Pirmdiena, 19 decembris, 2016 - Stāsta , ,

Piparkūku mājiņa? Šoreiz katedrāle.

 

piparkukas, baznica, katedrale

 

Piparkūku mājiņas vietā Mākslas akadēmijas studentes Daina (rotu dizains), Elza (porcelāns un keramika) un Milda (tekstils un dizains) šogad uzcēla pamatīgu katedrāli. Savu palīdzību neliedza arī Dainas draugs Toms. Lai mākslas zinātnieki skaidro, cik tur gotiskā, cik eklektiskā vai kāda cita stila. Būve izdevās grandioza (61 x 32 x 32 cm)! Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 4 janvāris, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Zviedru piparkūkas

Piparkukas_VO

Ļoti vienkāršu un izcili gardu piparkūku recepte pie mums atceļoja no fotogrāfes Intas Rukas, kaimiņienes un īsta drauga. Inta allaž bijusi ļoti dāsns cilvēks, vienmēr dalījusies ar visu labo, sākot ar smaidu un labu garastāvokli, beidzot ar visu pašas dārzā izaudzēto. Dzerot tēju un ciemojoties, vienmēr kāds cienasts un ciemakukulis sarūpēts. Lasīt vairāk.

Svētdiena, 20 decembris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Visskaistākās piparkūkas Latvijā

Piparkukas_VO_290017

Agnesi Vīdneri Facebook lietotāji pazīst kā Canamelle, īstenu piparkūku lielmeistari, diplomētu konditori, kuras ceļš līdz mīļotajai profesijai bijis gana neparasts. Agnese ilgāku laiku strādājusi interneta tehnoloģiju nozarē, savulaik izveidojusi populāro portālu cālis.lv, bet sapratusi, ka tas nav īstais sirds aicinājums. Par drosmi kādā jaukā dienā mainīt ierasto dzīvi Agnesi varētu apskaust daudzi. Iedvesmu un zināšanas saldumu gatavošanā viņa smēlusies gan interneta portālos, gan augsta līmeņa profesionālajos kursos Maskavā, gan konditoru skolā Rīgā. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 30 novembris, 2015 - Gatavo , , ,
Foto: Valdis Ošiņš, Roberts Rezenbergs Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lego piparkūku māja

Piparkukas_VO_300254

Pilnmēness. Vēl bija atlikušas tikai dažas dienas līdz Jaunā gada sākumam un apkārt valdīja maģiskā noskaņa, kāda mēdz būt gada nogalē. Bija gandrīz brīvlaiks no Mākslas akadēmijas darbiem, skates garām, līdz kārtējam eksāmenam gana daudz laika. Trīs jaunas mākslinieces no Latvijas Mākslas akadēmijas – Elza Timermane (keramikas nodaļa), Daina Šteinerte (metāla dizaina nodaļa) un Milda Ošiņa (tekstilmākslas nodaļa) nolēma, ka piparkūkas jautrāk cept kopā. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 28 janvāris, 2014 - Gatavo
Foto: Rihards Puriņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kāpostu skābēšana

img_7618

Nez, vai ir vēl kāds dārzenis, kas būtu tik ļoti mitoloģizēts kā kāposts. Kāpostos atrod bērnus. Tos meklē maciņā. Kāpostus pasniedz viesībās, lai norādītu, ka viesiem nu laiks mājās. Tie tiek izvārīti nedēļai, lai ikdienas steigā vairākas dienas nav jādomā, ko galdā likt. Tie tiek tradicionāli šmorēti svētku galdam gan Mārtiņos, gan Ziemassvētkos, nodrošinot nepieciešamo kārdinošo svētku smaržu mākoni latviešu mājās. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 23 decembris, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Piparkūku rotāšana

