Saldējums ar zemenēm

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šonedēļ mūs intervēja blogs www.lindasvirtuve.lv. Starp jautājumiem bija arī tradicionālais „par spilgtākajām bērnības garšām”.

Mana bērnības vājība bija saldējums. Toreiz bija ļoti maz šķirņu – plombīrs, eskimo, šokolādes, vēlāk parādījās citronu Vēsma. Tie bija pildīti vafeļu glāzītēs (izmirkušās, ja fasētais, kraukšķīgās, ja sveramais saldējums, ko piegādāja augstos, šauros skārda toveros), vai nu kartona trauciņos, ēdami ar koka mentīti. Ja uz kociņa, tad parasti ar šokolādes glazūru. Lai nu kāds no veidiem bija, tā nekad nebija pietiekami. Vienmēr ar mazuma piegaršu. Noteikti daudzi mana vecuma cilvēki atceras, ka tajos tālajos gados pienu fasēja stikla pudelēs, kuras pēc tam varēja nodot, pretī saņemot naudu. Bija jauki atrast mājas tukšu litra pudeli, par to dabūt 20 kapeikas, kas ātri konvertējās saldējumā. Laukos bērni šiverējās pa grāvjiem, krūmājiem un autobusa pieturām. Tās bija vietas, kur izslāpušie kolhoza vīri dzesēja slāpes, tur bija cerības atrast tukšas alus pudeles. Tā nu apkārtne tika sakopta, un bērni bija laimīgi, nosmulētiem, lipīgiem vaigiem un nopilējušiem punčiem.

Vēl atceros gājienus uz cirku – tā bija vienīgā kultūras, ja to tā var nosaukt, izklaide telpās, kur pārdevējas starp skatītāju rindām saldējumu iznēsāja izrādes laikā  īpašās, kaklā karināmās kastēs. Visjaukāk bija, ja uz cirku mūs ar brāli veda vectēvs – viņam nebija iebildumu burvīgo saldējuma dāmu pieaicināt vairākas reizes vienas izrādes laikā. Vai varēja būt vēl lielāka laime – klauni, burvju mākslinieki un vēl vairāki saldējumi! Tās dienas bija īpaši izdevušās. Manus bērnus līdzīgi lutina mans tēvs, piebilzdams, ka mazbērniem mēs atdodam to, ko esam palikuši parādā saviem bērniem. Un man ir skaidrs, ka savus mazbērnus lutināsim, cik vien varēsim! Noteikti arī ar pašu gatavotu saldējumu, kuru no liela trauka var pieēsties, cik tikai lien vēderā.

Tā kā mums nav īpašā trauka, kur saldējamā masa tiek vienmērīgi putota, līdz sasalst, lietojam savulaik žurnālā Pie Galda! publicēto Skrīveru saldējuma meistares Leldes Sotnieces recepti. Varbūt to varētu saukt par Plombīru, kā pie mums sauc labas kvalitātes īsta krējuma saldējumu (mēs esam nolēmuši noskaidrot, kā šāda nosaukuma franču saldējums, kuru gatavoja no mandeļu piena ar iecukurotu augļu piedevu, Latvijā izmainījies uz krējuma un vaniļas saldējumu). Šim saldējuma veidam pietiek ar to, ka saldēšanas laikā to ik pa pusstundai apmaisa ar karoti. Lelde neieteica pievienot blendētas ogas vai jebkādas citas sastāvdaļas, kuras satur daudz ūdens. Tas sasals kristālos un sabojās struktūru. Šādiem saldējuma veidiem tomēr vajag putojamo mašīnu. Labāk ogas pievienot ēdot. Ja šādu saldējumu vēlas pasniegt vafeļu glāzītēs, to var savelt bumbiņās ar īpašo saldējuma karoti apmēram pēc 4–5 stundām. Ja tas tiks saldēts ilgāk, to pirms lietošanas vajag nedaudz atlaidināt.

Mēs šoreiz saldējumam pievienojām atsevišķas veselas ogas, kuras izskatās skaisti, ja to griež šķēlēs ar karstā ūdenī pamērcētu nazi. Tiesa, tās ir ļoti cietas, vairāk skaistumam, ne garšai.

Sastāvdaļas

  • 5 olu dzeltenumi (no atlikušajiem olu baltumiem var pagatavot bezē ruleti vai Pavlovu)
  • ½ l saldā krējuma
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura vai sēkliņas no 1 vaniļas pāksts
  • 300 g zemeņu pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem.

Solis 2

Dzeltenumiem pievieno 4 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkaroti vaniļas cukura vai sēkliņas no vaniļas pāksts, un puto, līdz cukurs izkusis, un masa kļuvusi viegla un gaiša.

Solis 3

Saputo arī saldo krējumu.

Solis 4

Abas masas rūpīgi sacilā kopā.

Solis 5

Sagatavoto saldējuma masu liek traukā, ja traukam nav vāka, to nosedz ar pārtikas plēvi. Trauku liek saldētavā (vismaz -18 °C).

Solis 6

Saldējuma masu ik pa pusstundai apmaisa, lai saldējums vienmērīgāk sasaltu.

Solis 7

Kad saldējums jau gandrīz viscaur sabiezējis, pirms pēdējās saldēšanas var saspraust ogas un nolīdzināt virsmu.

Solis 8

Gatavs un arī visgaršīgākais tas ir pēc ~ 4–5 stundām, kad masa vienlaidus sacietējusi. Ja to glabā ilgāk, jārēķinās, ka tas sasals ciets, un pirms pasniegšanas to labāk nedaudz atlaidināt. 

Solis 9

Trauka lejas daļu uz dažām sekundēm iegremdē karstā ūdenī, lai saldējumu varētu izgāzt uz šķīvja. Tāpat karstā ūdenī mērcē nazi, ar kuru griež šķēles. Rotā un pasniedz, klāt liekot svaigas zemenes.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli

Cepti āboli

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

Mūsu sadarbības partneri