Piena dārzeņu zupa ar mazsālītu siļķi

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī zupa vislabāk izdodas vasaras sākumā, kad sāk ienākties pirmie jaunie dārzeņi. Mazi, sulīgi, kraukšķīgi burkāniņi, ziedkāposti ar nelielām rozetēm. Jaunie kartupelīši, kam nobrucināta plānā miziņa, maigais kālis. Un visam klāt – spilgti zaļās jauno zirņu krelles. Krāsu mozaīka priecē acis! Ir vērts sagriezt dārzeņus rūpīgi, piedomājot par katra dārzeņu veida gabaliņu proporciju un formu. Ja zirņi ir apaļi, tad pretstatam labi der kubiņi, šķēlītes un izteiksmīgās ziedkāpostu vai brokoļu rozetes.

Ja atceramies filmas „Meitene ar pērļu auskaru” sākumu, kur meitene gatavo dārzeņus zupai – šo vienkāršo virtuves darbu iespējams pārvērst nesteidzīgā procesā, kas sniedz patiesu estētisku baudījumu vēl pirms ēšanas.

Paradums ēst klāt šai zupai siļķi mūsu ģimenē mantots no vecvecākiem.  Pirmajā brīdī ēdāji, kuri nav raduši pie šāda salikuma, brīnās un uzdod aizdomīgus jautājumus. Bet pēc pagaršošanas tie, kuri bijuši tik drosmīgi, ir patīkami pārsteigti.

Kopumā viegls, ātri pagatavojams un ekonomisks ēdiens. Arī ziemā to var vārīt no pieejamajām saknēm un dārzeņiem, pievienojot saldētus zaļos zirnīšus.

Sastāvdaļas

  • 500 ml piena
  • 2 ēdamkarotes sviesta pēc izvēles
  • 2 mazsālītas siļķes filejas
  • Gabals svaiga galviņkāposta
  • Maza galviņa ziedkāposta vai brokoļa
  • 2 burkāni
  • 3 kartupeļi
  • ½ kāļa
  • Nedaudz zaļo zirnīšu, svaigu vai saldētu
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Katlā uzvāra nedaudz ūdens. Nomizo dārzeņus.

Solis 2

Galviņkāpostu smalki sagriež, liek katlā.

Solis 3

Burkānus un kāļus griež kubiņos vai šķēlītēs, liek katlā. Pievieno sviestu.

Solis 4

Kad šie dārzeņi pusmīksti, pievieno mazākās rozetēs sadalītus ziedkāpostus vai brokoļus un kubiņos sagrieztus kartupeļus. Ūdens jābūt tikai tik daudz, lai nosegtu dārzeņus.

Solis 5

Pašās beigās pievieno zaļos zirnīšus un sāli. Pavāra vēl dažas minūtes, pievieno pienu, uzvāra un pasniedz tūlīt, lai zupa nepārvelkas ar plēvi.

Solis 6

Klāt pasniedz mazsālītas siļķes gabaliņus.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Meža sēņu zupa

Meža sēņu zupa

Sēņu zupu šodien vārījām no bērzlapēm. Tās ir saaugušas tik skaistas, daždažādās krāsās, mazie podiņi vai kā saulessardziņi atvērušās cepurītes. Jā, tieši saulessardziņi, jo lietus šogad mūs pārāk nenomoka.

Ķirbja zupa

Ķirbja zupa

Ķirbja zupu gatavo teju ikvienā mājā, un lielās ogas var būt labs stiprinājums gavēņa laikā. Manā bērnībā nebija tik daudz dažādu šķirņu, arī zupa bija viena vienīga – ar mannas putraimiem, pienu un cukuru.

Mūsu sadarbības partneri