Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Rabarberu apelsīnu kūka

To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu iegriežamies iedzert kafiju Pērnavā. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers. Igaunijā šoreiz bijām pašā vasaras viducī, un es pie kafijas izvēlējos tarti ar vaniļas krēmu un īstām vasaras avenēm. Tas bija tik ļoti garšīgi! Nolēmu, ka man tādas vajadzētu sacept saviem mīļajiem, kuri darba dēļ šoreiz netika līdzi. Gluži jaukas sagadīšanās dēļ Igaunijā trauku veikalā bija dabūjamas tieši vajadzīgā izmēra formiņas. Jauki. Nu varēju ķerties pie cepšanas.

Kafejnīcā "Supelsaksad" 2017. gada vasarā

Ideālo smilšu mīklas recepti palienēju no Skaidrītes Priedeslaipas riekstiņiem, metodi ar aukstas mīklas griešanu ripās – no zviedru piparkūkām, bet vaniļas krēmu – no krēmšnitēm. Tālāk jau viss bija vienkārši, un par rezultātu nebija jāšaubās. Aveņu vietā, protams, var lietot ikvienas citas ogas, kas vislabāk garšo un tobrīd ir sezonā. Bet vienu reizi, lūdzu, pamēģiniet izcept šīs kūkas tieši ar avenēm. Smilšu mīklas, vaniļas krēma un aveņu garšu savienība ir pati pilnība!

No aprakstītā produktu daudzuma izcepu 18 tartes. Ja jums nav šādu formiņu (tartes metāla formas, diametrs augšā 11 cm, apakšā 8 cm augstums 2,5 cm), noteikti var izmantot parasto groziņu formiņas.

Sastāvdaļas

Smilšu mīklai

  • 500 g miltu

  • 200 g pūdercukura

  • 200 g sviesta vai labas kvalitātes cepamā margarīna 82 %

  • 1 ola

  • Šķipsna vaniļas cukura

  • Šķipsna sāls

    Vaniļas krēmam

    • 1 vaniļas pāksts vai nedaudz vaniļas cukura

    • 500 ml pilnpiena

    • 120 g cukura

    • 3 ēdamkarotes vai 50 g kukurūzas cietes

    • 2 ēdamkarotes tumšā ruma pēc izvēles

    • 6 olu dzeltenumi (baltumus paglabājiet, no tiem variet pagatavot Pavlovu vai bezē ruleti ar avenēm)

    • 50 g sviesta

    Rotāšanai

    • 500 g aveņu vai citu ogu pēc izvēles

    Soļi

    Solis 1

    Gatavo mīklu. Sviestu sagriež gabaliņos vai sarīvē uz rupjās rīves, apkaisa ar miltiem un pūdercukuru, pievieno cepamo pulveri, sāli un vaniļas cukuru, ar pirkstiem saberž drupačās. Pievieno olu, ātri samīca mīklu bumbā. Ar rokām izveido cilindra formu, diametrā apmēram 10 cm, un ietin pārtikas plēvē (sk. attēlus galerijā apakšā). Mīklu liek ledusskapī līdz nākamajai dienai vai vismaz uz divām stundām, lai tā sacietē.

    Solis 2

    Mīklu izņem no ledusskapja, iztin no pārtikas plēves, liek uz dēļa un ar asu nazi sagriež apmēram 5 mm biezās ripās, ko tūlīt liek formiņās. Mīklas ripas ar pirkstiem iespiež formiņās. Pamatnīti nogludina, sākot no vidus, lai mīkla nosegtu arī maliņas un iegultu krokās.

    Solis 3

    Mīklas pamatnītes sadursta ar dakšiņu. Formiņas liek ledusskapī un atdzesē vismaz stundu, lai mīkla kļūst stingra.

    Solis 4

    Gatavo krēmu. Vaniļas pāksti pāršķeļ, ar nazi nokasa sēkliņas. Uzkarsē pienu ar vaniļas pāksti un sēkliņām, noņem no pīts, ļauj 10 minūtes ievilkties aromātam. Var arī vaniļas pāksti aizstāt ar vaniļas cukuru, to pievieno krēma kulšanas laikā.

    Solis 5

    Pa to laiku olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un kukurūzas cieti viendabīgā masā, nevajag tos saputot putās. Pienu uzvāra, daļu karstā piena strūkliņā lej un iemaisa olu masā. Olu masu pievieno pienam, maisot karsē, līdz krēms sabiezējis. Mazliet atdzesē un vēl siltā krēmā ieputo sviestu un rumu. Atdzesē zem vāciņa vai pārtikas plēves, lai krēma virsma neapkalstu.

    Solis 6

    Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 C grādu temperatūrai. Tartes ņem laukā no ledusskapja un tūlīt liek cepties. Ja mīkla nebūs pietiekami auksta un stingra, maliņas cepoties var noslīdēt uz leju. Cep apmēram 10-15 minūtes, līdz mīkla kļūst zeltaini brūna. Ja cepoties mīklas pamatnes tomēr pacēlušās uz augšu, vēl karstas tās var mazliet paspiest uz leju. Jāuzmanās, lai tartes nesadrūp.

    Solis 7

    Kad formiņas atdzisušas, tartes uzmanīgi apgāž un izņem no formiņām.

    Solis 8

    Tartes pilda ar krēmu un rotā ar avenēm vai citām ogām pēc izvēles. Tartes pasniedz uz šķīvīšiem un ēd ar kūku dakšiņu vai karotīti, jo mīkla ir ļoti trausla un krēms ir mazliet plūstošs.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Rabarberu apelsīnu kūka

    Rabarberu apelsīnu kūka

    To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

    Švarcvaldes kūciņas

    Švarcvaldes kūciņas

    Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

    Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

    Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

    Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

    Mūsu sadarbības partneri