Zirņu zupa no dzeltenajiem zirnīšiem

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

11/02/2014 

Viena no vienkāršākajām zupām. Tā ir priecīgā, dzeltenā krāsā, tumīga un sātīga. Šī zupa ir ļoti populāra Zviedrijā. Tur tā vēsturiski saistās ar armijas un skolu virtuvi. Armijā dienās, kad ēda zirņu zupu, klāt devuši punšu, lai novērstu gāzu radīto spriedzi zarnās.

Daudzi latviešu bērni zina, kuri lasījuši Pepiju un Karlsonu, zina, ka Zviedrijā zirņu zupu un pankūkas var dabūt katru ceturtdienu ikvienā mājā. Kad bērni bija mazi, mēs daudz lasījām priekšā, un viņi bija priecīgi nogaršot dažādus ēdienus, kuri bija minēti viņi iemīļotajos stāstos.

Latvijā zirņu zupai nav tik spēcīgu tradīciju, drīzāk jau gadījuma raksturs. Zirņu zupa ir ļoti laba izvēle, ja mājās „nekā nav”, bet ledusskapī atrodas kāds žāvētas gaļas gabaliņš, speķa ādiņa, un virtuves skapītī – dzelteno zirņu paciņa. Zirņus var ilgi uzglabāt, šķeltie, dzeltenie zirņi ātri izvārās gatavi.
Mūsu mājās zirņu zupai klāt ēdam kubiņos sagrauzdētu baltmaizi. To nepievienojam zupai, bet ēdam klāt tāpat, jo kraukšķīgi mums garšo labāk. Ja kādam it labi tīk mazliet izmirkusi maizīte, var grauzdiņus pievienot zupai šķīvī pirms pašas ēšanas.

#Vienkārši pagatavojams ēdiens #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas

  • Žāvētas cūkgaļas gabals – stilbiņš, ribiņas vai cits (vēlams no zemniekiem, alkšņu malkas kūpinājums. No lielveikalos nopērkamiem kūpinājumu „izstrādājumiem”, kuri īstus dūmus nav redzējuši, nebūs īstās garšas.)
  • 300–500 g dzelteno, šķelto zirņu (vārām lielākā katlā, jo zirņi stipri briest)
  • Pāris saujas miežu putraimu
  • 3–5 kartupeļi, atkarībā no izmēra
  • Burkāns pēc izvēles
  • Sāls
  • 2 lauru lapas

Pasniegšanai

  • Baltmaizes grauzdiņi

Soļi

Solis 1

Gaļu liek ūdenī, uzvāra un noputo, ja ir putas.

Solis 2

Pievieno putraimus un zirņus. Vāra gandrīz gatavus.

Solis 3

Nomizo burkānu un kartupeļus, sagriež kubiņos un pievieno zupai. Pievieno lauru lapas. Turpina vārīt.

Solis 4

Gaļu izņem, sagriež gabaliņos, pievieno zupai. Ja zupa savārījusies par biezu, pievieno ūdeni, sāli pēc garšas (zupām no žāvētas gaļas sāli vienmēr pievieno beigās, jo reizēm jau no gaļas zupa ir pietiekami sāļa).

Solis 5

Baltmaizi sagriež šķēlēs, pēc tam – kubiņos. Uz sausas pannas grauzdiņus apgrauzdē zeltainus un kraukšķīgus. Ja vēlas kraukšķīgus grauzdiņus, pasniedz tos atsevišķi. Ja vēlas, grauzdiņus var iebērt zupā.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Buljons. Ir varianti

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Baraviku zupaIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš, Andris Eglītis, Vilnis SpundiņšŠo sēņu zupas katlu 2019. gada 26. decembrī tradicionālajā "Digital Guru" dabas fotogrāfu gada noslēguma kopā sanākšanā mums izvārīja Daiga Leimane-Eglīte. Toreiz mēs...

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Mūsu sadarbības partneri