VO-34-133625-2

Šogad Garšīgajai Latvijai piparkūkas cepa un rotāja jaunās mākslinieces Ingūna Levša, Vivianna Maria Staņislavska, Milda Ošiņa no LMA un apmaiņas studente no Bratislavas Zuzana Hánová (vēl līdz 30. decembrim variet apmeklēt Jarmarku Latvijas Mākslas akadēmijā, kur ir arī viņu darbi). Palīdzību neliedza arī IT students Reinis Znotiņš no RTU, kurš savulaik absolvējis Rīgas centra daiļamatniecības pamatskolu. Liels paldies jautrajai kompānijai – piparkūku rotāšana lielā saimē iegūst pavisam citu iedvesmu, apgriezienus un jautrību. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 23 decembris, 2013 - Gatavo

Piparkūku mandalas

VO-42-133793

Šogad pirmo reizi izmēģinājām veidot piparkūku mandalas.

Mandalu zīmēšana harmonizē cilvēka garīgo pasauli, atjauno līdzsvaru. Tā ir sava veida meditācija, kas palīdz personības izaugsmei. Zīmējumu veido no dažādiem simboliskiem ornamentiem. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 17 decembris, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Tantes Lillijas Ziemassvētku kūka

Ziemassvetku_kuka

Pirms pagājušajiem Ziemassvētkiem 23. decembra rītā pie mums ieradās negaidīta dāvana – gabals aromātiskas, ar marcipānu pārklātas un skaisti izdekorētas kūkas. Arī kūkas garša bija visnotaļ sulīga, bagātīga un piesātināta. Kūku bija gatavojusi Dace Samete, kura pirms šā gada Ziemassvētkiem bija ar mieru dalīties receptē.

Šo recepti 2000. gadā ir atsūtījusi Daces tante, Kanādas latviete Lillija Jurikass. Pa šiem gadiem recepte ir daudzkārt gatavota, uzlabota, bet šos uzlabojumus Dace iesaka katram meklēt un atrast pašam, ļauties radošā procesa azartam, jo šī kūka nav no tām, kura draud neizdoties kādu nelielu sastāvdaļu izmaiņu dēļ. Mīklas biezums esot atkarīgs gan no miltu kvalitātes, gan olu lieluma, tādēļ to vajagot jaukt ar izjūtu un rīkoties pēc vajadzības. Pamatu pamats paliek, viss pārējais ir drosme, garšas un rocība. Vienīgais papildu ieteikums no Daces – ja kūku izcep vairākas nedēļas pirms svētkiem, to vajag reizi nedēļā aplaistīt ar alkoholu, citādi tā var sākt pelēt.

Publicējot recepti, ir ievērots Daces īpašais lūgums – tekstā ne zilbes, ne vārda nemainīt. Viņa ļoti vēlējās respektēt Lillijas tantes stilu, lai nepazaudētu to valodas mīļumu un šarmu, ko varam saņemt tikai no paaudzēs mantotajām receptēm.

Svētdiena, 6 janvāris, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Laimīgais saldais no rīsiem un putukrējuma

Laimigais_risu_saldais-14

Ziemā, kad apkārt viss balts, gribas kaut ko līdzīgu nobaudīt saldajā ēdienā. Baltu sniega piku vai mazu, baltu kupenu. Varbūt ne gluži tik aukstu kā saldējums, tas labāk noder vasarā. Rīsi un putukrējums, viegli un gaisīgi. Tā kā rīsu un putukrējuma saldais ir ļoti maigs, pikantumam noder to papildināt ar dzērveņu zaftīti vai laima glazūru.

Laimīgu un garšīgu Jauno gadu!

Svētdiena, 6 janvāris, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Biezpiena krēms ar dzērvenēm un pistāciju riekstiem

Biezpiena_saldais-14-Edit

Biezpiena krēms ir biezpiena tortes brālēns, radies, meklējot jaunus sabiedrotos dzērveņu mērcei. Uz gada nogales svētkiem esam krēmam esam pievienojuši kaltētas dzērveņogas un zaļos pistāciju riekstus (NESĀLĪTUS!), kā arī zaļas un sarkanas marmelādes. Piedevām var izmantot jebkurus citus augļus, ogas, riekstus, kas garšo un atrodami saimniecībā. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas