Piektdiena, 17 novembris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Leģendām apvītā Mimītes kūka jeb Mīlestības kūka

 

Mimites-kuka

Dace Baumgarte dalās ar kūkas recepti, ko ir mantojusi no savas vecmāmiņas, ģimenē sauktu par Mimīti. Nu jau Mimīte visus vēro no mākoņu maliņas, bet ģimenē kūku turpina cept svētku reizēs. Mimīte kūku cepusi uz katru mazbērnu dzimšanas un vārda dienu. Viņa to saukusi par Mīlestības kūku, jo tā ir ļoti darbietilpīga. Gatavo 4 līdz 5 stundas, un tās patiešām ir piepildītas ar nepārtrauktu darbošanos – puto vai rullē, taisa kārtas, pilda, un tā līdz gatavībai.

 

Ģimenē katram radiniekam ir sava atšķirīga leģenda par receptes līkloču ceļiem. Kādam atmiņā balerīna no Pirmskara Latvijas laika, kāds piemin no Pēterburgas pārbēgušu krievu aristokrāti. Kas to vairs var atšķetināt, kāda bijusi katra cilvēka loma, bet par vienu faktu visi ir vienisprātis – šī recepte pie Mimītes nonākusi no Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes bērnu auklītes, kura to cepusi uz bērnu dzimšanas dienām. Tāpēc Latvijas dzimšanas dienas priekšvakars šķiet labs laiks, lai mēs interesanto recepti plašākai iepazīšanai piedāvātu tieši tagad. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 6 maijs, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Medus torte

Medus torte

Medus torte ir viena no iecienītākajām mūsu ģimenes kūkām. Sausāku vai sulīgāku, saldāku vai skābāku, šo našķi gluži lietojamu var nopirkt arī ikvienā veikalā vai konditorejā, un tā ir latviešu kūku klasikas stabila pamatvērtība. Tā kā man kūku cepšana ir viens no vaļaspriekiem, vēl pirms gadiem nolēmu izmēģināt medus torti izcept mājās. Liels bija pārsteigums, ka recepti nevarēju atrast nevienā no mājās esošajām agrāk izdotajām latviešu pavārgrāmatām. Esmu izmēģinājusi gan internetā atrastās, gan žurnālos publicētās receptes. Izdevās ēdami, bet ne izcili. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 9 aprīlis, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Daikiri Pavlova

Pavlova-daikiri_VO_4080037

Pavlova ir laba savas vieglās un vienkāršās pagatavošanas dēļ, turklāt rezultāts pret ieguldīto darbu vienmēr šķiet nepārspējami daiļš, svaigs un gards. Paldies Norai Daknei, kas mums savulaik bija lielā Pavlovas atklājēja. Pa šiem gadiem Pavlova pēc skatījumiem ir ieņēmusi stabilu vietu TOP 10 mūsu mājaslapas recepšu sarakstā.
Internetā reiz uzdūros mājaslapai ar dažnedažādiem Pavlovu paveidiem. Nosaukums Daiquiri Pavlova aizķērās manā apziņā. Kāpēc, par to pēc brīža. Recepte iekārtojās sarakstā „drīzumā jāpagatavo”.
Manā jaunībā cilvēki daudz lasīja, un reizēm dzērieni no romāniem pārceļoja uz mūsu galda. Paši to nenojauzdami, Remarks un Hemingvejs atstājuši pēdas mūsu mājas bārā un dzērienu izvēlē. Cita starpā tāds ieceļotājs ir rums, kā arī viens no Hemingveja mīļajiem ruma kokteiļiem daikiri. Ja reiz kokteilis ir labs, vajadzēja pamēģināt, kā tas draudzējas ar Pavlovu.
Aprīlis mūsu ģimenē ir dzimšanas dienu mēnesis, tad vienmēr aktuāls jautājums, kādu tortīti taisīsim. Ledusskapja saldētavā atradām dažādas gluži labas vasaras ogas, nolēmām izmēģināt, kā tās uzvedīsies uz bezē kūkas.
Kūka nu ir apēsta un varam ziņot par rezultātiem. Daikiri efekts ir spirdzinošs un atsvaidzinošs. Saldētās ogas uzvedas labi, bet vēlams tās uz kūkas uzsēdināt kādu pusstundu, stundu pirms ēšanas. Pastāvot ilgāk, ogas sāk suloties un izveido sārtas sulas straumītes. Mājas viesībām tas nekaitē, bet, ja gribas smalki un nevainojami, labāk to nepieļaut.
Noskaidrojām, ka īstajā sezonā ievāktas un ātri sasaldētas Latvijas vasaras zemenes arī atkausētas ir garšīgākas par savām grieķu un spāņu importētajām jaunās sezonas māsīcām. Un kūkas garšu vēl vairāk izceļ maza špicglāzīte baltā ruma, kuru pasniedz klāt.

Sestdiena, 28 marts, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Švarcvaldes ķiršu kūka

Svarcvaldes-kuka_VO_3150059

Pie šīs kūkas receptes veda trīs ceļi. Pirms kāda laiciņa septiņus gadus mūsu ģimene ir dzīvojusi Melnsila ielā. Agrākos laikos tā bija Švarcvaldes iela. Kad reiz interneta plašumos uzdūros kūkai ar šādu nosaukumu, nolēmu, ka būtu goda lieta izmēģināt recepti. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 18 novembris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Rasols

Rasols ir visu salātu karalis. Vairākus desmitus gadu Latvijas ģimenes pirms svētkiem apsprieda, ko gatavot vēl bez rasola, jo paša rasola gatavošana nebija apspriežama, bet pašsaprotama. Rasols pirms padomju laika Latvijā tika gatavots no kartupeļiem, burkāniem, bietēm, olām, siļķes, gurķiem, zaļajiem zirnīšiem un krējuma. Pēc kara ēdiens ar šādu nosaukumu ietekmējās no krievu Olivjē salātiem (par godu franču pavāram Lisjēnam Olivjē, receptes autoram no Pēterburgas restorāna Ermitāža), tam vairs nepievienoja bietes un siļķi, to vietā pievienoja gaļu vai desu, mērcei pievienoja majonēzi. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 5 augusts, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lielie vasaras salāti

Kraukskigie_salati_VO_8029745

Recepte šoreiz speciāli veltīta Annijai Pumpurei. Pirmo reizi šo salātu recepti gatavoju uz tēva apaļu jubileju. Bija ielūgta kuplā radu saime, jūnija beigās bija pieejami dažādi vasaras dārzeņi. Laiks bija karsts, vajadzēja izdomāt salātus, kas ātri nebojātos ne garšas, ne skata ziņā, ilgas stundas stāvot uz galda. Toreiz salātus uztaisīju lielajā spainī, apēsti tika bez atlikuma. Tā nu šī recepte ir mūsu ģimenes pastāvīgajā vasaras ballīšu repertuārā jau daudz gadu. Salātus var ēst tāpat vai kā piedevu siltiem vai aukstiem gaļas ēdieniem. Lasīt vairāk.

Svētdiena, 4 maijs, 2014 - Gatavo

Klasiska biskvīta torte ar vārīto krēmu un dzērvenēm

 

Torte_193256

Kas ir svētki? Mūsu krustdēls Raitis, kad viņam bija kādi pieci gadi, to definēja ļoti kodolīgi. Svētki ir tad, kad ir rasols un torte. Tas nu gadu gadiem ir iegājies mūsu kuplās ģimenes klasikā. Tā nu reta ir tā reize, kad radi sanāk kopā, un iztrūkst kāda no šīm abām obligātajām sastāvdaļām. Ko nu kurš grib gatavot vēl bez iepriekš minētā, tā ir viņa darīšana, bet tortei ir jābūt obligāti! Lasīt vairāk.

