Zivju zupa

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Zivju zupas garša var būt ļoti atšķirīga. Viena buķete būs uz ugunskura vārītai makšķernieku zupai, cita – zupai no veikalā iegādātām zivīm. Atšķirsies baltās vai sārtās zivs zupa, kādas saknes un garšvielas pievienosim, vai lietosim pienu, krējumu, vai varbūt tomātu mērci. Variantu ir daudz. Tāpat ļoti atšķirīgas var būt zivju zupas izmaksas.

Šīs receptes pamatā manas mammas izkoptā garšas buķete. Viņa bija taupīga sieva. Ja mājās bija zivis, filejas sacepa, bet no galvām, asakām un spurām vārīja zupu. Tāds buljons bija ļoti gards un piesātināts, kad atdzisa, zupa saželēja. Šodien varam iegādāties zivju zupas izlases. Tās ir salīdzinoši lētas, bet virums ir sātīgs un gards.

Mūsu bērniem šī ir viena no mīļākajām zupām, iesaukta par zombija zupu. Varat paši minēt, kāpēc. Mūsu ģimenē ir problēmas ar dzīvajām zivīm, labāk pērkam tādas, kas vairs nekust. Bet ir bijuši šermulīgi gadījumi, it īpaši ar karpām. Lai nu kā, zivju zupai būs būt mūsu ēdienkartē, jo tā ir ātri pagatavojama, lēta un ļoti garšīga.

Ja kādam rados vai draugos makšķernieki, var izmēģināt klasisko zivju zupas metodi, kad no mazajām zivtiņām kopā ar garšvielām vispirms vāra buljonu, nokāš, un zupai 10 minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno lielāko zivju fileju gabaliņus.

Sastāvdaļas

  • Svaiga zivju zupas izlase – galva, aste, asakas un spuras.
  • 1 sīpols
  • 1 burkāns
  • 6 kartupeļi
  • Selerija – gabaliņš selerijas saknes vai pāris kātu
  • 1 krūze zaļo zirnīšu, svaigu vai saldētu (nav obligāti, pieliek, ja ir pa ķērienam)
  • Sauja diļļu ar visiem kātiem un ziediem (ziemai parasti ielieku kādu rūpīgi iesaiņotu saišķi saldētavā)
  • Sāls
  • 6-8 smaržīgo piparu graudi
  • 2 lauru lapas
  • Sauja smalcinātu zaļumu – dilles, loki, pētersīļi pēc izvēles
  • Skābs krējums pasniegšanai

Soļi

Solis 1

Zivs galvai izņem žaunas (tās var padarīt buljonu rūgtu), liek zupas izlasi katlā verdošā ūdenī kopā ar sīpolu (var nemizot, tikai noņemt atlupušās miziņas), pipariem, diļļu kātiem un ziediem, lauru lapām un seleriju. Uzvāra, noputo, vāra 30–40 minūtes. Zivs būs mīksta jau pēc piecām minūtēm, bet svarīgi, lai buljons lēni vārītos, līdz visas labās garšas un barības vielas sasūcas.

Solis 2

Nomizo burkānu un kartupeļus, sagriež kubiņos.

Solis 3

Zupu nokāš, buljonu lej atpakaļ katlā. Pievieno sagrieztās saknes un vāra mīkstas.

Solis 4

Zivi notīra, gatavai zupai pievieno gabaliņus. Pēdējos pieber zirnīšus un pavāra vēl dažas minūtes.

Solis 5

Pasniedzot pēc patikšanas pievieno zaļumus un skābo krējumu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Buljons. Ir varianti

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Baraviku zupaIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš, Andris Eglītis, Vilnis SpundiņšŠo sēņu zupas katlu 2019. gada 26. decembrī tradicionālajā "Digital Guru" dabas fotogrāfu gada noslēguma kopā sanākšanā mums izvārīja Daiga Leimane-Eglīte. Toreiz mēs...

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Mūsu sadarbības partneri