Rabarberu kūka

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Saulainā pavasara vakarā, kad baltas pieneņpūku galviņas maigi paijāja Kačoru purva vējš, ceriņi apdullinoši smaržoja, un par muzikālo noformēju rūpējās dumpis un lakstīgalas, Linda mūs cienāja ar pašceptu rabarberu kūku.

Kūka cepta no klasiskās biskvīta mīklas, kas pārlieta rabarberiem. Pēc izcepšanas kūku apmet riņķī un pārlaista ar karamelīgu glazūru no „Gotiņu” konfektēm un sviesta.

Sastāvdaļas

Biskvīta mīklai

  • 8 lielas olas
  • 8 ēdamkarotes cukura
  • 8 ēdamkarotes miltu

Pildījumam

  • 5 vidēji lieli rabarberi
    (rabarberu vietā var lietot skābus ābolus, ogas vai persiku kompota šķēlītes)
  • Nedaudz cukura pārkaisīšanai

Glazūrai

  • 8–10 klasiskās konfektes Gotiņa
  • 1–3 ēdamkarotes sviesta

 

  • cepamā plāts
  • cepamais papīrs

Soļi

Solis 1

Uzkarsē cepeškrāsni vidēji karstu (Lindai ir malkas plīts, tajā nevar noregulēt precīzu temperatūru). Plātī ieklāj tik lielu cepamo papīru, lai malas varētu uzlocīt uz augšu, un mīkla nevarētu ieplūst zem papīra.

Solis 2

Rabarberus noskalo, nomizo, smalki sagriež, apber ar cukuru, ļauj mazliet atsuloties un izlīdzina pa cepamo papīru.

Solis 3

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus sakuļ ar cukuru gaišās putās un iejauc miltus.

Solis 4

Olu baltumus saputo stingrās putās un iemaisa olu dzeltenumu masā.

Solis 5

Rabarberus kopā ar izdalījušos sulu izlīdzina pa cepamo papīru.

Solis 6

Rabarberiem pārlej biskvīta mīklu, izlīdzina un liek cepties, līdz kūka gaiši brūna. Sākumā plīts durvis virināt nedrīkst, lai biskvīts nesakrītas. Pārbauda ar koka irbulīti, ja mīkla nelīp klāt, tad ir gatavs. Nedaudz atdzesē, plātij uzliek dēlīti un apmet riņķī.

Solis 7

Katliņā izkausē sviestu un „Gotiņu” konfektes. Maisa, līdz masas savienojas, pārlaista kūkai.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.

Zahertorte

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Mūsu sadarbības partneri