Reņģu salāti ar zaķkāpostiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Tūlīt būs klāt maijs ar lapu reņģēm. Pavasaris iepriecina ar svaigiem zaļumiem, kurus tā vien gribas pievienot visur, kur vien var, un ēst pilnām mutēm. Ja izdodas tikt līdz mežam, kur šobrīd trako putnu dziesmas un no zemes spraucas vizbulītes, sāk parādīties tik ļoti maigie un patīkami skābenie zaķkāposti (jeb zaķskābenes).

Reizēm šķiet, ka salātu receptes publicēt nav vajadzības, jo tos katru reizi var improvizēt no tā, kas gadās pa ķērienam mājās, dārzā un ledusskapī. Bet šie salāti bija tik labi, ka nolēmām tos pievienot mūsu recepšu krājumam portālā. Tos tāpat var improvizēt – reņģu vietā lietot citas zivis, pielikt vēl jaunās skābenītes, spinātlapas vai gārsiņas, gurķi aizvietot ar redīsu vai tomātu. Vai arī sadraudzēt visus kopā. Mērcīti jaukt no apelsīnu vai citas skābenas sulas, var arī pielikt kādu karoti majonēzes vai Holandes mērces. Galvenie varoņi šeit ir zaķkāposti, par kuriem bērnībā bija tik mīļa Annas Sakses pasaka, un maija reņģes.

Sastāvdaļas

  • Katram ēdājam
  • 3 – 4 ceptas reņģes
  • Sauja zaķkāpostu
  • 1 svaigs lauka gurķis
  • Dažas ripas sarkanā sīpola
  • Zaļumi pēc patikšanas
  • Mērce no eļļas, sāls, cukura un balzametiķa (citronu vai apelsīnu sulas)

Soļi

Solis 1

Reņģes iztīra no asakām.

Solis 2

Gurķi nomizo, ja nav no sava dārza.

Solis 3

Zaļumus sasmalcina.

Solis 4

Mērces sastāvdaļas sakulsta kopā (var sakratīt burciņā ar vāku).

Solis 5

Salātus kārto uz šķīvja un pārlej ar mērci. Ēd nekavējoties.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Mūsu sadarbības partneri