Ceturtdiena, 4 oktobris, 2018 - Stāsta

Brokastis “Zaļajā salā”

 

Brokastis "Zaļā sala"

 

Vai maz jāpārliecina kāds, ka vietās, kur ceļojot paliec pa nakti, labas brokastis ir ļoti svarīgas. Putriņa ar pašvārītu ievārījumu. Mazas uzkodas, kas mainās, atkarībā no gadalaika un saimnieku iedvesmas. Zaļumi un dārzeņi. Bekons un omlete. Pildītas biezpiena pankūkas. Kafijas kanna. Noslēgumā – mazs rupjmaizes kārtojums. Galdi ar baltiem galdautiem, saklāti verandā ar skatu uz dārzu.

 

Šī nav apmaksāta reklāma. Vienkārši gribam dalīties ar citiem ceļotājiem par vietām, kurās esam ne reizi vien (tātad zinām, ka tā nav vienkārša nejaušība) sastapušies ar patiesu viesmīlību un lutināšanu. Paldies Ritai un viņas ģimenei! Mums ļoti patīk vietas, kur viesu namā var just saimnieku rūpi. Ir vietas, kur jūs sagaida kāds algots darbinieks ar atsvešinātu seju un skaidri nolasāmu vēlmi ātrāk tikt projām, bet ne šeit! “Zaļajā salā” esam nakšņojuši ne reizi vien. Gan rudenī, gan citos gadalaikos. Un visas reizes esam mājīgi uzņemti.

Ja esi nolēmis baudīt kādu lielisku koncertu “Gorā”, tad pēc tam vari pārnakšņot “Zaļajā salā”, kas atrodas tikai dažus kilometrus nostāk gleznieciskā Rēzeknes upītes ielokā. Vakarā var uzvārīt kādu karstu dzērienu un paēst ko līdzpaņemtu. Iepriekš saskaņojot, var arī vienoties par ēdināšanu ar saimniecēm. Viesu nams ir arī iesaistījies starptautiskajā Kulinārā mantojuma kustībā.

Bet viņu parastās brokastis ir tādas, ka pēc tam var veikt varoņdarbus, doties pie dabas, aktīvā atpūtā vai darbā, un tik drīz ēst negribēsies. Ir ēdieni, kuri ir klasiskajā repertuārā, bet kāda mazā uzkodiņa vienmēr mainās – vai nu var baudīt mazas Latgales ruletes šķēlītes, vai sieru, ko nu šajā reizē saimniece sagatavojusi. Rita teic, ka mēs nebūt neesam vienīgie, kuri šo brokastu dēļ atgriežas vēl un vēl.

Ja ceļš jūs ved uz Rēzeknes pusi un vēlaties pārnakšņot, “Zaļā sala” būs lieliska izvēle.

Pirmdiena, 12 marts, 2018

Taste Kuldīga 2018

 

Taste Kuldiga 2018

Kuldīgas restorānu nedēļa notiek otro reizi, šogad tā veltīta bērnības garšai. Atklāšanas ballīte “Pieaugušo bērnu pasaule” notika Kuldīgas mākslinieku rezidences galerijā 9. martā. Atbilstošas noskaņas radīšanai varēja izvēdināt galvu šūpolēs, izlekt klases, ienirt krāsainu bumbiņu vannā, izlekt gumijas, iebaudīt cukurvati vai sprāgstošās karameles. Par tīrību rūpējās burvīga, kolorīta apkopēja, ar ko varēja sarunāt visu ko. Un vēl bija slepens skapītis ar mazām glāzītēm (Vilhelm?). Lasīt vairāk.

