Marinētas ceptas reņģes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

 Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas. Klāt vecmamma pasniedza vārītus kartupeļus un zaļos lapu salātus ar gurķiem, redīsiem, lokiem, dillēm, kefīru un skābo krējumu.

Ja šo ēdienu ēd katru gadu maijā, tas, līdzīgi kā citi tradicionālie sezonu ēdieni, rada ļoti skaidru gadalaika izjūtu. Putni dzied, lapas plaukst, galdā reņģes ar salātiem, tātad – pavasaris ir klāt!

Šī recepte noteikti noder ikvienā Latvijas vietā, kur var dabūt reņģes, bet jo īpaši novados pie jūras. Diemžēl mūsu jūras ekoloģiskais stāvoklis nav iepriecinošs, tāpēc labāk izvēlēties mazākas Baltijas jūras zivis, kuras izaug salīdzinoši ātri, citu starpā reņģes, kas ir mūsu nacionālais lepnums, kaut reizēm nepelnīti noniecinātas. Vajadzētu šajā sakarā lauzt vecos aizspriedumus, jo svaigas, labi pagatavotas reņģes ir ļoti garšīgas. Ja tās saceptas pavairāk un paliek pāri, var aši pārvērst jaunā ēdienā, iemarinējot ar sīpoliem, un pēc tam ēst pie maizes. Ļoti gards un pikants ēdiens!

Sastāvdaļas

  • Svaigas reņģes
  • Kviešu milti panēšanai
  • Eļļa cepšanai
  • Sāls

Marinādei

  • Sīpoli
  • Etiķis 9 %
  • Sāls
  • Cukurs

Soļi

Solis 1

Reņģes notīra (ar mazu nazīti nogriež galvu, sākot ar augšpusi, pavelkot, izņem iekšas), nomazgā, apsāla, apviļā miltos un cep uz pannas no abām pusēm zeltaini brūnas.

Solis 2

Reņģītes ēd karstas kopā ar kartupeļiem un zaļiem lapu salātiem, kam var pievienot svaigu gurķi, redīsus, lokus, dilles, kefīru un krējumu.

Solis 3

Ja daļa reņģu paliek pāri, tās var iemarinēt.

Solis 4

Nomizo sīpolu un sagriež gredzenos. Ja jūsmājās kādam svaiga sīpola garša šķiet par stipru, šajā brīdī sīpolu gredzenus var noskalot zem auksta ūdens strūklas, ar rokām tos mazliet paburzot un beigās nospiežot pēc iespējas sausus. Manīte rīkojās ar svaigiem un stipriem sīpoliem.

Solis 5

Uzvāra ūdeni, ielej krūzē, piejauc šķipsnu sāls un cukura, pielej pēc garšas balto galda etiķi. Marinādei jābūt pastiprai, pagaršojot tai mazliet “jācērt kaklā”.

Solis 6

Traukā saliek ceptās reņģes, pārliek svaigos sīpolu gredzenus, pārlej etiķa marinādi. Uzliek slogu un notur vēsumā vismaz līdz nākamajai dienai. Ledusskapī var uzglabāt nedēļu. Ēd kā auksto uzkodu.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Mūsu sadarbības partneri