Ziemassvētku kūka pieaugušajiem

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Veidemaņu ģimenē šī kūka ir tradicionāls Ziemassvētku cienasts jau daudzu gadu garumā. Atšķirībā no slavenā angļu pudiņa, šī kūka ir ātrāk un vienkāršāk pagatavojama. Lai arī šis variants ir laikietilpīgs un prasa daudz roku darba, vienu reizi gadā to var atļauties ikviens. Bet to nevar darīt pēdējā brīdī, jo kūkai ir gana jāpiesūcas ar garšām un smaržām, kā arī labajām domām un enerģiju. Tās pievieno katru dienu, kūku aplūkojot un aplaistot, lai tā būtu pietiekami „piedzērusies”. Dagnija nu jau vairākus gadus kūku gatavo, gaidīdama uz svētkiem sabraucam mājās savus bērnus no tālām zemēm, kur viņus aizveduši mācību un darba ceļi.

Ideāli, ja to cep vairākas nedēļas pirms Ziemassvētkiem, bet arī nedēļas garumā apčubināta, tā būs baudāma. Kūka ir pēc skata krāšņa un bagātīga, dažādās garšas veido daudzkrāsainu buķeti. Kūka ir ļoti sātīga, tās pietiek kuplai ģimenei vai viesu pulkam, jo ir gana ar mazu gabaliņu. Ļoti labi klāt garšo baltais saldējums vai putukrējums.

Dagnija stāsta, ka reiz pēdējais kūkas gabaliņš ir notiesāts gardu muti īsi pirms Lieldienām, jo alkohols kūku iekonservē, tā nebojājas.

Uzmanību! Kūka nav piemērota mazuļiem, kam no stipriem dzērieniem pagaidām jāatturas.

Sastāvdaļas

  • Žāvēti augļi – aprikozes, plūmes, rozīnes, mango šķēlītes, kaltēti ananasi, dzērvenes, ķirši un citi sausie augļi un ogas pēc izvēles, kopā apmēram 500 g
  • 200 g sviests
  • 200 g Cukura sīrups
  • 1 apelsīna miziņa
  • 1 citrona miziņa
  • 1 glāze cukura
  • 0,5 l tumšā ruma
  • 200 g dažādu riekstu pēc izvēles (mums bija indiešu, lazdu, mandeļu un pistāciju rieksti)
  • 12–15 ēdamkarotes ar kaudzi miltu
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzi kartupeļu miltu
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
  • 2 olas
  • šķipsniņa sāls
  • pa 1 tējkarotei malta kanēļa, koriandra, kardamona, krustnagliņu, muskatrieksta

    Dekorēšanai

    • 100 g tumšās šokolādes
    • marmelāde, cukura dekori pēc vēlēšanās vai pūdercukurs pārkaisīšanai

    Soļi

    Solis 1

    Žāvētos augļus un ogas liek bļodā un applaucē ar verdošu ūdeni, lai atdzīvojas. Nokāš.

    Solis 2

    Augļus sagriež gabaliņos…

    Solis 3

    …un liek atpakaļ bļodā pie ogām, pārlej ar rumu, lai būtu nosegti…

    Solis 4

    … noglabā zem slodziņa.

    Solis 5

    Apelsīna un citrona miziņas daļu norīvē…

    Solis 6

    … daļu nogriež plāni (bez baltās daļas)….

    Solis 7

    …un smalki sakapā.

    Solis 8

    Riekstus apgrauzdē uz sausas pannas…

    Solis 9

    ….nobružā miziņas, rupji sagriež.

    Solis 10

    Sviestu izkausē…

    Solis 11

    … pievieno sīrupu, maisa, līdz veidojas viendabīga masa, atstāj atdzesēties līdz patīkamam siltumam.

    Solis 12

     Ja garšvielas nav maltas, tās liek dzirnaviņās un samaļ.

    Solis 13

    Šajā brīdī nesteidzīgi var ieelpot tuvējo svētku smaržu.

    Solis 14

    No apelsīna izspiež sulu.

    Solis 15

    Olas viegli sakuļ ar cukuru un šķipsiņu sāls, pievieno garšvielas, samaisa.

    Solis 16

    Pievieno apelsīnu sulu, samaisa.

    Solis 17

    Pievieno miziņas, samaisa.

    Solis 18

    Pievieno kausēto sviestu un sīrupu, samaisa.

    Solis 19

    Pievieno riekstus, samaisa.

    Solis 20

    Pievieno augļus ar rumu, samaisa. Cepeškrāsni ieslēdz uz 250 grādiem.

    Solis 21

    Caur sietu iesijā kartupeļu miltus, iejauc, tāpat arī kviešu miltus, sajauktus ar cepamo pulveri.

    Solis 22

    Mīklai jābūt ķepīgai, lai jaucot raksti mazliet notur formu.

    Solis 23

    Formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar miltiem.

    Solis 24

    Mīklu lej formā, izlīdzina.

    Solis 25

    Liek krāsnī, temperatūru samazina līdz 200 grādiem. Kad virsa ir vēlamā brūnumā, pārklāj ar foliju. Cep stundu, pārbauda, iedurot koka irbulīti. Gatavai kūkai kociņš pēc izvilkšanas paliek tīrs. Ja mīkla pielīp, pacep vēl nedaudz, ik pa brīdim kontrolējot.

    Solis 26

    Kad kūka atdzisusi, katru dienu pārlej ar rumu, pagaida, lai iesūcas un nākamo reizi aplej atkal tad, kad viss sasūcies. Glabā vēsā vietā, pārklātu ar pārtikas plēvi, svarīgi katru dienu atvērt un pavēdināt.

    Solis 27

    Karsta ūdens peldē izkausē šokolādi (nedrīkst uzvārīt).

    Solis 28

    Pirms pasniegšanas izņem no formas, pārlej ar kausētu šokolādi. Garšīgi, ja šokolādei piejauc nedaudz citrona un apelsīna miziņas, kas plāni nomizotas, samaltas ar cukuru un noturētas slēgtā traukā. Var arī vienkārši kūku apkaisīt ar pūdercukuru.

    Solis 29

    Rotā ar marmelādi un cukura dekoriem.

    Solis 30

    Griež šķēlītēs un pasniedz tāpat vai ar saldējumu vai putukrējumu.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri