Pasta ar tunci un pieneņu pumpuriem

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šodien pienāca diena, kad izmēģinājām Marutas dāvanu – marinētus pieneņu pumpurus. Vieglām pavasara sestdienas pusdienām pagatavojām pastu ar tunča mērci un pieneņu pumpuriem.

Pasta ar dažādām mērcēm ļoti labi noder brīvdienām, kad ārā jauks laiks un negribas ilgi stāvēt pie plīts. Ja vēl pa ķērienam ir salds krējums, kāda baltvīna glāze, baudījums garantēts, lai ko arī vēl tur pievienotu klāt. Sīpoli, ķiploki un kāda tunča kārba mūsu mājās ir vienmēr, tā nu izmēģinājām šo visu kopā ar marinētajiem pieneņu pumpuriem, kas ēdienu padarīja smalku kā restorānā. Paldies Marutai (un arī Jānim, kurš palīdzēja lasīt pumpurus)!

No aprakstītā daudzuma paēda 6 cilvēku ģimene.

Sastāvdaļas

Pasta sešiem ēdājiem

  • 1 kārba tunča savā sulā
  • 200 ml salda krējuma
  • 4 olu dzeltenumi (mums bija palikuši pāri no Pavlovas)
  • 100 g cietā, piemēram, Parmas siera
  • 100 g mazu spinātu lapiņu (te var lietot arī citus pavasara zaļumus, piemēram, jaunās gārsu, nātru vai skābeņu lapiņas)
  • 1 sīpols
  • 3 daiviņas ķiploka
  • 1 glāze baltvīna
  • Sviests cepšanai
  • Garšvielas pēc vēlēšanās (mums bija malti melnie pipari, timiāns un lauru lapa)
  • Marinēti pieneņu pumpuri (der arī kaperi vai svaigi kapāti zaļumi pēc izvēles)

Soļi

Solis 1

Pastu novāra atbilstoši rekomendācijām uz paciņas.

Solis 2

Gatavo mērci. Nomizo un sasmalcina sīpolu un ķiploku daiviņas, dziļā pannā vai katliņā izkausē sviesta piku, maigi apcep vispirms sīpolus, tad pievieno ķiplokus, spinātus un pacep vēl mazliet.

Solis 3

Pielej vīnu, novāra, lai iztvaiko alkohols.

Solis 4

Sieru sarīvē (ja vēlas, var atlikt malā nedaudz pastas pārkaisīšanai pie pasniegšanas).

Solis 5

Pievieno gabaliņos sadalītu tunci.

Solis 6

Saldo krējumu sakulsta ar olu dzeltenumiem viendabīgā masā. Pielej mērcei, pievieno garšvielas, rīvēto sieru, maisot karsē, līdz mērce sabiezē. Ja šķiet, ka mērce par biezu, var pievienot mazliet ūdens.

Solis 7

Gatavo pastu pārlej ar mērci, samaisa un tūlīt pasniedz. Pēc vēlēšanās pārkaisa ar rīvētu sieru, marinētiem pieneņu pumpuriem, kaperiem vai svaigiem kapātiem zaļumiem – baziliku, dillēm vai pētersīļiem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri