Ciema kukuļi
Otrdiena, 7 aprīlis, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ierauga rupjmaize ar sēkliņām

Ierauga-rupjmaize_VO_4030027

Līdz šim pietrūka drosmes savā mājas virtuvē izcept ierauga rupjmaizi. Ne man īstās, simtgadīgās koka abras, ne man maizes krāsns, kurā ogles uzkarsēt līdz 300 grādiem. Jāatzīstas, šķita, ka arī tā mīcīšana līdz trešajiem sviedriem nebūtu pa spēkam. Turklāt tik gardu rupjmaizi Latvijā var nopirkt veikalā – gan Lāči, gan Alberts, gan Ķelmēni un Svētes cepēji gādā, lai laba maize būtu pieejama vienmēr. Līdz kādu dienu ieradās Mārcis Bendiks, lepns jo lepns. Līdzi viņam bija pirmie pašceptās maizes paraugi, ar ķirbju sēklām, ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām, ar dažādu sēkliņu maisījumu. Ar ķimenēm un bez. Ar balto cukuru un brūno. Nu, kura jums labāk garšo? Maize bija cepta formā, mīkla starp biezu un šķidru, nekādas lielas piepūles pie mīcīšanas, recepti iedevusi Ilmīte (tēlniece Ilme Lāce). Maize cepta elektriskajā krāsnī, 180 C grādos. Faktūrām un smaržām bagātīgās šķēlītes iekārdināja pamēģināt arī mūs. Lasīt vairāk.

Jāņi
Otrdiena, 16 jūnijs, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību

Janu_siers_Ineta_Karule_VO_6140084

Martā Mercendarbes muižā Ineta Karule rādīja, kā gatavot īpašu stipro sieru. Tā kā pērn Baldones garšas meklējumos Inetas siers guva nedalītu žūrijas un baldoniešu atzinību – ieguva pirmo vietu, braucām skatīties, kā tas top. Inetai palīdzēja dzīvesbiedrs Imants un trīs bērni – Laura, Kārlis un Elīza. Pasākums bija kupli apmeklēts, varējām piedalīties, izmēģināt roku katla maisīšanā, taustīt masas biezumu, piebērt garšvielas un, protams, nogaršot. Tā kā pasākums bija bezmaksas, paldies Karuļu ģimenei un muižas saimniecei Zanei Ulmanei par laipnu uzņemšanu. Bet jau toreiz, agrā pavasarī, mēs nolēmām vasarā brīvā dabā satikties ar siera tapšanā ļoti svarīgu personu ­– govi Mū kundzi. Pirms Jāņiem, kad viss sāk ziedēt, īstā viesošanās diena ir klāt. Lasīt vairāk.

Jubilejas
Piektdiena, 6 maijs, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Medus torte

Medus torte

Medus torte ir viena no iecienītākajām mūsu ģimenes kūkām. Sausāku vai sulīgāku, saldāku vai skābāku, šo našķi gluži lietojamu var nopirkt arī ikvienā veikalā vai konditorejā, un tā ir latviešu kūku klasikas stabila pamatvērtība. Tā kā man kūku cepšana ir viens no vaļaspriekiem, vēl pirms gadiem nolēmu izmēģināt medus torti izcept mājās. Liels bija pārsteigums, ka recepti nevarēju atrast nevienā no mājās esošajām agrāk izdotajām latviešu pavārgrāmatām. Esmu izmēģinājusi gan internetā atrastās, gan žurnālos publicētās receptes. Izdevās ēdami, bet ne izcili. Lasīt vairāk.

Kāzas
Trešdiena, 5 jūnijs, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Cūkgaļas rulete

Rulete-01

Baiba vismīļāk gatavo gaļas ēdienus, jo ir pēc izglītības desu meistare. Ar iedvesmu un labu garšas izjūtu taisa desas, galertus, pastētes un pēc sentēvu metodēm kūpina gaļu un zivis. Viss ir svaigs, dabīgs, bez e-vielām un mākslīgiem uzlabotājiem. Savus izstrādājumus ved uz Rīgas zemnieku tirdziņiem, pircēji novērtē, atgriežas atkal un atkal, jau iepriekš pasūta un lūdz paglabāt sev kārotos gabaliņus. Lasīt vairāk.

Lieldienas
Otrdiena, 11 aprīlis, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu deserts no biezpiena pashas masas. Arī sasaldēts

 

Pasha

Pashas receptes atšķiras niansēs. Obligātās sastāvdaļas ir mīksts, ne pārāk skābs pilnpiena biezpiens, sviests, salds krējums un olas. Labāk no zināmām lauku saimniecībām.  Piedevas katrs saliek pēc savas patikšanas un rocības. Mēs esam atraduši savu ideālo garšas kombināciju ar lobītām mandelēm, marmelādes gabaliņiem un cukurotām apelsīnu miziņām (kā tās sagatavot, lasiet Kārinas Pētersones pashas receptē).

Tā kā mēs līdz šim neesam tikuši pie savas pashas formas, izlīdzamies ar caurduri, kurā ieklājam marli. Otrs variants, kurš labāks savlaicīgai sagatavošanai, ir masu pildīt formiņās, kuras var ievietot saldētavā. Mums ir silikona forma, no kuras desertus viegli izņemt. Šajā gadījumā masai neatdalās liekais šķidrums, bet tas nekaitē, ja desertu bauda vēl aukstu.

Tā kā mūsu ģimenē cieņā ir šokolādes sieriņi, pamēģinājām desertu pārklāt ar šokolādes glazūru. Garšo lieliski gan saldētajā, gan parastajā variantā.

Pasha

Paldies Kārinai Pētersonei un Hēlijai Staņislavskai, kuras mūs savulaik iedvesmoja eksperimentiem par pashas tēmu! Viņu abu receptes ir nonākušas mūsu grāmatā “Eiropas krustceles latviešu virtuvē”.

Lai jums visiem priecīgas Lieldienas!

Mārtiņdiena
Otrdiena, 8 novembris, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Mārtiņdienas zoss

 

vo_010274-martindiena-2

Šogad Mārtiņdienas zoss pie mums atceļoja no zemnieku saimniecības Indiņi. Saimnieki audzē dažādus putnus – gaļas un dējējvistas, zosis un pīles. Rudens foto plenēra laikā ceļš iegriezāmies Indiņos, un pārliecinājāmies, ka putni līksmā jezgā dzīvojas pa dārzu, pa svaigu gaisu. Naktī bija uzsalis, un zem ābelēm bija kā bruģēts ar dzelteniem un sarkaniem āboliem, ar kuriem putni labprāt mielojās. Lasīt vairāk.

Ziemassvētki
Pirmdiena, 19 decembris, 2016 - Stāsta , ,

Piparkūku mājiņa? Šoreiz katedrāle.

 

piparkukas, baznica, katedrale

 

Piparkūku mājiņas vietā Mākslas akadēmijas studentes Daina (rotu dizains), Elza (porcelāns un keramika) un Milda (tekstils un dizains) šogad uzcēla pamatīgu katedrāli. Savu palīdzību neliedza arī Dainas draugs Toms. Lai mākslas zinātnieki skaidro, cik tur gotiskā, cik eklektiskā vai kāda cita stila. Būve izdevās grandioza (61 x 32 x 32 cm)! Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas