Tantes Lillijas Ziemassvētku kūka

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

17/12/2013

Pirms pagājušajiem Ziemassvētkiem 23. decembra rītā pie mums ieradās negaidīta dāvana – gabals aromātiskas, ar marcipānu pārklātas un skaisti izdekorētas kūkas. Arī kūkas garša bija visnotaļ sulīga, bagātīga un piesātināta. Kūku bija gatavojusi Dace Samete, kura pirms šā gada Ziemassvētkiem bija ar mieru dalīties receptē.

Šo recepti 2000. gadā ir atsūtījusi Daces tante, Kanādas latviete Lillija Jurikass. Pa šiem gadiem recepte ir daudzkārt gatavota, uzlabota, bet šos uzlabojumus Dace iesaka katram meklēt un atrast pašam, ļauties radošā procesa azartam, jo šī kūka nav no tām, kura draud neizdoties kādu nelielu sastāvdaļu izmaiņu dēļ. Mīklas biezums esot atkarīgs gan no miltu kvalitātes, gan olu lieluma, tādēļ to vajagot jaukt ar izjūtu un rīkoties pēc vajadzības. Pamatu pamats paliek, viss pārējais ir drosme, garšas un rocība. Vienīgais papildu ieteikums no Daces – ja kūku izcep vairākas nedēļas pirms svētkiem, to vajag reizi nedēļā aplaistīt ar alkoholu, citādi tā var sākt pelēt.

Publicējot recepti, ir ievērots Daces īpašais lūgums – tekstā ne zilbes, ne vārda nemainīt. Viņa ļoti vēlējās respektēt Lillijas tantes stilu, lai nepazaudētu to valodas mīļumu un šarmu, ko varam saņemt tikai no paaudzēs mantotajām receptēm.

Sastāvdaļas

  • 2 glāzes orange peel
  • 1 glāze misced peel
  • 1/2 glāze glazed cherries
  • 4 glāzes rozīnes
  • 1/2 glāze plūmes
  • 1/2 glāze aprikozes
  • 4 glāzes rieksti

Turpmākās sastāvdaļas – tekstā. GL

Soļi

Solis 1

Sagriež aprikozes, plūmes, ķiršus un citus, un pārlej ar pusotru glāzi vīna vai sulu. Pa retam apmaisa un atstāj pa nakti.

 

Solis 2

1 glāze sviests
1 glāze brūnais cukurs
5 olu dzeltenumi – šo saputo.

Solis 3

garšai pieliek pa pus tējkarotej kanēli, muskatriekstu, virces, engveru, krustnagliņas

Solis 4

vēl 2-3 glāzes milti
1/2 tējkarotes cepamā pulvera
1/2 tējkarotes zoda
To visu samaisa ar augļiem. Olu baltumus saputo un iecilā beigās. Pannas izoderē ar taukiem iesmērētu papīru un cep vidēji karstā krāsnī 2–3 stundas.

Solis 5

Atdzisušu aplej ar liķieri vai portvīnu, vai šņabi. Satin un liek slēgtā traukā (akmens podā), lai nostāvas kādu mēnesi, divus.

Solis 6

Tad nosmērē ar “almond paste”, izdekorē. Kūku iepriekš apsmērē ar sīrupu, lai “paste” pielīp – to izrullē ar pūdercukuru.

Solis 7

Tās lietas pērk veikalā – es jau nezinu kā tos sauc latviski, bet apelsīnu miziņas taisu pati. Sakrāju ledusskapī miziņas, sagriežu mazos gabaliņos, novāru divos ūdeņos, tad nosusinā un vāra sīrupā, līdz sausas. Apvilina cukurā un var lietot arī citās maizītēs.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Persiku torte Unas māsīca

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Mūsu sadarbības partneri