Svētdiena, 19 maijs, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Rabarberu, zemeņu jogurta un bezē kūka

Rabarberu_kuka

Šo recepti esmu cepusi ar dažādiem pildījumiem, no kuriem zemeņu jogurta–rabarberu ir pats jaunākais. Kūka slāņu ziņā nedaudz līdzinās agrāk Globusā, tagad Gustava beķerejā nopērkamajai tortei Una, ja cep no persiku kompota un jogurta. Ja lieto plūmju kompotu un Gefilus plūmju jogurtu – kaut ko līdzīgu var baudīt Krasta ielas Lido. Bet manā variantā ir lietota smilšu mīkla, canada goose sale un pildījums arī noteikti atšķiras.

Kūkas vidējai kārtai jāpievieno pavisam nedaudz cukura, jo virsējā bezē kārta ir gana salda. Bet ar vidējā slāņa pildījumu var eksperimentēt uz nebēdu, atkarībā no sezonas un mājā, dārzā vai mežā atrodamām ogām vai augļiem. Variants ar zemeņu jogurtu un rabarberiem ir canadian goose manis pašas eksperiments, ko ģimene novērtēja labu esam. Kad nāks īstais zemeņu laiks, izmēģināšu cept arī ar zemeņu jogurtu un zemeņu gabaliņiem. Būs jau vēl melleņu un ķiršu laiks, upenes un bumbieri, canada goose jacket Latvijas vasara un dārzi rosinās jaunām idejām. Izbaudiet dažādās krāsas, garšas un faktūras šai vieglajā kārumā!

Rabarberu_kuka_5161974_edit

Pirmdiena, 29 aprīlis, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Tējas maize jeb Bišu dūriens

14_Bienenstich-04_edit

Šīs receptes saknes meklējamas Vācijā, kur tā pieskaitāma vecām un klasiskām kūku receptēm. Tās oriģinālais nosaukums ir Bienenstich jeb Bišu dūriens. Vācu Wikipedia ir atrodams kāds stāsts par kūkas nosaukuma izcelšanos.

1474. gadā Vācijas imperators nolēmis ieviest nodokli par pārvietošanos pa Reinas upi. Andernahas pilsētas iedzīvotāji ar to nav bijuši mierā un nolēmuši buntoties. Imperatora kareivji no Lincas gatavojās uzbrukt pilsētai, bet Andernahas iedzīvotāji nedomāja lēti padoties. Divi maizniekzeļļi pie pilsētas mūriem bija piekāruši bišu stropus, ar ko pēc tam svieduši iebrucējiem. Pateicoties sadusmotajām medus vācējām, uzbrukums ticis veiksmīgi atvairīts, un uzvaras svinēšanai pēc tam izcepuši kūku ar nosaukumu Bišu dūriens. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 30 marts, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Napoleona kūka ar vārīto krēmu

Napoleons-01

Napoleona kūka ir Lidas meistarstiķis, ģimenes jubileju reizēs gaidīts un pieprasīts. Recepti savulaik izmēģinājusi no V. Gustavas un I. Jansones 1977. gadā izdevniecībā Liesma izdotās pavārgrāmatas. Lida atceras, ka tajos gados nopirkt jaunu pavārgrāmatu bija neticama veiksme. Grāmatas bija lētas (šī maksājusi 1.30 rubļus), bet nezināmu iemeslu dēļ netika iespiestas pietiekamā daudzumā, uzturot tādu kā mednieka azartu to iegūšanā. Ja tā laime bija piedzīvota un kārotā grāmata bija mājās, jau šis fakts vien garantēja eiforisku laimes sajūtu, vēl pirms kaut kas no tās tika pagatavots. Ja nu vēl esot izdevies izstāvēt vienu rindu pēc olām un otru – pēc sviesta (septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados olas un sviests bija starp produktiem, kuru atrašanās veikalu plauktos nebūt nebija ikdienišķa parādība), laimes sajūta pieauga vēl vairāk, un tad jau varēja ķerties pie kūku cepšanas. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas