Siļķe kažokā

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Siļķe kažokā ir gadu gaitā pārbaudīts ēdiens, kuru tiklab slinkuma vai laika trūkuma mākti ļautiņi var iegādāties lielveikalu kulinārijas stendos, bet čaklākie var uzmeistarot paši. Pēdējiem ir iespēja izvairīties no pārāk treknām vai aizdomīgas izcelsmes sastāvdaļām, kā arī variēt ar slāņiem un parūpēties, lai siļķes būtu gana daudz, un pārējās sastāvdaļas likt pēc garšas vai tā brīža atradumiem ledusskapī. Rudens ir īpaši piemērots gada laiks, lai kažoku saliktu no sulīgām un sarkanām, saldām bietēm, burkāniem un miltainiem jaunās ražas kartupeļiem.

Mūsu ģimenē ir kāds, kurš kategoriski atsakās ēst svaigus sīpolus. Veidā, kad siļķes kažoku veido atsevišķās porcijās, kā šeit būs redzams, var sīpolus nelikt. To vietā var likt lociņu slāni. Siļķes kažokam vēlams dažas stundas ievilkties, tad garšas sasūcas un veido īsto buķeti.

Sastāvdaļas

  • 2 siļķes vai 4 siļķu filejas
  • 2 cieti vārītas olas
  • 1 liels vai 2 mazi ar mizu vārīti kartupeļi
  • 1 ar mizu vārīts burkāns
  • 1 liela vai 2 mazas ar mizu vārītas bietes
  • 1 sīpols (vai zaļie lociņi)
  • 200 ml skāba krējuma
  • 200 ml majonēzes

Soļi

Solis 1

Ja ir nopirktas veselas siļķes, tās notīra. Siļķu filejas sagriež gabaliņos.

Solis 2

Olas noloba, saknes nomizo un sarīvē uz rupjās rīves katru veidu atsevišķi, bietes atstājot pēdējās. Olas smalki sagriež. Saliek sastāvdaļas atsevišķos traukos.

Solis 3

Lielākā traukā vai vairākos mazos sāk kārtot slāņus. Pirmos liek siļķes gabaliņus.

Solis 4

Pārklāj ar krējumu.

Solis 5

Liek kārtiņu kartupeļu.

Solis 6

Pārklāj ar majonēzi.

Solis 7

Liek sīpolu vai loku kārtu.

Solis 8

Pārklāj ar krējumu.

Solis 9

Liek kārtiņu burkānu.

Solis 10

Pārklāj majonēzi.

Solis 11

Liek kārtiņu biešu.

Solis 12

Pārklāj ar krējumu.

Solis 13

Pārkaisa ar sakapātām olām.

Solis 14

Liek uz svētku galda (paldies Elīnai Krūmiņai no Trikātas par svētku mājiņām!)

Solis 15

Pārliek pārtikas plēvi vai vāku, liek ledusskapī uz dažām stundām savilkties.

Solis 16

Labu apetīti!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Pupiņu pastēte

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Mūsu sadarbības partneri