Tantes Lillijas Ziemassvētku kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Pirms pagājušajiem Ziemassvētkiem 23. decembra rītā pie mums ieradās negaidīta dāvana – gabals aromātiskas, ar marcipānu pārklātas un skaisti izdekorētas kūkas. Arī kūkas garša bija visnotaļ sulīga, bagātīga un piesātināta. Kūku bija gatavojusi Dace Samete, kura pirms šā gada Ziemassvētkiem bija ar mieru dalīties receptē.

Šo recepti 2000. gadā ir atsūtījusi Daces tante, Kanādas latviete Lillija Jurikass. Pa šiem gadiem recepte ir daudzkārt gatavota, uzlabota, bet šos uzlabojumus Dace iesaka katram meklēt un atrast pašam, ļauties radošā procesa azartam, jo šī kūka nav no tām, kura draud neizdoties kādu nelielu sastāvdaļu izmaiņu dēļ. Mīklas biezums esot atkarīgs gan no miltu kvalitātes, gan olu lieluma, tādēļ to vajagot jaukt ar izjūtu un rīkoties pēc vajadzības. Pamatu pamats paliek, viss pārējais ir drosme, garšas un rocība. Vienīgais papildu ieteikums no Daces – ja kūku izcep vairākas nedēļas pirms svētkiem, to vajag reizi nedēļā aplaistīt ar alkoholu, citādi tā var sākt pelēt.

Publicējot recepti, ir ievērots Daces īpašais lūgums – tekstā ne zilbes, ne vārda nemainīt. Viņa ļoti vēlējās respektēt Lillijas tantes stilu, lai nepazaudētu to valodas mīļumu un šarmu, ko varam saņemt tikai no paaudzēs mantotajām receptēm.

Sastāvdaļas

  • 2 glāzes orange peel
  • 1 glāze misced peel
  • 1/2 glāze glazed cherries
  • 4 glāzes rozīnes
  • 1/2 glāze plūmes
  • 1/2 glāze aprikozes
  • 4 glāzes rieksti

Turpmākās sastāvdaļas – tekstā. GL

Soļi

Solis 1

Sagriež aprikozes, plūmes, ķiršus un citus, un pārlej ar pusotru glāzi vīna vai sulu. Pa retam apmaisa un atstāj pa nakti.

 

Solis 2

1 glāze sviests
1 glāze brūnais cukurs
5 olu dzeltenumi – šo saputo.

Solis 3

garšai pieliek pa pus tējkarotej kanēli, muskatriekstu, virces, engveru, krustnagliņas

Solis 4

vēl 2-3 glāzes milti
1/2 tējkarotes cepamā pulvera
1/2 tējkarotes zoda
To visu samaisa ar augļiem. Olu baltumus saputo un iecilā beigās. Pannas izoderē ar taukiem iesmērētu papīru un cep vidēji karstā krāsnī 2–3 stundas.

Solis 5

Atdzisušu aplej ar liķieri vai portvīnu, vai šņabi. Satin un liek slēgtā traukā (akmens podā), lai nostāvas kādu mēnesi, divus.

Solis 6

Tad nosmērē ar “almond paste”, izdekorē. Kūku iepriekš apsmērē ar sīrupu, lai “paste” pielīp – to izrullē ar pūdercukuru.

Solis 7

Tās lietas pērk veikalā – es jau nezinu kā tos sauc latviski, bet apelsīnu miziņas taisu pati. Sakrāju ledusskapī miziņas, sagriežu mazos gabaliņos, novāru divos ūdeņos, tad nosusinā un vāra sīrupā, līdz sausas. Apvilina cukurā un var lietot arī citās maizītēs.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Kuskusa kūka

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Mūsu sadarbības partneri