Trešdiena, 1 janvāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Franču sīpolzupa latviešu gaumē

Sipolzupa_C165865

Šorīt pamodāmies jaunā gadā, kurš no citiem atšķiras ar to, ka sākam atvadīties no mūsu mīļā lata. Tā kā mūsu portāla veidotājiem ir bijis tas gods pirms gadiem divdesmit piedalīties papīra latu dizaina izstrādē (Imants Žodžiks izstrādāja papīrnaudas dizainu kopā ar Valdi Ošiņu, mūsu fotogrāfu, saite LTV filmai par atvadām no Latvijas naudas šeit), par izjūtu trūkumu nevar sūdzēties. Gribam pateikties pārsteidzoši daudzajiem cilvēkiem, kuri šajās dienās ir zvanījuši un rakstījuši, lai pateiktu paldies Valdim par savulaik padarīto darbu. Mums prieks, ka šo naudu paticis lietot gan latviešiem, gan daudz komplimentu saņemts arī no citu valstu cilvēkiem. Bet dzīve turpinās, un savu latvisko identitāti varam turpināt kopt gan valodā, gan dziesmās, gan mākslā, amatniecībā un citās radošās izpausmēs. Protams, arī virtuvē. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 6 augusts, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Valdis Ošiņš

Zuš’ zup’ jeb zušu zupa Usmas gaumē

 

Mācību centra „Digital Guru” dabas fotogrāfu klubs nu jau trešo gadu rīko plenērus, apceļojot mūsu skaisto zemi un medījot brīnišķīgas gaismas mirkļus saules lēktu un rietu atspulgos, priecājoties par ūdeņiem, mežiem, putniem un dzīvniekiem. Tā kā plenēri ilgst vairākas dienas, dalībnieki mēdz apmesties kādā no tuvumā esošajiem viesu namiem. Viens no šī gada plenēriem notika Usmas ezera apkārtnē,  un nakšņošanai dalībnieki izvēlējās viesu namu „Zāgkalni” Usmas ezera krastā. Šeit saimnieko ģimene, visi kā viens dikten viesmīlīgi, šarmantais saimnieks, bijušais kora „Dziedonis” dalībnieks, labam noskaņojumam brīnišķīgi dzied džezu. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 27 jūlijs, 2012 - Gatavo , ,
Foto: Valdis Ošiņš

Skābeņu zupa

 

Receptes pierakstīja Jānis Mārtiņš Zandbergs, Dagnija Veidemane un visu apkopoja Sandra Ošiņa

Šī zupa ir viena no pavasara pirmo zaļumu un vitamīnu baterijām. Skābenes mūsu zemītē aug dārzos un laukos, un tirgū pašas pirmās mazās, zaļās lapiņas pat tiek pārdotas par salīdzinoši dārgu naudu. Skābeņu zupa ir ļoti latvisks ēdiens, kas pēc garās ziemas apliecina, ka pavasaris tik tiešām ir sācies! Ar jaunajiem pavasara zaļumiem ēdājos ieplūst varena dzīvesprieka deva. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 28 februāris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pupiņu zupa

 

Pupiņu zupa ir radiniece zirņu zupai. Šīs zupas labi garšo ziemā, kad ārā auksts un vēders ilgojas pēc kā sātīga. Ja laika gana, vārām zupu no kaltētajām pupiņām, ko iepriekšējā vakarā pārlej ar ūdeni un izmērcē līdz vārīšanas laikam. Tā kā pupiņas pamatīgi briest, trauks mērcēšanai jāņem krietni lielāks un ūdens jāpārlej dāsni. Lasīt vairāk.

Trešdiena, 22 februāris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Vistas zupa

 

Šī zupa ir viena no mūsu ģimenes iecienītākajām zupām, kad kārojas vieglu pusdienu. Piemēram, pēc viesībām, kur galds bijis klāts ar smagiem un trekniem ēdieniem. Vai pēc ceļojumiem, kur esi spiests baudīt vēderam neierastus salikumus. Mums šķiet, ka zupai piemīt dziedinošas īpašības, arī kad nākas slimot. Kad esi to paēdis, esi dabūjis vieglu un garšīgu enerģijas devu. Pie tam šo zupu var pagatavot jebkurš, tas ir ātri un vienkārši. Bet visgaršīgākā tā ir tūlīt pēc izvārīšanas, šī nav no zupām „jo vairāk sildi, jo garšīgāk”. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 9 janvāris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Karpas zupa

Receptes pamatā manas mammas gados izstrādātā garšu buķete. Bērniem šī ir viena no mīļākajām zupām, iesaukta par zombija zupu. Varat paši minēt, kāpēc. Mūsu ģimenē ir problēmas ar dzīvajām zivīm, labāk pērkam tādas, kas vairs nekust. Bet ir bijuši gadījumi…

Sestdiena, 21 augusts, 2010 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Aukstā zupa ar rūgušpienu un doktordesu

 

Ja ceļš ved uz Kurzemes pusi un meklējat labas naktsmājas netālu no Kuldīgas vai Ēdoles, silti iesakām paciemoties pie Mārītes un Jura Āķiem. Senatnīgais mūra nams uzkalniņā zem krāšņām kastaņām gaida viesus jebkurā gadalaikā. Nama saimnieki uzņems katru viesi kā tuvu radu, un pabaros kā miesu, tā dvēseli. Mārīte ir īstena savas virtuves saimniece ar garšu un saprašanu, kas un kā kopā jaucams, lai būtu smeķīgi, un lepojas ar savu dēlu dāvināto jauno malkas plīti un jauki iekārtoto virtuvi. Juris ir kaislīgs mūzikas cienītājs, pats spēlē kontrabasu, ar īstu dzīves baudītāja azartu savācis grandiozu džeza ierakstu kolekciju. Abi ir lieli stāstnieki ar pamatīgu humora devu un veselīgu attieksmi pret daždažādiem dzīves pavērsieniem. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 8 maijs, 2010 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Frikadeļu zupa

 


Recepte pārņemta no mammas un vecmammas. Var ātri izvārīt un ātri apēst. Laba, kad kāds atkopjas pēc slimības vai uzdzīves. No dotajām sastāvdaļām iznāk apmēram 4-6 šķīvji zupas, atkarībā no izmēra. Garšīga arī uzsildīta otrā dienā, tāpēc visas sastāvdaļas var ņemt vairāk un izvārīt lielā katlā. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas