Pildīti cukini ziedi

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

04/09/2019

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi ir atrodami vasarā. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Mēs pie tādas labas mantas tikām no Sintijas un Ingus Druvām. Sintija bija mūsu uzticama kolēģe un  draugs ilgu gadu garumā, mācību uzņēmumā “Digital Guru” rūpējās par kursiem, foto plenēriem un citām jaukām lietām. Ja kāds pirms gadiem desmit mums būtu teicis, ka būs kāds iemesls, kā dēļ Sintija no Rīgas centra pārcelsies uz dzīvi Latvijas laukos, mēs nebūtu tam ticējuši. Ja nu vienīgi cilvēks pēkšņi apprecas un dabū uzvārdu Druva, tas visu maina. Pat ja pats Druva ir profesionāls programmētājs.

Pamazītēm vien abi ar Ingu ir apguvuši ekoloģiskas saimniekošanas zinības un nu rūpējas par lieliskiem dārzeņiem, saknēm, zaļumiem, ogām un augļiem. Sākot no maigām spinātu lapām pavasarī un beidzot ar ķirbjiem rudenī. Ar kurzemnieces krampi un vērienu palīdz arī Sintijas mamma. No šīs vasaras Kalnadruvu saimi kuplina dažādu sugu vistas. Visu kompāniju rūpīgi pieskata runči Snorre un Rozens, kuri paši labi zina, ka ir bezgala valdzinoši.

Lauku idilles dažādos piedzīvojumus Ingus apraksta Facebook dienasgrāmatā. Bez miglainiem rītiem, vagām, siltumnīcām, vistām un minkām tur ir vēl tādi stāstu dalībnieki kā vanags un lapsa, kas notikumus reizumis pavērš dramatiskā virzienā. Varam izsekot, kā auguši visādu šķirņu dārzeņi, kādas interesantas šķirnes kā uzvedušās. Reiz bijām klāt, kad pār mini brokoļu dobēm Sintija pārklāja tādus kā balta tilla plīvurus, lai tos pasargātu no taureņu kāpuriem bez ķīmijas pielietošanas. Tas izskatījās gluži kā pamatīgs laulību rituāls baznīcā.

Labākā ziņa – katru ceturtdienu Rīgas virzienā dodas kastes ar ekoloģiski audzētu ražu. Sintijas izglītība mākslas jomās izpaužas dārzeņu sakārtošanā – kopā tas viss ir tik skaists kā Holandiešu klusās dabas. Par cenām (draudzīgas!), piegādes vietām un paku saturu sazinieties https://www.facebook.com/ingus.druva. Pasūtījumus veic, laikus sazinoties internetā vai pa telefonu. Bet Kalnadruvu dienasgrāmata ir arī vienkārši jauka lasāmviela. Ja pats netiec uz laukiem, vari virtuāli sekot līdzi gadalaikiem, notikumiem dobēs un vistu mājās, mežā vai pie kaimiņiem. Ja kādreiz esi ar baudu lasījis Astrīdas Lindgrēnas grāmatas par laukiem, šie stāsti tev patiks. Un patiks arī bildes.

Ingu un Sintija, jūs nebeidzat mūs pārsteigt! Paldies par gardajiem ciema kukuļiem.

#Veģetārs ēdiens #Vasaras ēdiens 

Atgriežamies pie cukini ziediem. Kad tie nonāk mājās, līdz piecām dienām tos slēgtā traukā var uzglabāt ledusskapī. Internetā var atrast dažādas interesantas receptes. Biežāk mēdz izmantot tā sauktos vīrišķos ziedus, kas nozīmē, ka tiem nav aizmetušos auglīšu. Ja mazie cukini ir klāt pie zieda, tos var apmērcēt mīklā un izcept kopā, arī tie ir gardi. Pildījumi var būt visdažādākie, no Vidusjūras virtuves līdz Austrumiem. Mēs nolēmām izmēģināt latvisku versiju ar biezpienu un zaļumiem.

Iedvesmu receptei un ļoti izsmeļošu informāciju atradām šeit:

https://mysicily.wordpress.com/2013/06/10/pilditi-kabacu-ziedi-fiori-di-zucca-ripieni/

Sastāvdaļas

Cukini ziedi (der arī kabaču vai ķirbju ziedi)

Pildījumam

  • Biezpiens
  • Skābais krējums
  • Zaļumi pēc patikšanas
  • 1 ķiploku daiviņa
  • Sāls

    Mīklai

    • Milti
    • Minerālūdens ar gāzi
    • Sāls
    • Eļļa cepšanai

    Soļi

    Solis 1

    Gatavo pildījumu. Biezpienam pievieno sakapātus zaļumus, sasmalcinātu vai caur spiedi izspiestu ķiploku daiviņu, nedaudz skāba krējuma (tikai tik daudz, lai biezpiena masa būtu plastiska un turētos kopā), sāls šķipsniņu un visu kārtīgi izmaisa.

    Solis 2

    Ziedus uzmanīgi pa vienam atver un izkniebj drīksnas. To var darīt ar mazu nazīti.

    Solis 3

    Biezpiena masu sapilda ziedos. Ļoti ērti to var izdarīt, masu iepildot konditora turzā vai kādā maisiņā, kam nogriezts stūris, un uzmanīgi iespiežot, ziedu turot otrā saujā. Ziedu jāpiepilda tā, lai to varētu aizvērt un ziedlapu galiņus ar pirkstiem savirpināt, lai tie turētos ciet. Tā piepilda visus ziedus.

    Solis 4

    Iejauc mīklu. Miltus, sāli un minerālūdeni ar putojamo slotiņu iejauc tik biezā mīklā, lai to varētu izmantot panēšanai. Tā nedrīkst tecēt nost. Konsistence ir kā mazo pankūku mīklai. Ielej mīklu zupas šķīvī vai kādā lēzenā traukā, kurā var ērti iemērkt pildītos ziedus.

    Solis 5

    Pannā uzkarsē eļļu. Ziedus apmērcē mīklā un cep apgrozot, līdz mīkla sacepusies brūngana un kraukšķīga.

    Solis 6

    Pēc patikšanas var uzrīvēt kādu cietā tipa sieru un pārkaisīt mīļākajiem zaļumiem. Baziliks der klāt ļoti labi. Pasniedz un ēd nekavējoties. Atdziestot brīnišķīgā kraukšķīgā garoziņa kļūst mīksta, zūd viss šī ēdiena šarms. Ja esat tikuši pie ziediem, veikuši visu smalko procesu, tad esat pelnījuši apēst tos tik labus, cik vien tas iespējams.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Tunča salāti

    Tunča salāti

    Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

    Vistas filejas kabatiņas

    Vistas filejas kabatiņas

    Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

    Ķirbju risoto

    Ķirbju risoto

    Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

    Mūsu sadarbības partneri