Otrdiena, 16 jūnijs, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību

Janu_siers_Ineta_Karule_VO_6140084

Elīza un Laura Ineta un Laura Siers un sviests Elīza Elīza Cienasts Elīza un Mū kundze Mū kundze Mū kundze Mū kundze Laura un Mū kundze Mū kundze Īrisi Karuļu ģimene Pašcepta maize Ūdensroze Sāļā torte Vecmamma Irēna Vecmamma Irēna Ineta Karule Janu_siers_Ineta_Karule_VO_6140084 Jāņu siers Janu_siers_varisana VO_3280020 VO_3280015 VO_3280034 VO_3280101 VO_3280091 VO_3280202 VO_3280207 VO_3280248 VO_3280290 VO_3280306 VO_3280260 VO_3280307 VO_3280337 Elīza un Laura Karuļu ģimene

Martā Mercendarbes muižā Ineta Karule rādīja, kā gatavot īpašu stipro sieru. Tā kā pērn Baldones garšas meklējumos Inetas siers guva nedalītu žūrijas un baldoniešu atzinību – ieguva pirmo vietu, braucām skatīties, kā tas top. Inetai palīdzēja dzīvesbiedrs Imants un trīs bērni – Laura, Kārlis un Elīza. Pasākums bija kupli apmeklēts, varējām piedalīties, izmēģināt roku katla maisīšanā, taustīt masas biezumu, piebērt garšvielas un, protams, nogaršot. Tā kā pasākums bija bezmaksas, paldies Karuļu ģimenei un muižas saimniecei Zanei Ulmanei par laipnu uzņemšanu. Bet jau toreiz, agrā pavasarī, mēs nolēmām vasarā brīvā dabā satikties ar siera tapšanā ļoti svarīgu personu ­– govi Mū kundzi. Pirms Jāņiem, kad viss sāk ziedēt, īstā viesošanās diena ir klāt.

Ineta ar bērniem, vīru un mammu Irēnu dzīvo vietā, kur beidzas Baldone un sākas lauki. Uzņēma mūs ar klātu galdu, dažādām saldām un sāļām kūkām, pašu sietu sieru un pašceptu maizi. Interesanta aukstā uzkoda ūdensroze bija gatavota, vārītu olu ieveļot kotlešu masā, pēc tam ietinot marlē un vārot garšvielu buljonā. Tad bumbas atdzesē un sagriež šķēlītēs, liek uz šķīvja un nedaudz paver. Bumba tiešām līdzinās ūdensrozes ziedam.

Šoreiz galvenais stāsta varonis ir siers. Tā gatavošanu Ineta apguvusi no mammas, bet īpašo stiprā siera recepti izdomājusi un noslīpējusi pati. Mamma, nākusi no Latgales puses, joprojām esot Inetas pirmais un galvenais degustators un vērtētājs, kuras garšai var uzticēties. Bērnībā Ineta sapņojusi par mākslas akadēmiju, mācījusies fotografēt, arī kursos. Vēlāk, kad deviņdesmitajos beigusi skolu, bija sākušies pārmaiņu laiki. Toreiz nolēmusi, ka profesija jāizvēlas ar prātu, sirdij atstājot vaļaspriekus. Iestājusies aviācijas skolā, maģistru pabeigusi tehniskajā universitātē. Strādājusi telekomunikāciju firmā. Tad sakuplojusi ģimene, viens pēc otra nāca bērniņi, un vajadzējis domāt par tādu darbu, ko varētu savienot ar bērnu audzināšanu. Tagad gatavo sierus, cep gardas tortes un piparkūkas. Par tām īpašs stāsts. Vīram Imantam patīk tehniskas veču lietas, viņš palīdz Inetai izgatavot trīsdimensiju piparkūkas. Bez tradicionālajām mājiņām tapusi arī lidmašīna un pat tanks. Imants vispirms izprojektē modeli, izgatavo prototipu no papīra. Ja visas detaļas sakrīt, pēc tam dod piegrieztnes Inetai, kura detaļas cep no mīklas un liek kopā īsto piparkūku brīnumu.

Ģimenē var just latgaliešu dāsnumu un sirsnību, strādīgumu un stiprumu. Un, kā daudzās latviešu mājās, skaistuma izjūtu. Puķes un jasmīni smaržo vāzēs, Mū kundze par godu viesiem dabū skaistu vainagu. Gotiņa ir ar temperamentu, līksma un brīva. Viņa netiek sieta pie ķēdes, bet dzīvojas pa lielu aploku. Var ēst tādu zāli, kāda tai dienā kārojas. Ja vēlaties nogaršot Inetas gatavotos lieliskos sierus (gluži septiņpadsmit veidu nebūs, bet ir ar amoliņu, stiprais ar nātrēm, ķiplokiem un pipariem, un, protams, ar ķimenēm), zvaniet pa telefonu 29714564.

Varat apjautāties arī par medus torti (īpaši garšīga!) un citiem labumiem.

Sastāvdaļas

Uz 5 l (ja katls nav ar pārāk platu dibenu, piena var būt mazāk – tā, lai katlā nosedz biezpienu) lauku piena ņem 1-1,5 kg lauku biezpienu (Ineta neko stingri nemēra un nesver, rīkojas uz acumēru un izjūtu)

Vasarā svaigas nātru lapas, ziemā – kaltētas

4-5 lauku olas

Ķiploku daiviņas, melno piparu graudi, sāls, zaļumi, ķimeņu sēklas pēc garšas

Nedaudz citrona sulas, ja biezpiens ļoti maigs un pienu nesavelk

Sviests (apmēram 200-300g) gan sieram, gan virsmas ietaukošanai

Liels katls ar biezu dibenu

Liela bļoda nokāšanai

Nelielas bļodiņas gatavajam sieram, vislabāk māla, jo tas elpo

Darba gaita

Janu_siers_varisana1. Pienu silda līdz apmēram 70 grādiem, liek iekšā biezpienu, lēni maisa, lai saveļas kunkuļos. Ja biezpiens par saldu un nesavelk pienu, var piejaukt nedaudz citrona sulas.
VO_32800202. Biezpiena masu izkāš caur sietu un marli.
VO_32800153. Piestā saberž garšvielas, nātres un zaļumus. Nomizo un sasmalcina ķiplokus.
VO_32801014. Katlā liek sviestu, nātres, zaļumus, ķiplokus un piestā saberztus piparus. Var likt ķimenes uz Jāņiem. Visu izkarsē.
VO_32800915. Olas iešķiļ bļodiņā un sakulsta viendabīgā masā.
VO_32802026. Katlā liek nokāsto un nospiesto biezpienu, maisīšanas procesā liek sakulstītās olas.
VO_32802077. Pievieno sāli.
VO_32802488. Karsē, enerģiski maisot, līdz gatavs un vijīgs. Jo ilgāk karsēs, jo siers būs blīvāks.
VO_32802909. Lej uz liela dēļa vai galda, kas ieziests ar sviestu vai citu taukvielu.
VO_328030610. Ar nazi dala gabalos.
VO_328026011. Siltu sieru var nogaršot.
VO_328030712. Liek bļodiņās.
VO_328033713. Liek vēsumā, lai apžūst.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas