Vārītā pasha

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kārinas virtuvē piektdienā pirms Lieldienām aizņemti visi plītsriņķi. Kādā no katliem burbuļo galerts, citā top zandarts marinādē, varbūt citā katliņā – pastēte, bet lielajā katlā noteikti sildās pasha.

Šī recepte Kārinai Pētersonei ir mantota no vīra vecmāmiņas Varvaras Auškāpas, dzimušas Šujevas. Vīra vectēvs Kārlis Auškāps, mācoties Tverā meža zinātnes, nolūkoja tur savu nākamo sievu, un Latvijā atgriezās abi kopā. Viņi uzaudzinājuši trīs bērnus, kuru ģimenes nu krietni sakuplojušas. No Krievijas vestā recepte katru gadu tiek gatavota uz Lieldienām un kopā ar citiem gardumiem baudīta ģimenes pulkā, kur kopā sanāk četras paaudzes. Kārina iesaka arī gatavošanā iesaistīt ģimenes locekļus, būs gan jautrāk, gan ātrāk!

Kārina savā mājas bibliotēkā

Ja vēlaties izmēģināt šo recepti, pašiem vārot apelsīnu mizu sukādes, pashu jāsāk gatavot Lieldienu nedēļas trešdienā. Taupot laiku, var lietot arī veikalā nopērkamās citrusaugļu sukādes.

Kārina pashas gatavošanai vienmēr lietojusi pilnpiena biezpienu, ko vispirms sablendē. Šoreiz viņa izmēģināja jauno “Tukuma piena” biezpiena konditorejas masu un atzina to par ļoti piemērotu pashai. To nevajag blendēt , tā ir maiga un smalka, bez graudiņiem.

Pashas garša var atšķirties no reizes uz reizi atkarībā no pievienotajām garš­vielām, biezpiena konsistences un saimnieces garastāvokļa. Taču tā allaž būs bagātīgām garšām piesātināta svētku mielasta kulminācija.

Savulaik materiāls tapis sadarbībā ar žurnālu “Pie GALDA!”.

Sastāvdaļas

  • 1 kg pilnpiena biezpiena
  • 250 g sviesta
  • 4 olas
  • 0,5 l bieza skābā krējuma
  • 400–500 g cukura
  • 2–3 apelsīnu mizas ar visu baltumu vai
  • 100 g apelsīnu mizu sukāžu
  • 200 g mandeļu
  • 200 g rozīņu
  • 1 paciņa vaniļas cukura
  • 1 citrona miza
  • šķipsniņa sāls
  • tīrs auduma maisiņš (der arī spilvendrāna)

Soļi

Pirmā diena

Solis 1

Noskalo 2–3 apelsīnus, nomizo mizu kopā ar balto daļu, aplej ar aukstu ūdeni un 3 dienas mērcē, katru dienu vairākas reizes nomainot ūdeni.

Trešā diena

Solis 2

Ļoti nelielā ūdens daudzumā uz­­vāra 4–5 ēdamkarotes cukura un deserta karoti sviesta, liek iekšā apelsīnu mizas un vāra, …

Solis 3

… kamēr sī­rups iztvaikojis, kļuvis staipīgs un sāk čūkstēt pie katla dibena, bet nav kļuvis brūns.

Solis 4

Sukādes atdzesē un sagriež gabaliņos.

Solis 5

Divas olas vāra 7 minūtes, at­dzesē zem auksta ūdens strūklas, noloba un sakapā.

Solis 6

Mandeles aplej ar vārošu ūdeni un pamērcē, kamēr sāk atlekt brūnā miziņa.

Solis 7

Rozīnes aplej ar vārošu ūdeni un pamērcē, līdz “atdzīvojas”.

Solis 8

Rozīnes sietiņā notecina.

Solis 9

Man­deles nomizo…

Solis 10

… un sakapā.

Solis 11

Norīvē citrona miziņu.

Solis 12

Atlikušo sviestu liek lielākā katlā un izkausē uz mazas uguns, piejauc pusi atlikušā cukura, rozīnes, mandeles, apelsīnu un citronu miziņas, vaniļas cukuru un šķipsnu sāls.

Solis 13

Biezpiena masu bļodā sajauc ar 2 jēlām olām…

Solis 14

… un otru pusi atlikušā cukura.

Solis 15

Pievieno skābo krējumu.

Solis 16

Katlā pievieno biezpiena masu…

Solis 17

… un 2 kapātās vārītās olas.

Solis 18

Nepārtaukti maisot, masu lēni karsē, līdz uzmet burbuli.

Solis 19

Masai jābūt viendabīgai un biezai, to nedrīkst pārkarsēt, palaižot garām brīdi, kad sāk atdalīties sūkalas.
Pashu katlā atdzesē un ļauj savilkties līdz nākamajai dienai.

Ceturtā diena

Solis 20

Atdzisušo pashu lej auduma maisiņā, iesien stūrus, iekar virs trauka un ļauj notecēties līdz nā­kamajai dienai.

Piektā diena

Solis 21

Pashu ņem laukā no auduma maisiņa, liek bļodā, …

Solis 22

… ar karoti glīti veido formu un pasniedz galdā.

Solis 23

Ēd Lieldienu rītā no mazām bļodiņām.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rabarberu sukādes un sīrups

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Zahertorte

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Mūsu sadarbības partneri