Rīsu saldais ēdiens ar zemenēm

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Zemeņu laikā pienāk kāds brīdis, kad pat viskārdinošākā lielāko ogu bļoda uz galda vairs nevienu īpaši nespēj iekārdināt. Tad pienācis laiks gatavot kūkas un saldos ar zemenēm. Šis pudiņš ir ļoti vienkāršs saldais ēdiens, ko var ēst ne tikai ar zemenēm, bet ar jebkurām ogām, ogu mērcēm vai kanēli. Mūsu ģimenē ar zemenēm ir visiecienītākais veids. Domājot par īso zemeņu laika brīdi, katru vasaru zemenes sablendējam ar mazumiņu cukura un kārbiņās noglabājam saldētavā. Šādu atkausētu svaigo zaptīti arī rudenī un ziemā var uzēst ar pudiņu.

Līdzīgus pudiņus var nopirkt gatavus veikalos, tos pārdod līdzīgos trauciņos kā jogurtus. Gatavojot pašiem, ir daudz lētāk, nav pievienoti konservanti, un varam saldēdienu sagatavot pēc savas garšas. Tā mainās, atkarībā no saldā ēdiena konsistences. Var variēt ar piena un olu dzeltenumu daudzumu, kā arī garšvielām. Pudiņu var uzglabāt ledusskapī, un auksts tas ir pat vēl garšīgāks.

Sastāvdaļas

  • 120 g apaļgraudu rīsu (piemēram, arborio)
  • 750 – 1000 ml pilnpiena
  • 60 g cukura
  • 2-4 olu dzeltenumi vai nedaudz saldā krējuma 10 vai 35 %
  • 15 g sviesta
  • šķipsniņa sāls
  • sēkliņas no vaniļas pāksts vai tējkarote vaniļas cukura
  • no 1 citrona vai laima norīvēta miziņa
  • nedaudz citronu vai laimu sulas
  • apmēram 300 g zemeņu
  • 50 g cukura
  • pēc izvēles nedaudz laimu sulas
  • pēc izvēles nedaudz gaišā ruma (ja saldo ēdīs tikai pieaugušie)

Soļi

Solis 1

Rīsus aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra uz vidējas liesmas, vāra 5 minūtes. Rīsus nokāš un noskalo zem auksta ūdens strūklas.

Solis 2

Rīsus pārliek karstumizturīgā lēzenā traukā, pārlej ar lielāko daļu piena, pievieno vaniļas sēkliņas vai cukuru, sāli un uzvāra. Tad tūlīt noregulē mazāko iespējamo karstumu un atstāj uz 30 minūtēm uzbriest. Ja lieto gāzes plīti, būs grūti izvairīties no piedegšanas. Tad labāk trauku ievietot 180 grādu karstā cepeškrāsnī un karsēt 25-35 minūtes. Ja cepeškrāsns nav, saldo liek katliņā uz gāzes liesmas un to karsē otrā katlā, ūdens peldē. Šķidrums lēnām uzsūksies rīsos, bet tiem nevajag būt sausiem, bet krēmīgi sulīgiem un mīkstiem. Pēc vēlēšanās var pievienot nedaudz vairāk piena, ja šķiet, ka rīsi uzsūkuši visu škidrumu un vēl ir nedaudz cieti.

Solis 3

Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru biezās, gaišās putās. Ar karoti dzeltenumiem pievieno daļu putras, iemaisa, tad šo masu iejauc katliņā karstajos rīsos. Norīvē laima vai citrona mizu, izspiež sulu, to visu pēc garšas pievieno masai. Mazliet vēl pakarsē un noņem no plīts.

Solis 4

Zemenes sablendē ar cukuru, pēc garšas pievieno laimu vai citronu sulu un gaišo rumu, ja saldo ēdīs tikai pieaugušie.

Solis 5

Saldo ēd nedaudz siltu vai atdzisušu ar sablendētajām ogām, skābenu ogu mērci vai ķīseli, vai pārkaisītu ar kanēli.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli

Cepti āboli

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

Mūsu sadarbības partneri