Rožu ievārījums

Maizes zupa

Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš. Vārdu sakot, omulīgs burziņš. Dārza malā zied divmetrīgi miķelīši, kas šķiet tikai loģiski, jo te ir Miķelīšu iela. Reibinoši smaržo šīs dienas galvenās varones rozes. Gunta Lielbriede mūs ir uzaicinājusi uz rožu ievārījuma gatavošanu.

Guntai ikdienas darbā labi padodas sakārtot galvas – vai tās ir sirmas, rudas vai sprogainas. Un vēl Guntai patīk uzburt dažādus virtuves meistarstiķus, uzņemt ciemiņus un pārsteigt ar kādu neparastāku cienastu. Jau pirms gada Gunta mums stāstīja, ka gatavo ievārījumu no rožu ziedlapiņām, reiz to saņēmām ciema kukulī. Gunta recepti nu ir noslīpējusi līdz niansēm un ir ar mieru dalīties savā pieredzē. Šoruden braucām lūkot, kā tas notiek. Receptes sastāvdaļas gan nebūs precīzi norādītas, jo Gunta ir no cilvēkiem, kam patīk gatavot pēc izjūtas, toties svarīgākie knifi gan šeit būs aprakstīti.

Rožu ziedlapiņas jāievāc no smaržīgām rozēm, bet tādām, kas nav apstrādātas ar ķīmiskām vielām. Lieto izplaukušus ziedus. Skaisti izskatās, ja ziedlapiņas ir dažādās krāsās. Sārtās un rozā labāk saglabā krāsu un iekrāso arī sīrupu. Ja lieto tikai baltas krāsas ziedus, ievārījums būs vizuāli neizteiksmīgs. Gunta lika kopā gan ziedlapas no krūmrozēm, gan floribunda un tējas rozēm.

Ziedlapas nedrīkst vārīt pirms cukura pievienošanas, tad viss darbs un materiāls būs vējā. Īsto garšu ievārījums iegūs ap Ziemassvētku laiku. Guntai patīk to pasniegt ar plānajām pankūkām vai sīrupu sablendēt kopā ar ziedlapām viendabīgā masā un ar to apsmērēt siltas, tikko izceptas rožmaizītes. Mēs tikām pie divām skaistām burciņām, nu gaidīsim Ziemassvētku laiku, lai to visu izmēģinātu un kavētos atmiņās par skaisto atvasaras brīvdienu. Rožu smarža liek cilvēkam justies laimīgam, rozes neko nezin par krīzēm, pandēmijām un trako dzīvi. Tās vienkārši zied, lai kas arī nenotiktu.

Paldies par visu, mīļie!

Sastāvdaļas

  • Rožu ziedlapas (1 bļoda)

  • Cukurs

  • Nepilna tējkarote citronskābes

  • Mazas burciņas

Soļi

Solis 1

Katliņā ielej aptuveni puslitru vai mazliet vairāk ūdens un ieber tikpat daudz vai mazliet mazāk cukura. Nemaisot vāra, līdz cukurs pilnīgi izkusis.

Solis 2

Saber katliņā rožu ziedlapiņas un apmaisot vāra, līdz tās kļūst mīkstākas.

Solis 3

Pieber citronskābi.

Solis 4

Mazliet mainīsies sīrupa krāsa.

Solis 5

Turpina vārīt, līdz ievārījums sāk mest burbuļus, kas plīst lēnāk.

Solis 6

Karstu ievārījumu lej sterilās burciņās.

Solis 7

Aizvāko ar iepriekš novārītiem vāciņiem.

Solis 8

Uzglabā vēsā vietā. Īstā ievārījuma garša būs ievilkusies pēc kāda laika, bet vislabāk to baudīt ne ātrāk par Ziemassvētkiem. Apsienot lentītes vai sarūpējot kādu citu jauku noformējumu, šī būs lieliska dāvana.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Maizes zupa

Maizes zupa

Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Mūsu sadarbības partneri