Redīsu un biezpiena salāti

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

04/05/2014

Līdz ar pirmajiem redīsiem un zaļumiem virtuvē ienāk jauns pavasaris. Savā ziņā to var uzskatīt par jauna gada sākumu – kad pirmie zaļie loku asni izspraucas no tumšā kaktiņā rāmi dusoša sīpola, TAS ir klāt.  Tos sīpolus – tos nekādi nevar piemānīt, viņi ZINA! (Es vienmēr ar interesi pārgriežu sīpolu cerībā, ka reiz uztrāpīšu svarīgajam brīdim, kad no viena viduča skaistie, simetriskie gredzeni sašķeļas vairākās daļās, divos, trīs gredzenu sakopojumos, lai vairotos un kuplotu jaunajos lokos. Pagaidām man nav izdevies – vai nu viducis ir viens, vai ir jau vairāki. Nez, vai tas šī šķelšanās notiek tik ātri, ka cilvēks nevar to pamanīt?).

Pirmajiem zaļumiem seko acis priecējošie sarkanie redīsi. Kamēr tie vēl nav saauguši pašu dārzā, tirdziņā jāņem tie, kuri sasieti buntītēs, un kuru lapiņas ir svaigas un zaļas, paši redīsi – stingri, ar baltu, cietu viduci.

Šie salāti ir dzīvesprieka avots. Redīsi ir ņipri un drusku sīvi, biezpiens un krējums garšu padara maigāku. Savukārt kārtīga zaļumu deva gan papildina garšas buķeti, gan izceļ redīsu mizu sarkano toni.

Mājas kārtībā šos salātus visgardāk ēst tieši no bļodas, ar lielu karoti, brokastīs vai vakariņās. Ja gaidāmi viesi, salātus var uzlikt uz rupjmaizes šķēlītēm, rotāt ar redīsu ripām un kādu dilli vai loku.

Paldies Initai Plēsumai par skaistajiem traukiem foto sesijai!

#Veģetārs ēdiens #Viegli pagavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Veselīgs ēdiens #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas

  • 1 bunte redīsu
  • 200 g biezpiena
  • 100 g skābā krējuma
  • Zaļumi – dilles, lociņi, pētersīļu lapiņas
  • Šķipsniņa sāls

Soļi

Solis 1

Redīsus un zaļumus noskalo. Ja redīsi jauni un svaigi, salātiem var lietot arī lapiņas, ko atliek malā kopā ar zaļumiem.

Solis 2

Biezpienu liek traukā. Redīsus sagriež ripiņās, pievieno biezpienam. Zaļumus smalki sagriež kopā ar redīsu lapiņām, ja tādas ir, un pievieno biezpienam. Piejauc skābo krējumu, šķipsniņu sāls, un visu samaisa.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Tunča salāti

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Pupiņu salāti

Pupiņu salāti

Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Mūsu sadarbības partneri