Ziemīgs dārzeņu sacepums

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

14/01/2015

Ingūna studē tekstilmākslu Latvijas Mākslas akadēmijā, Māris ir uzņēmējs, papīra meistars. Pats izgatavo papīru, izmantojot dažādus augus un dabas materiālus. Virtuvē abi saimnieko no piecpadsmit gadu vecuma, kad iestājās mākslas skolā un uzsāka patstāvīgu dzīvi Rīgā. Mammas joprojām priecājas bērnus lutināt ar lauku labumiem, kad brīvdienās iznāk viņas apciemot. Ingūna un Māris lauž stereotipu par studentiem, kuri pārtiek no ceptiem kartupeļiem un pelmeņiem. Viņi ir iepazinuši un liek lietā dārzeņu un garšvielu daudzveidību.

Šoreiz gatavošanai Ingūna atvedusi no Krāslavas skaistu, dzeltenu kabaci. Kādreiz Māra mamma devusi līdzi uz Rīgu dažādus konservētus dārzeņus burciņās, tad tikai atlicis burkas saturu uzkarsēt katliņā, pievienot kartupeļus, drusku pavārīt, un labu labā zupa gatava.
Šo sacepumu pannā Ingūna un Māris pasāka gatavot vasarā, dzīvojot Salacgrīvā. Vislabāk garšojot, ja dārzeņus noplūc vai izrauj no dobes, turpat savāc dažādus zaļumus un garšvielas. No garšaugiem Ingūna vislabprātāk lieto bazilika lapas un dilles. Ziemā jāizlīdzas ar krājumiem, kādi pieejami. Piemēram, šoreiz bazilika nebija, to aizvietoja ar lociņiem. Viņiem kā radošu profesiju pārstāvjiem svarīgi, lai ēdienā būtu dažādas krāsas un bagātīgas garšvielas. Jācep ar labām domām un jāmaisa ar lielu karoti. Brīnišķīgi, ja vasarā klāt šim ēdienam sagriež bļodu ar zaļajiem salātiem, iejauktiem ar skāba krējuma mērci. Var piekost jebkurus svaigus dārzeņus arī tāpat. Sacepums ir sātīgs, smaržīgs, pikants, pievienotais siers to padara maigāku. Paldies Ingūnai, Mārim un viņu mammām!

#Veģetārs ēdiens #Viegli pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 1 neliels vai puse no lielāka kabača
  • 3 mazāki vai 2 lieli burkāni
  • 1 liels sīpols
  • 1 paprika
  • 2 lieli kartupeļi (Laura vai līdzīgas šķines, kas vāroties neizšķīst)
  • 200-250 g Maasdam vai Edam siera
  • 80-100 g sviesta cepšanai
  • Zaļumi, garšvielas pēc vēlēšanās (Ingūna un Māris parasti pievieno tējkaroti karija, kurkumas un svaigas bazilika lapas, tie ir vissvarīgākie, vēl kādus asos piparus, maltus melnos piparus, paprikas pulveri, timiānu, dilles)
  • Sāls pēc garšas

Soļi

Solis 1

Saknes un dārzeņus nomizo, kabacim un paprikai izņem sēklas, sagriež gabaliņos. Sieru sarīvē.

Solis 2

Sviestu izkausē dziļā pannā. Vispirms maigi, zem vāka, apcep sīpolus un burkānus, līdz sīpoli – caurspīdīgi, burkāni – rūsgani.

Solis 3

Pievieno kartupeļus, zem vāka turpina cept, ik pa laikam apmaisot.

Solis 4

Pēc dažām minūtēm pievieno kabačus, apmaisa, turpina cept zem vāka.

Solis 5

Pēc dažām minūtēm pievieno paprikas gabaliņus apmaisa, turpina cept zem vāka.

Solis 6

Zaļumus sakapā.

Solis 7

Pannā pievieno garšvielas. Apmaisa, turpina cept.

Solis 8

Pēdējos pievieno zaļumus, apmaisa, sacepumu ņem nost no plīts.

Solis 9

Sacepumu liek uz šķīvja, pārkaisa ar rīvēto sieru, tūlīt pasniedz un ēd karstu. Vasarā klāt labi garšos zaļie salāti, iejaukti ar skābo krējumu.

Attēlu galerija

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Apiņu dzinumi

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Pasta ar Boloņas mērci

Pasta ar Boloņas mērci

Pasta ar Boloņas mērci, vai tomēr makaroni? Kā tos sauc jūsu mājās? Tik ātri un vienkārši pagatavojams, garšīgs ēdiens, noteikti izdosies arī pilnīgiem iesācējiem. Mērci var gatavot lielāku katliņu, otrā dienā tikai atliek uzvārīt svaigus makaronus. Mērci var arī sasaldēt dienām, kad nav laika gatavot.

Mūsu sadarbības partneri