Svētdiena, 24 decembris, 2017

Rūķu piparkūku darbnīca Blomē

 

Ilze Briede, piparkūkas

Pasakaina brīnumu gaisotne pārņēmusi maizes darbnīcu Donas Blomē, Smiltenes pusē gada nogalē. Lai gan no šeit minētajiem tēliem pa īstam satikt varēja rūķus, izjūtu ziņā nams rosināja iztēli arī citos virzienos. Tā varētu smaržot Kaķīša dzirnavās riekstu un mandeļu gaņģi, nebūtu pārsteidzoši turpat satikt kādu no septiņiem rūķīšiem, kurš iekniebtu sānos pašai Patronesei Rūķītei Bumbulītei un šķelmīgi pamirkšķinātu gada nogalē Visjautrākajai Rūķītei Doniņai. Gluži pašsaprotami no balti putošajiem miltu mākoņiem varētu parādīties arī kāds Harija Potera tēls. Jā, miltus šajā mājā drīkst un vajag ar lielu prieku sviest gaisā, vienlaicīgi smejot un gavilējot. Dziesmas un rotaļas mijas ar virtuves darbiem, vēsturiskiem, gudriem un jautriem stāstiem, un piparkūku tapšanas pasākums norisinās kā labi eļļots pulkstenis. Piparkūkas darina no Donu rūķu jau iepriekš laicīgi sagatavotas mīklas, dekorē ar riekstiņiem, sēkliņām, kaltētām odziņām, sukādēm un krāsainiem cukuriņiem. Pēc pasākuma katrs rūķu palīgs savas izceptās piparkūkas var nest mājās, uzkost pats un cienāt radus un draugus. Lasīt vairāk.

Ceturtdiena, 28 septembris, 2017

Kāpostu tīteņu ceļš uz Latviju

 

Stāsts no mūsu grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”.Kapostu_titeni_lapa_no_gramatas

Zviedrijā tīteņu recepte ar nosaukumu „dolma” pirmo reizi aprakstīta 1765. g. izdotajā slavenajā Kaisas Vargas (Anna Christina Warg jeb Cajsa/Kajsa Warg, 1703 – 1769) pavārgrāmatā. Vargas receptes vispirms pārtulkotas vācu valodā, pēc tam tulkotas latviski un publicētas pirmajā latviešu valodā izdotajā pavārgrāmatā. Dolmu gatavoja no vīnogu lapām, maltas liellopu gaļas un citronu sulas. Līdz ar kotletēm un kafiju tīteņus kā jaunu ēdienu no Osmaņu Impērijas uz Zviedriju atvedis karalis Kārlis XII.

Pēc sakāves Poltavas kaujā 1709. g. karalis devies uz Benderiem Moldāvijā. Tajā laikā tā piederēja Osmaņu impērijai, kas bija Zviedrijas sabiedrotie. Kārlis XII pārliecinājis Osmaņus, lai viņi ieguldītu naudu cīņā pret krieviem. Kad karalis 1715. gadā atgriezies Zviedrijā, viņam sekojuši Osmaņu Impērijas kreditori, kas naudu karošanai tiešām aizdevuši. Zviedrijā viņi bijuši līdz pat 1732. g., un uzskata, ka šajā periodā Zviedrijā sāka gatavot dolmu. Tā kā vīnogu lapas Zviedrijā bijušas dārgas, Kaisa Varga savā pavārgrāmatā piedāvājusi tiem cilvēkiem, kas nevar tās atļauties, pildījumu ietīt blanšētās kāpostu lapās.

Katru gadu 30. novembrī Zviedrijā svin Kāpostu tīteņu dienu. Tā ir veltīta Zviedrijas dažādu tautību iedzīvotāju kultūras vērtību bagātībai un līdzāspastāvēšanai. Zviedrijas pilsētu muzejos rīko augsta līmeņa pasākumus ar dažādu prominenču piedalīšanos.

Pirmdiena, 8 maijs, 2017

Ķekavas svaigā vistas gaļa – audzēta bez antibiotikām

 

VO_4050004

 

 

PF “Ķekava” svaigā vistas gaļa – pirmā gaļa Baltijā ar īpašu norādi “Audzēts bez antibiotikām”

Investējot 3 miljonus eiro pastiprinātā biodrošībā, putnu labturībā un kvalitātes vadībā, Latvijā vadošais putnu gaļas ražotājs AS “Putnu fabrika Ķekava” kļuvis par pirmo gaļas lielražotāju Baltijā, kurš vietējam tirgum un eksportam ražos paaugstinātas kvalitātes gaļu ar atzīmi “Audzēts bez antibiotikām”. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 1 maijs, 2017

