Zirņu zupa no dzeltenajiem zirnīšiem

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Viena no vienkāršākajām zupām. Tā ir priecīgā, dzeltenā krāsā, tumīga, sātīga. Tā kā Latvijā savulaik ir ienākusi zviedru ietekme, iespējams, ka šī recepte nākusi no mūsu Baltijas aizjūras kaimiņiem. Katrā ziņā daudzi latviešu bērni zina, ka Zviedrijā zirņu zupu un pankūkas var dabūt ikvienā mājā katru ceturtdienu. Tas no grāmatas par Karlsonu, kurš dzīvo uz jumta. Kad bērni bija mazi, mēs daudz lasījām priekšā, un viņi bija priecīgi nogaršot dažādus ēdienus, kuri bija minēti viņi iemīļotajos stāstos.

Latvijā zirņu zupai nav tik spēcīgu tradīciju, drīzāk jau gadījuma raksturs. Zirņu zupa ir ļoti laba izvēle, ja mājās „nekā nav”, bet ledusskapī atrodas kāds žāvētas gaļas gabaliņš un virtuves skapītī – sausu zirņu paciņa. Zirņus var ilgi uzglabāt, šķeltie, dzeltenie zirņi ātri izvārās gatavi.
Mūsu mājās zirņu zupai klāt ēdam kubiņos sagrauzdētu baltmaizi. To nepievienojam zupai, bet ēdam klāt tāpat, jo kraukšķīgi mums garšo labāk. Ja kādam it labi tīk mazliet izmirkusi maizīte, var grauzdiņus pievienot zupai šķīvī pirms pašas ēšanas.

Sastāvdaļas

  • žāvētas cūkgaļas gabals – stilbiņš, ribiņas vai cits gabals (vēlams no zemniekiem, alkšņu malkas kūpinājums – no „izstrādājumiem”, kuri īstus dūmus nav redzējuši, nebūs īstās garšas)
  • 300–500 g dzelteno, šķelto zirņu (vārām lielākā katlā, jo zirņi stipri briest)
  • pāris sauju miežu putraimu
  • 3–5 kartupeļi, atkarībā no izmēra
  • burkāns pēc izvēles
  • sāls
  • 2 lauru lapas

Pasniegšanai

  • baltmaizes grauzdiņi

Soļi

Solis 1

Gaļu liek ūdenī, uzvāra, noputo, ja ir putas.

Solis 2

Pievieno putraimus un zirņus. Vāra gandrīz gatavus.

Solis 3

Nomizo burkānu un kartupeļus, sagriež kubiņos, pievieno zupai. Pievieno lauru lapas.

Solis 4

Gaļu izņem, sagriež gabaliņos, pievieno zupai. Ja zupa savārījusies par biezu, pievieno ūdeni, sāli pēc garšas (zupām no žāvētas gaļas sāli vienmēr pievieno beigās, jo reizēm jau no gaļas zupa ir pietiekami sāļa).

Solis 5

Baltmaizi sagriež šķēlēs, pēc tam – kubiņos. Uz sausas pannas grauzdiņus apgrauzdē zeltainus un kraukšķīgus.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Cepeša zupa

Cepeša zupa

Cepeša zupu vārām, ja no iepriekšējās dienas palicis pāri cepetis. Receptes pamatu veido sastāvs, kādu to atceros no bērnības, kad zupu vārīja vecmāmiņa. Tolaik to sauca par zemnieku zupu, ja gatavoja no cepeša atlikuma, vai par nabagu zupu, ja vārīja no tā sauktajām “zupas izlasēm”.

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Mūsu sadarbības partneri