Zemeņu rulete

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Jūnijā sākas vasaras vēderprieki ar visu ogu karalienēm – zemenēm. Salīdzinoši ātri un vienkārši var uzcept zemeņu ruleti ar vārīto krēmu. Ja laika pavisam maz, var izlīdzēties ar putukrējumu. Bet vārītais krēms ar zemenēm garšo tik labi, ka nešaubīgi iesaku iztērēt tās pārdesmit nepieciešamās minūtes.

Citās sezonās šo kūku var pildīt ar brūkleņu ievārījumu, avenēm, ķiršiem vai ko nu vēlaties. Ja kūku ēd mājās, var to rotāt pēc patikas grezni, krēma kārtai pievienojot augļu, ogu vai marmelādes gabaliņus, cukura pērlītes, šokolādes skaidiņas, cukura karameles rotājumus vai ogu mērces stīdziņas. Ja rulete jāved ciema kukulim, to var satīt papīrā vai pārtikas plēvē bez rotāšanas. Var kūku vienkārši pārkaisīt ar pūdercukuru.

Sastāvdaļas

Biskvītam

  • 6 olas
  • 6 ēdamkarotes cukura
  • 6 ēdamkarotes miltu
  • 1 citrona miza
  • cepamā plāts, cepamais papīrs
  • nedaudz sviesta papīra ieziešanai
  • apmēram 500 g zemeņu
  • piparmētras vai bazilika lapiņas dekorēšanai

Krēmam

  • 2 olas
  • 2 ēdamkarotes cukura olām + apmēram 2 ēdamkarotes sviestam
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 100 g sviesta
  • 1/2 krūzes piena (no 250 ml tilpuma krūzes)
  • šķipsna vaniļas cukura
  • pēc izvēles ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola (ruma, brendija u. c.) vai daži pilieni ruma vai mandeļu esences

    Soļi

    Solis 1

    Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem un atsevišķi liek tīrās, sausās, lielākās bļodās, kurās tos varēs saputot.

    Solis 2

    Dzeltenumiem pievieno cukuru.

    Solis 3

    Pievieno arī uz smalkās rīves sarīvētu citrona miziņu.

    Solis 4

    Dzeltenumus kuļ, līdz izveidojas bieza, putaina masa.

    Solis 5

    Masai pievieno un lēni iemaisa caur sietu izsijātus miltus.

    Solis 6

    Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ stingrās putās.

    Solis 7

    Olu baltumu masai pievieno olu dzeltenumu un miltu masu.

    Solis 8

    Visu lēnām sacilā viendabīgā masā.

    Solis 9

    Pannā ieklāj cepamo papīru un ietauko ar sviesta piciņu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC. Mīklu lej uz cepamās plāts un vienmērīgi izlīdzina ar karoti vai lāpstiņu pa visu pannu. Liek karstā cepeškrāsnī un cep ~10 minūtes.

    Solis 10

    Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja mīkla nelīp pie kociņa, biskvīts ir izcepies.

    Solis 11

    Kad biskvīts atdzisis, to apgriež otrādi uz dēlīša un papīru uzmanīgi noņem.

    Krēms

    Solis 12

    2 olas sakuļ ar 2 ēdamkarotēm cukura un 2 ēdamkarotēm miltu.

    Solis 13

    Uzvāra pienu un lēnā strūklā lej un iejauc olu masā.

    Solis 14

    Maisījumu pārlej katliņā.

    Solis 15

    Katliņu liek uz plīts un ļoti lēni karsē (var arī ūdens peldē), nepārtraukti maisot, līdz masa top bieza un spīdīga, tad atdzesē. Ja tomēr izveidojas kunkuļi, tos izkuļ ar blenderi.

    Solis 16

    Saputo sviestu ar atlikušo cukuru un vaniļas cukuru.

    Solis 17

    Kad masa kļuvusi viendabīga un cukurs ir izkusis, tai pievieno atdzisušo piena-olu masu.

    Solis 18

    Krēmu kārtīgi sakuļ, līdz tas kļūst gaisīgs.

    Solis 19

    Pēc vēlēšanās var pievienot karoti stipra aromātiska alkohola vai kādu esenci.

    Solis 20

    Vēlreiz uzputo, un krēms ir gatavs. Ja vēlaties rotāt arī ruletes virsu, krēmu sadala divās daļās – 2:3.

    Solis 21

    Apmēram 20 zemenes atliek malā rotāšanai, pārējās sagriež gabaliņos. Sagrieztās zemenes uzmanīgi iecilā lielākajā daudzumā krēmā (vai visā, ja ārpusi nerotā).

    Solis 22

    Uz biskvīta liek un izlīdzina zemeņu krēmu, no vienas malas atstāj nepārklātu joslu.

    Solis 23

    Sāk tīt biskvītu tā, lai brīvā mala paliek ārpusē.

    Solis 24

    Satīto biskvītu nogulda uz salaiduma vietas.

    Solis 25

    Ja ārpusi nerotā (tā ir ērtāk, ja biskvītu paredzēts vest ciema kukulim), tas ir gatavs. Var arī kūku apkaisīt ar pūdercukuru. Vai arī pārziest ar atlikušo krēmu.

    Solis 26

    Kūku var rotāt ar mazām veselām zemenēm vai zemeņu šķēlītēm.

    Solis 27

    Nobeigumā zemenēm var pievienot piparmētras vai bazilika lapiņas.

    Solis 28

    Griež šķēlītēs un pasniedz.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Cēsu kliņģeris

    Cēsu kliņģeris

    Kliņģeri galdā ceļam nopietnu svinību gadījumos, tas ir cieņā visā Latvijā. Pirms godiem vienmēr notiek spriešana – ko labāk izvēlēties – torti vai kliņģeri?

    Mūsu sadarbības partneri