Trusis. Ziema. Garšaugi un garšsaknes. Krāsaini dārzeņi.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

18/02/2015

Neatceros, cik man toreiz bija gadu, bet tas noteikti bija vēl pirms skolas laika. Dzīvojām Rīgā un kopā ar vecākiem brīvdienās apciemojām lauku radus. Atmiņas par dažādiem gadalaikiem ir atšķirīgas. Ziema. Laukā nav skaņu, smaržu un krāsu. Toties ir sniegs, klusums un aukstums. Visa daba iepakota un rūpīgi noglabāta līdz pavasarim. Laukā vienīgi malkas dūmi liecināja, ka kāds kaut kur vēl ir nomodā.

Tajos laikos man ļoti patika doties uz kūti līdzi tantei vai vecmammai, jo tur bija dzīvība un siltums. Pat kūtsmēslu smārds likās patīkams. Pretstatā āra dzidrajam, aukstajam gaisam īpaši dāsni smaržoja siens un saknes. Kūts malā bija trušu būri. Truši bija dažādi – pelēki, melni, raibi. Citi drošāki, citi bailīgāki, bija arī pa kādam kauslim. Es drīkstēju trušus pacienāt ar burkāniem. Ja aizveru acis, es vēl tagad spēju galvā uzburt tās vietas noskaņu. Siens, burkāni, garaiņu mākonīši un truši.

Tajos laikos neviens nebijām dzirdējuši par veģetāru dzīvesveidu. Mājputnu un lopu dzīves cikls noslēdzās uz saimes galda, kur ar pateicību tika notiesāts. Manas lauku radinieces bija ļoti labas saimnieces, dāsnas. Netika žēlots nekas, lai mielasts izdotos. Viņu triumfa augstākais punkts bija sasniegts, kad visi, svaiga gaisa un pirts nogurdināti, sēž ap apaļo galdu sārtiem vaigiem un pilniem vēderiem. Saimnieks vēl pieaugušos apstaigāja ar pašbrūvētā kortelīti. Bērni zināja, kurā atvilktnē vienmēr var atrast konfektes.

Tomēr stāsts ir par trusi. Vakar nolēmu pirmo reizi pagatavot pirktu trusi. Manī mājoja šaubas, vai izdosies tik labi kā laukos, kā manām tantēm un vecmammai. Savākusies informāciju no dažādu tautu receptēm internetā, ķēros pie lietas. No dažādajiem ieteikumiem izvēlējos bagātīgas garšvielas un garšsaknes. Piedevām – kartupeļu biezeni un sarkanos kāpostus, lai krāsaināk un priecīgāk.

Izdevās gana labi! Bērnības atmiņas netika sabojātas. Ļoti kvalitatīvu truša gaļu pie izdevības iegādājamies no Taunatiņu trušiem.

Sastāvdaļas

  • Trusis 1–1.5 kg
  • 1 liels sīpols
  • 3–4 ķiploku daiviņas
  • 1 burkāns
  • 1 selerijas kāts vai saknes gabals
  • Svaigs vai kaltēts timiāns
  • Svaigs vai kaltēts rozmarīns
  • Malti melnie pipari
  • 2 lauru lapas, vēlams svaigas
  • Sāls
  • Eļļa cepšanai
  • 0.5 l baltvīna
  • 100 ml salda krējuma

    Sarkanajiem kāpostiem

    • ½ galviņa sarkanā kāposta
    • 2 skābie āboli
    • 1 liels sarkanais sīpols
    • 1 ēdamkarote medus
    • 1 ēdamkarote balzamiko etiķa
    • Sāls
    • Eļļa un sviests cepšanai

    Soļi

    Solis 1

    Trusi sagriež gabalos, ierīvē ar sāli un maltiem melnajiem pipariem.

    Solis 2

    Uz karstas pannas gabalus ātri apcep brūnus no abām pusēm. Turpat apcep daļās sagrieztus nomizotus sīpolus, ķiplokus un burkānu.

    Solis 3

    Gaļu un saknes kārto cepeštraukā. Pārkaisa ar kaltētām vai svaigām timiāna un rozmarīna lapiņām. Pievieno pāris lauru lapu un gabalos sagrieztus selerijas kātus.

    Solis 4

    Pārlej ar baltvīnu.

    Solis 5

    Ja traukam nav vāka, pārliek ar foliju. Liek cepties 200 °C temperatūrā uzkarsētā cepeškrāsnī 1,5–2 stundas. Mērci pēc tam nolej, novāra pannā, pievieno saldo krējumu un sablendē viendabīgā masā kopā ar sīpoliem, ķiplokiem un seleriju.

    Solis 6

    Pasniedz ar saknēm, kartupeļu biezeni un sarkanajiem kāpostiem piedevās. Sarkanie kāposti: kāpostu sasmalcinājām, sacepām uz pannas, pievienojot nomizotas ābolu un sīpolu šķēlītes. Kad viss bija sacepies mīksts, pievienojām pēc garšas medu, etiķi un sāli.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Mārtiņdienas pīle pīlē

    Mārtiņdienas pīle pīlē

    Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

    Apiņu dzinumi

    Apiņu dzinumi

    Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

    Pasta ar Boloņas mērci

    Pasta ar Boloņas mērci

    Pasta ar Boloņas mērci, vai tomēr makaroni? Kā tos sauc jūsu mājās? Tik ātri un vienkārši pagatavojams, garšīgs ēdiens, noteikti izdosies arī pilnīgiem iesācējiem. Mērci var gatavot lielāku katliņu, otrā dienā tikai atliek uzvārīt svaigus makaronus. Mērci var arī sasaldēt dienām, kad nav laika gatavot.

    Mūsu sadarbības partneri