēm, apceptām sviestā līdz zeltainam kraukšķim, apziestām ar kausēto sieru un pāri saceptajām gailenēm bagātīgi pārkaisītām ar svaigiem zaļumiem.

Maizītes ieteicams ēst siltas. Atdzisušas tās kļūs mīkstas. Gardi būs arī tā, bet mūsmājās grauzdiņus ēdam tūlīt pēc pagatavošanas, lai nelaistu zudībā ne nieka no cepto sēņu, grauzdētās maizes, plūstošā siera kontrastu niansēm.

Ja gailenes nav pārāk lielas, tās var plucināt gabalos, mazākās atstājot veselas, nevis griezt ar nazi mazos gabaliņos. Izmēģinājām maizītēm pārkaisīt dažādu veidu zaļumus. Tā kā mums garšo gan loki, gan dilles un pētersīļi, atzinām par labiem esam visus šos variantus. Cepot sēnes, tām var pievienot svaigas vai kaltētas timiāna lapiņas, pavisam nedaudz, maigi, maigi. Sīpolu mīlētāji droši vien gribētu apcept klāt kādas sīpolu ripiņas, kādam noteikti patiktu klāt vēl arī kūpināts bekons, bet stipras papildu garšas nomāc pašu sēņu aromātu, tāpēc, mūsuprāt, reizēm mazāk ir vairāk. Baudīsim vasaru. Arī ziemā, ja saldētavā būs sagatavoti ceptu gaileņu krājumi.

Sastāvdaļas

  • Gailenes (var būt arī saldētas)
  • Sviests
  • Mazās tostermaizes (mums bija pilngraudu kviešu)
  • Kausētais vai svaigais siers
  • Sāls
  • Zaļumi – dilles, loki, pētersīļi, timiāns pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Gailenēm notīra pielipušos gružus (to ērti izdarīt ar saru otu), lielākās sēnes saplucina, mazākās atstāj veselas.

Solis 2

Pannā izkausē pāris ēdamkarošu sviesta, pagrozot maigi apcep gailenes, beigās uzkaisa nedaudz sāls. Ja vēlas, pirms cepšanas beigām var piemest mazu šķipsniņu timiāna lapiņu. Gatavās sēnes saliek māla bļodā, lai glabājas siltas.

Solis 3

Mazās tostermaizītes apsmērē no abām pusēm ar plānu kārtiņu sviesta, tajā pašā pannā, kur cepās gailenes, apcep no abām pusēm zeltainas un kraukšķīgas.

Solis 4

Sakapā zaļumus – diļļu, pētersīļu lapiņas un/vai lokus, sajauc kopā vai atstāj atsevišķi.

Solis 5

Grauzdiņiem uzsmērē svaigo vai kausēto sieru (mums bija Dzintarsiers ar baravikām), bagātīgi uzliek ceptās gailenes, pārkaisa zaļumiem un ēd siltas nekavējoties.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Mūsu sadarbības partneri