Ziemīgs dārzeņu sacepums

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ingūna studē tekstilmākslu Latvijas Mākslas akadēmijā, Māris ir uzņēmējs, papīra meistars. Pats izgatavo papīru, izmantojot dažādus augus un dabas materiālus. Virtuvē abi saimnieko no piecpadsmit gadu vecuma, kad iestājās mākslas skolā un uzsāka patstāvīgu dzīvi Rīgā. Mammas joprojām priecājas bērnus lutināt ar lauku labumiem, kad brīvdienās iznāk viņas apciemot. Ingūna un Māris lauž stereotipu par studentiem, kuri pārtiek no ceptiem kartupeļiem un pelmeņiem. Viņi ir iepazinuši un liek lietā dārzeņu un garšvielu daudzveidību.

Šoreiz gatavošanai Ingūna atvedusi no Krāslavas skaistu, dzeltenu kabaci. Kādreiz Māra mamma devusi līdzi uz Rīgu dažādus konservētus dārzeņus burciņās, tad tikai atlicis burkas saturu uzkarsēt katliņā, pievienot kartupeļus, drusku pavārīt, un labu labā zupa gatava.
Šo sacepumu pannā Ingūna un Māris pasāka gatavot vasarā, dzīvojot Salacgrīvā. Vislabāk garšojot, ja dārzeņus noplūc vai izrauj no dobes, turpat savāc dažādus zaļumus un garšvielas. No garšaugiem Ingūna vislabprātāk lieto bazilika lapas un dilles. Ziemā jāizlīdzas ar krājumiem, kādi pieejami. Piemēram, šoreiz bazilika nebija, to aizvietoja ar lociņiem. Viņiem kā radošu profesiju pārstāvjiem svarīgi, lai ēdienā būtu dažādas krāsas, bagātīgas garšvielas. Jācep ar labām domām, jāmaisa ar lielu karoti. Brīnišķīgi, ja vasarā klāt šim ēdienam sagriež bļodu ar zaļajiem salātiem, iejauktiem ar skāba krējuma mērci. Var piekost jebkurus svaigus dārzeņus arī tāpat. Sacepums ir sātīgs, smaržīgs, pikants, pievienotais siers to padara maigāku. Paldies Ingūnai, Mārim un viņu mammām!

Sastāvdaļas

  • 1 neliels vai puse no lielāka kabača
  • 3 mazāki vai 2 lieli burkāni
  • 1 liels sīpols
  • 1 paprika
  • 2 lieli kartupeļi (Laura vai līdzīgas šķines, kas vāroties neizšķīst)
  • 200-250 g Maasdam vai Edam siera
  • 80-100 g sviesta cepšanai
  • Zaļumi, garšvielas pēc vēlēšanās (Ingūna un Māris parasti pievieno tējkaroti karija, kurkumas un svaigas bazilika lapas, tie ir vissvarīgākie, vēl kādus asos piparus, maltus melnos piparus, paprikas pulveri, timiānu, dilles)
  • Sāls pēc garšas

Soļi

Solis 1

Saknes un dārzeņus nomizo, kabacim un paprikai izņem sēklas, sagriež gabaliņos. Sieru sarīvē.

Solis 2

Sviestu izkausē dziļā pannā. Vispirms maigi, zem vāka apcep sīpolus un burkānus, līdz sīpoli – caurspīdīgi, burkāni – rūsgani.

Solis 3

Pievieno kartupeļus, zem vāka turpina cept, pa laikam apmaisot.

Solis 4

Pēc dažām minūtēm pievieno kabačus, apmaisa, turpina cept zem vāka.

Solis 5

Pēc dažām minūtēm pievieno paprikas gabaliņus apmaisa, turpina cept zem vāka.

Solis 6

Zaļumus sakapā.

Solis 7

Pannā pievieno garšvielas. Apmaisa, turpina cept.

Solis 8

Pēdējos pievieno zaļumus, apmaisa, ņem nost no plīts.

Solis 9

Liek uz šķīvja, pārkaisa ar rīvēto sieru, ēd karstu. Vasarā piedevām var klāt ēst zaļos salātus, iejauktus ar skābo krējumu.

Attēlu galerija

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Klučkas

Klučkas

Klučkas ir Vidzemes novada ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda.

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Mūsu sadarbības partneri