Reņģu salāti ar zaķkāpostiem

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti ir mana īpašā rudens delikatese. Selerijas saknes veikalos ir nopērkamas visu gadu, bet rudenī tās ir vissulīgākās un smaržīgākās. Atzīšos, selerijas sakne un kāti manā ledusskapī ir vienmēr, lietoju tos gan svaigus, gan kā garšaugus pie zupām.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

25/04/2015

Tūlīt būs klāt maijs ar lapu reņģēm. Pavasaris iepriecina ar svaigiem zaļumiem, kurus tā vien gribas pievienot visur, kur vien var, un ēst pilnām mutēm. Ja izdodas tikt līdz mežam, kur šobrīd trako putnu dziesmas un no zemes spraucas vizbulītes, sāk parādīties tik ļoti maigie un patīkami skābenie zaķkāposti (jeb zaķskābenes).

Reizēm šķiet, ka salātu receptes publicēt nav vajadzības, jo tos katru reizi var improvizēt no tā, kas gadās pa ķērienam mājās, dārzā un ledusskapī. Bet šie salāti bija tik labi, ka nolēmām tos publicēt mūsu recepšu krājumā. Tos tāpat var improvizēt – reņģu vietā lietot citas zivis, pielikt vēl jaunās skābenītes, spinātlapas vai gārsu lapiņas, gurķi aizvietot ar redīsu vai tomātu. Vai arī sadraudzēt visus kopā. Mērcīti jaukt no apelsīnu vai citas skābenas sulas, var arī pielikt kādu karoti majonēzes vai Holandes mērces. Galvenie varoņi šeit ir zaķkāposti, par kuriem bērnībā bija tik mīļa Annas Sakses pasaka, un maija reņģes.

Sastāvdaļas

  • Katram ēdājam
  • 3 – 4 ceptas reņģes
  • Sauja zaķkāpostu
  • 1 svaigs lauka gurķis
  • Dažas ripas sarkanā sīpola
  • Zaļumi pēc patikšanas
  • Mērce no eļļas, sāls, cukura un balzametiķa (citronu vai apelsīnu sulas)

Soļi

Solis 1

Reņģes iztīra no asakām.

Solis 2

Gurķi nomizo, ja nav no sava dārza.

Solis 3

Zaļumus sasmalcina.

Solis 4

Mērces sastāvdaļas sakulsta kopā (var sakratīt burciņā ar vāku).

Solis 5

Salātus kārto uz šķīvja un pārlej ar mērci. Ēd nekavējoties.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti ir mana īpašā rudens delikatese. Selerijas saknes veikalos ir nopērkamas visu gadu, bet rudenī tās ir vissulīgākās un smaržīgākās. Atzīšos, selerijas sakne un kāti manā ledusskapī ir vienmēr, lietoju tos gan svaigus, gan kā garšaugus pie zupām.

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Mūsu sadarbības partneri