Ciemos pie Kuzminsku ģimenes Zeltmājās, Kaunatas pagastā

 

Kuzminsku ģimene

 

Darba gaitas mūs šogad bieži ved uz Latgales pusi. Rāznas Nacionālais parks svin 10 gadu jubileju. Šajā sakarībā piedalāmies projektā, kurā top Andra Eglīša foto izstāde un grāmata par parka vērtībām. Tās ir ne tikai krāšņā daba: ezeri, salas, meži, augi, putni un dzīvnieki, bet arī paši latgalieši. Cilvēki tur ir tikpat tīri, skaidri un godīgi kā daba. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 19 decembris, 2016 - Stāsta , ,

Piparkūku mājiņa? Šoreiz katedrāle.

 

piparkukas, baznica, katedrale

 

Piparkūku mājiņas vietā Mākslas akadēmijas studentes Daina (rotu dizains), Elza (porcelāns un keramika) un Milda (tekstils un dizains) šogad uzcēla pamatīgu katedrāli. Savu palīdzību neliedza arī Dainas draugs Toms. Lai mākslas zinātnieki skaidro, cik tur gotiskā, cik eklektiskā vai kāda cita stila. Būve izdevās grandioza (61 x 32 x 32 cm)! Lasīt vairāk.

Trešdiena, 30 novembris, 2016 - Stāsta ,

“Eiropas vēsture latviešu virtuvē”. Grāmatas atvēršanas svētki

Grāmata "Eiropas vēsture latviešu virtuvē"

Nesen atvērām mūsu vairākus gadus loloto grāmatu “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”, kura ir mūsu bloga www.garsigalatvija.lv recešu izlase un tapusi sadarbībā ar Lauku Avīzi.

Paldies Vijai, Sintijai, Norai, Imantam un Ivaram, kuri palīdzēja lielā rasola, eklēru un lazdu riekstu bezē – šokolādes kūciņu gatavošanā. Protams, ka mielasta galdu klājām pēc grāmatā publicētajām receptēm. Kārtējo reizi pārliecinājāmies, ka rasols ir tikai šķietami vienkāršs un pašsaprotams ēdiens. Ja virtuvē darbojas vairākas saimnieces, viss nav tik vienkārši. Ikviena dalās savā pieredzē. Nora: kad kartupeļi sagriezti, tos vajag sajaukt ar kādu lāsi gurķu marinādes, lai drusku ievelkas. Vija: mērcei jāpievieno nedaudz cukura, jo mans znots tā vienmēr dara! Jānis jau pie galda piekodināja, ka rasols nav iedomājams bez melnajiem, maltajiem pipariem. Paldies, jums, draugi, rasols bija lielisks, nepalika pāri ne kripatas! Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 8 augusts, 2016

Septiņpadsmit dažādi sieri Mercendarbes muižā

 

VO_8050003

 

Nu labi, gandrīz septiņpadsmit. Bet mēs šeit neesam sīkumaini. Tā šogad saimnieces jau trešo reizi mērojās spēkiem Baldones garšas meklējumos. Pie viena garā galda stājās gan mājražotājas ar stāžu, gan prasmīgas saimnieces, kuras ikdienā gatavo savam, ģimenes un draugu priekam. Paldies par drosmi, uzņēmību un darba dienu steigā atrasto laiku sagatavot cienastu saviem pilsētas kaimiņiem un viesiem. Lasīt vairāk.

Trešdiena, 27 jūlijs, 2016

Restorāns 3 un atmiņas 30

 

VO_7260100

Nu jau 30 gadu pa Annām svinam savas ģimenes dzimšanas dienu. Patīkams fakts – vēl nekad šo gadu laikā Annu dienā nav lijis lietus, un, cerams, tā arī turpināsies.

Šogad silto 26. jūlija vakaru pavadījām Restorāna 3 ielas terasē, baudot dažādas smalkas Latvijas dabas garšas, smaržas, krāsas un faktūras. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas