Zirņu zupa no dzeltenajiem zirnīšiem

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Viena no vienkāršākajām zupām. Tā ir priecīgā, dzeltenā krāsā, tumīga, sātīga. Tā kā Latvijā savulaik ir ienākusi zviedru ietekme, iespējams, ka šī recepte nākusi no mūsu Baltijas aizjūras kaimiņiem. Katrā ziņā daudzi latviešu bērni zina, ka Zviedrijā zirņu zupu un pankūkas var dabūt ikvienā mājā katru ceturtdienu. Tas no grāmatas par Karlsonu, kurš dzīvo uz jumta. Kad bērni bija mazi, mēs daudz lasījām priekšā, un viņi bija priecīgi nogaršot dažādus ēdienus, kuri bija minēti viņi iemīļotajos stāstos.

Latvijā zirņu zupai nav tik spēcīgu tradīciju, drīzāk jau gadījuma raksturs. Zirņu zupa ir ļoti laba izvēle, ja mājās „nekā nav”, bet ledusskapī atrodas kāds žāvētas gaļas gabaliņš un virtuves skapītī – sausu zirņu paciņa. Zirņus var ilgi uzglabāt, šķeltie, dzeltenie zirņi ātri izvārās gatavi.
Mūsu mājās zirņu zupai klāt ēdam kubiņos sagrauzdētu baltmaizi. To nepievienojam zupai, bet ēdam klāt tāpat, jo kraukšķīgi mums garšo labāk. Ja kādam it labi tīk mazliet izmirkusi maizīte, var grauzdiņus pievienot zupai šķīvī pirms pašas ēšanas.

Sastāvdaļas

  • žāvētas cūkgaļas gabals – stilbiņš, ribiņas vai cits gabals (vēlams no zemniekiem, alkšņu malkas kūpinājums – no „izstrādājumiem”, kuri īstus dūmus nav redzējuši, nebūs īstās garšas)
  • 300–500 g dzelteno, šķelto zirņu (vārām lielākā katlā, jo zirņi stipri briest)
  • pāris sauju miežu putraimu
  • 3–5 kartupeļi, atkarībā no izmēra
  • burkāns pēc izvēles
  • sāls
  • 2 lauru lapas

Pasniegšanai

  • baltmaizes grauzdiņi

Soļi

Solis 1

Gaļu liek ūdenī, uzvāra, noputo, ja ir putas.

Solis 2

Pievieno putraimus un zirņus. Vāra gandrīz gatavus.

Solis 3

Nomizo burkānu un kartupeļus, sagriež kubiņos, pievieno zupai. Pievieno lauru lapas.

Solis 4

Gaļu izņem, sagriež gabaliņos, pievieno zupai. Ja zupa savārījusies par biezu, pievieno ūdeni, sāli pēc garšas (zupām no žāvētas gaļas sāli vienmēr pievieno beigās, jo reizēm jau no gaļas zupa ir pietiekami sāļa).

Solis 5

Baltmaizi sagriež šķēlēs, pēc tam – kubiņos. Uz sausas pannas grauzdiņus apgrauzdē zeltainus un kraukšķīgus.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Meža sēņu zupa

Meža sēņu zupa

Sēņu zupu šodien vārījām no bērzlapēm. Tās ir saaugušas tik skaistas, daždažādās krāsās, mazie podiņi vai kā saulessardziņi atvērušās cepurītes. Jā, tieši saulessardziņi, jo lietus šogad mūs pārāk nenomoka.

Ķirbja zupa

Ķirbja zupa

Ķirbja zupu gatavo teju ikvienā mājā, un lielās ogas var būt labs stiprinājums gavēņa laikā. Manā bērnībā nebija tik daudz dažādu šķirņu, arī zupa bija viena vienīga – ar mannas putraimiem, pienu un cukuru.

Mūsu sadarbības partneri