Uz oglēm cepti jaunie kartupeļi vistas, laša un bekona mundieros

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

07/09/2015

Šis ēdiens piemērots brīvdienām, kad nav steigas un kad gaidāmas nelielas viesības vai gribas ko īpašu pagatavot savai ģimenei. Atšķirībā no gaļas grilēšanas šos bumbuļus var izcept ļoti ātri.

Noderēs mazi jaunie kartupeļi. Kādos mundieros tos ietīt, paliek pašu ziņā. Noteikti bez šeit minētajiem ir iespējami vēl daudzi citi varianti. Griežot šķēlītēs vistas filejas, jācenšas griezt pret šķiedru, pēc tam strēmeles var nedaudz paklapēt ar gaļas āmuriņu, lai piedotu vajadzīgo formu. Noteikti paliks nelieli filejas gabaliņi, kurus aptīt kartupelim nevarēs. Tos var salocīt un uzspraust uz iesma pamīšus ar kartupeļiem. Nebūs tik atraktīvi, bet garšos tikpat labi.

Ja vien varētu, es gribētu jums nosūtīt to smaržu – dūmi, sviests, ķiploks, dilles un timiāns kopā ar gardo ietinamo. Tā ir atzīšanās mīlestībā un rituāls mūsu vienkāršajam, bet tik izcilajam kartupelim.

Sastāvdaļas

  • 30 mazi jaunie kartupelīši ar mizu
  • 10 plānas laša šķēlītes (svaigas vai auksti kūpinātas)
  • 10 bekona šķēlītes (svaigas, vītinātas vai kūpinātas)
  • 10 svaigas vistas filejas šķēlītes (2 vistas filejas)
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 100 g sviesta
  • 3 ēdamkarotes sasmalcinātu diļļu
  • svaiga timiāna zariņi pēc izvēles
  • sāls, malti melnie pipari
  • 6 iesmiņi

    Mērcei

    • 150 ml skābā krējuma
    • 150 ml majonēzes
    • 1 ķiploka daiviņa
    • sāls

    Soļi

     Solis 1

    Kartupeļus nomazgā un ar visu mizu liek vārīties ūdenī, kam pievienota sauja sāls. Vāra ~ 5 minūtes, līdz kartupeļi ir gandrīz gatavi, bet mazliet stingri. Svarīgi, lai tie nesāktu plaisāt. No tā pasargās stiprais sālsūdens. Tad tos nokāš un atdzesē.

    Solis 2

    Ja lieto koka iesmiņus, tos uz 20-30 minūtēm iemērc aukstā ūdenī, lai tie cepšanas procesā nesadegtu. Mīkstu vai kausētu sviestu sajauc ar saspiestām ķiploka daiviņām.

    Solis 3

    Sagatavo „mundierus”. Sagriež vistas filejas, kūpināto bekonu un lasi, šķēlītes samērojot ar kartupeļiem, lai strēmelītes būtu attiecīgajā platumā. Ja šķēlītes ir stipri platākas, tās var pārgriezt uz pusēm.

    Solis 4

    Vistas filejas un laša strēmelītes pārklāj no vienas puses ar sviesta–ķiploku maisījumu. Atlikušo maisījumu pataupa glazūrai.

    Solis 5

    Kartupelim aptin apkārt strēmelīti tā, lai ķiploku sviests būtu ietīts uz iekšpusi, un tūlīt sprauž uz iesmiņa. Desmit kartupeļus aptin ar bekonu, desmit – ar vistas filejas strēmelītēm un pēdējos desmit ietin plāni sagrieztās laša šķēlītēs. Uz katra iesmiņa uzdur piecus kartupeļus. Visu apkaisa ar sāli un pipariem. Sakārto tā, lai kartupeļu nenosegtā daļa visiem bumbuļiem būtu uz vienu pusi.

    Solis 6

    Atlikušo sviesta–ķiploku maisījumu sajauc ar sasmalcinātām dillēm un šķipsniņu sāls.

    Solis 7

    Uz sakarsētām oglēm iesmiņus liek cepties tā, lai kartupeļu nenosegtā daļa būtu uz leju. Kad viena puse apbrūnējusi, apgriež uz otru pusi un arī apcep brūnu. Ar karotīti uz kartupeļiem liek diļļu–ķiploku sviesta glazūru un timiāna zariņu. Ja grilam ir vāks, aizver to uz 5 minūtēm. Svarīgi pievienot visus garšaugus pēdējā brīdī, lai tie nesadegtu. Ja grilam vāka nav, var pārklāt kartupeļus uz īsu brīdi ar foliju, lai smaržas iesūcas.

    Mērce

    Solis 8

    Ķiploka daiviņu nomizo un smalki sakapā vai izspiež caur ķiploku spiedi.

    Solis 9

    Sajauc bļodā krējumu ar majonēzi un ķiplokiem.

    Solis 10

    Pēc garšas pievieno šķipsniņu sāls.

    Solis 11

    Iesmiņus pasniedz galdā karstus ar mērci un svaigiem salātiem.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Vistas filejas kabatiņas

    Vistas filejas kabatiņas

    Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

    Ķirbju risoto

    Ķirbju risoto

    Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

    Kartupeļu salāti švābu gaumē

    Kartupeļu salāti švābu gaumē

    Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

    Mūsu sadarbības partneri