Zivju kotletes

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

 26/03/2014

Šodien ir Māras diena. Šo recepti publicēsim ar mīļiem sveicieniem Mārītei Tīrumai, kura ik dienas rūpējas, lai mūsu galdos nonāk daždažādas jūras delikateses. Mārītes dzīves draugs Oskars ir islandietis, tagad dzīvo Latvijā (Islande bija pirmā valsts, kura oficiāli atzina Latvijas valstisko neatkarību deviņdesmito gadu sākumā, par ko mūsu īpaša mīlestība). Pateicoties viņiem abiem, mēs varam mieloties ar jūras veltēm no ļoti tīriem arktiskajiem ūdeņiem. Viņu pašu virtuves eksperimentos ir noskaidrots, ka visgardākās zivju kotletes izdodas no mencas un pikšas smalkmasas pusi uz pusi. Protams, ļoti gardas kotletes izdodas arī no Latvijas ūdeņos ķertām līdakām vai citām zivīm. Ja jūsu ģimenē nav neviena makšķernieka un nav laika doties uz zivju tirgu, Islandes Oscar’s Fish mencu un pikšas smalkmasa būs labākā izvēle.

To garša ir ļoti tīra un maiga, to nevajag nomākt ar lielu garšvielu daudzumu. Tā kā šīs zivis sasaldētas vakuumā, tās var glabāt saldētavā dienām, kad negribas vai nav laika iepirkties, bet vajag pagatavot siltas pusdienas vai vakariņas. Zivju masu vislabāk atkausēt ar visu vakuuma maisiņu aukstā ūdenī (uzmanieties, ja šādi atkausē saldētus produktus, maisiņu nedrīkst saplēst vai sagriezt!).

Mēs izmēģinājām daļu kotlešu apvārtīt sezama sēklās. Kam garšo sezams, iesakām. Kraukstošā garoziņa šo ēdienu padara vēl izcilāku. Noteikti vērts pamēģināt kotlešu masu bagātināt ar sasmalcinātām dillēm un/vai citrona sulu. Vienīgi jābrīdina, ka kotlešu masa sākumā šķiet ļoti irdena. Cepoties kotletes labi savelkas, tās viegli apgriezt uz otra sāna. Piedevās var ēst rīsus, kartupeļus vai salātus. Labi derēs arī hamburgeru maizītēm. Garšīgi ar mērci, kura pagatavota no skābā krējuma un mārrutkiem.

#Zivju ēdieni #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas

  • 500 g (atlaidinātas) pikšas smalkmasas
  • 500 g (atlaidinātas) mencas smalkmasas
  • 2 šķēles baltmaizes
  • Nedaudz piena maizes mērcēšanai (pēc izvēles)
  • 1 vidēji liels sīpols
  • 2 olas
  • 200 g baltmaizes rīvmaizes
    vai
  • 100 g sezama sēklu panēšanai
  • Pāris ēdamkarotes kviešu vai kartupeļu miltu
  • Sāls, malti melnie pipari
  • Eļļa cepšanai

Soļi

Solis 1

Iemērc ūdenī vai pienā baltmaizi.

Solis 2

Nomizo un smalki sagriež sīpolu.

Solis 3

Samīca zivs masu ar olām, miltiem, izmērcēto baltmaizi, sīpolu un garšvielām.

Solis 4

Sakarsē pannā nedaudz eļļas, ar mitrām rokām veido nelielas kotletītes, apvārta rīvmaizē vai sezama sēklās un cep no abām pusēm brūnas.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri