Zemeņu ievārījums. Saldētas zemenes

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

08/07/2022

Zemeņu ievārījums daudziem saistās ar bērnību un vecmāmiņas ceptu plāno pankūku kaudzi svētdienas rītā. Burka ar zemeņu ievārījumu bija stabila vērtība, kad sagribējās ko saldu, bet mājās nekā interesanta nebija. Tad paņēmi baltmazīti, glāzi piena, zemeņu zapti, un dzīres varēja sākties. Kopš manas bērnības pagājuši gadi, un importētas svaigas zemenes lielveikalos varam atrast visu gadu. Tomēr tās nav TĀDAS. Ne tā smarža, ne tā garša, tās ir arī cietākas. Tas arī loģiski – jo zemenes garšīgākas, jo ātrāk bojājas. Mūsējās ir maigākas, sulīgākas, smaržīgākas, labākās pasaulē. Tāpēc zemeņu laikā joprojām atvēlu dienu, kad dodamies uz “vienu vienīgu zemeņu lauku”, vispirms ēdam, cik tikai lien, un tad ķeramies pie ieziemošanas.

pankūkas ar zemenēm

Man vislabāk patīk zemenes sablendēt ar drusciņu cukura, saliet kastītēs un aši salikt saldētavā, tā saglabājot Latvijas vasaras garšu, smaržu un pēc iespējas daudz vērīgo barības vielu. Cukura vajag pavisam nedaudz. Tomēr tas ir vajadzīgs, lai saldējot nerastos lieli ūdens kristāli. Tāda zemeņu mērce der pie auzu putras, kokteiļos, smūtijos, pie biezpiena klimpām vai plācenīšiem, siera kūkas vai plānajām pankūkām. Atliek vien atkausēt. Ja zemenes saldē veselas, tās pēc atkausēšanas ātri kļūst ūdeņainas. Reizēm sasaldēju arī mazas veselas zemenītes, tad tās var izmantot kūku rotāšanā, pasniedzot tūlīt un negaidot, kad tās pilnībā atkusīs.

Zemeņu ievārījums

Tā kā dažiem mums tuviem kārumlācīšiem klasiskais zemeņu ievārījums ir vismīļākais, vāru arī tādu. Tad ir labs ciema kukulis, kad dodies ciemos. Tomēr vāru to ne vairs kā manā bērnībā, kad labs ievārījums skaitījās ilgi gatavots, tumšs, sarkanbrūns, ogas viens pret vienu ar cukuru. Tas pēc manas garšas ir un ir par saldu! Ar mūsdienu burvīgo Dansukker ievārījuma cukuru zemenes labāk saglabā krāsu un smaržu, vārīšanai nav jāpatērē ilgs laiks un ietaupās siltuma enerģija. Ogas pilnībā neizšķīst, ievārījums ir burvīgi želejains.

rudzu pankūkas ar zemenēm

Intereses pēc esmu izmēģinājusi paņēmienu, kad ogas vairākkārt uzvāra cukura sīrupā, atdzesē, atkal uzvāra, un tā reizes trīs vai četras. Efekts ir interesants – ja vāra lielāku ogu šķēlītes, tās kļūst caurspīdīgas. Tāds ievārījums izskatās ļoti skaists, bet sīrups tā arī paliek šķidrs, ogas kļūst cietākas, kopumā ievārījums ir salds jo salds. Tā arī samierinājos ar šo vienīgo reizi, un tagad paliku pie savas vismīļākās receptes.

Zemeņu ievārījums

Trīs reizes sīrupā vārītās zemenes

Ja ogas vēlas pēc iespējas saglabāt veselas, var pirmajā dienā tās vienkārši uzvārīt un atstāt līdz nākamajai dienai, tad atkal uzvārīt, pielikt ievārījuma cukuru, pavārīt vēl 5–10 minūtes, un gatavs. Droši vien arī šķirnei ir nozīme. Man ieziemošanai patīk ‘Polka’, šogad izmēģinājām ‘Sonāti’ – ievārījumā odziņas nezaudēja formu, arī krāsa un garša lieliska. Pērkot ogas vai izvēloties stādus dārzam, der painteresēties par ogu veidiem, kuri labāk der ievārījumam.

Ieraksts tapis sadarbībā ar Dansukker Latvija.

#Vegāns ēdiens #Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens

Zemeņu ievārījums

Sastāvdaļas

Ievārījums

Saldētas blendētas zemenes

Soļi

Ievārījums
Solis 1

Zemenes nomazgā, izlasa bojātās ogas, notīra kauslapas (tās var izžāvēt gardai tējai).

Solis 2

Ja zemenes ir mazas, tās var vārīt veselas. Ja ogas ir lielas, tās var sagriezt gabaliņos.

Solis 3

Lielākā katlā dažas saujas zemeņu mazliet saspaida, lai izdalītos sula (es vienkārši dažas saujas ogu saspiežu plaukstā, lai izdalās sula). Pārējās ogas ber klāt un uz vidēja karstuma sāk vārīt.

Solis 4

Uzņem laiku no brīža, kad masa sāk vārīties. Maisot vāra, ik pa laikam nosmeļot putas.

Solis 5

Pēc desmit minūtēm pievieno ievārījuma cukuru un citronu sulu pēc garšas (citronu sula izceļ zemeņogu garšu un uzlabo kopējo buķeti). Vāra vēl 5–10 minūtes, turpinot nosmelt putas. Ja lieto ievārījuma cukuru, to nedrīkst vārīt ilgāk, kā norādīts lietošanas pamācībā, pretējā gadījumā tas zaudēs savas īpašības.

Solis 6

Gatavu ievārījumu tūlīt lej sterilās, iepriekš izkarsētās burkās, tās aizvāko ar iepriekš nomazgātiem, novārītiem vāciņiem un uz 10 minūtēm apgriež ar vākiem uz leju. Pēc laika ievārījums dziestot sāks biezēt. Tad apgriež burkas otrādi. Tādējādi ogas nenosēdīsies tikai burkas apakšā vai nepacelsies augšā.

Solis 7

Pēc atvēršanas ievārījumu uzglabā ledusskapī.

Saldētas blendētas zemenes
Solis 1

Novāra un atdzesē ūdeni ogu mazgāšanai.

Solis 2

Zemenes nomazgā, notecina caurdurī un notīra kauslapas. Izlasa laukā bojātās ogas.

Solis 3

Uz galda izliek trauciņus ogu masai.

Solis 4

Virtuves kombainā vai blendera traukā ber ogas, pārkaisa ar nedaudz cukura. Sablendē masu, tajā var palikt arī kāds ogu gabaliņš. Ja blendera nav, zemenes var saspiest ar koka stampu un sajaukt ar nedaudz cukura.

Solis 5

Ogu masu lej trauciņos vai maisiņos un tūlīt liek saldētavas aukstākajā nodalījumā.

Solis 6

Pirms lietošanas zemenes atkausē. Masa ātrāk atkūst, kastīti vai maisiņu ieliekot traukā ar ūdeni tā, lai tas neieplūst zem vāka vai maisiņā.

Solis 7

Saldētas ogas var lietot līdz nākamajai sezonai, bet labāk 6-8 mēnešos pēc to sasaldēšanas. Ja ogas atkusušas, tās nav ieteicams saldēt vēlreiz, tā zudīs liela daļa no uzturvērtības un garšas īpašībām.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.

Ķiršu kompots

Ķiršu kompots

Ķiršu kompots kopš bērnības man ir bijis pats mīļākais kompots. Tā nekad nevarēja būt par daudz. Kad biju maza, ziemas laikā nebija iespējams veikalā nopirkt svaigus augļus, tāpēc mamma un vecmāmiņa vasarā centās, cik spēja, gatavojot ziemas krājumus.

Ķiršu sīrups. Ķiršu ievārījums

Ķiršu sīrups. Ķiršu ievārījums

Ķiršu ievārījuma recepte laika gaitā mūsmājās ir ļoti mainījusies. Vecā recepte, kurā ogas ilgi vāra cukurā, palikusi pagātnē līdz ar ģimenes paaudzēs saglabāto stāstu par to, kā mana tēva vecmāmiņa tīrījusi kauliņus no pašu dārza ogām. Daudz un ilgi.

Mūsu sadarbības partneri