Par projektu

Katram no mums ir savas Latvijas sajūtas. Laukos vairāk kā pilsētā. Visas tās smaržas un garšas. Pavasaris ar gaiļpiešiem, skābenēm un pirmajiem lokiem. Rabarberi lien no zemes laukā. Ziemāji tik zaļi, ka acī kož.

Vasara – meža zemenes karstā saulē, uzvērtas uz smilgas vai ielasītas traukā smaržo. Jāņu siers un alus.  Biezpiens ar jaunajiem kartupeļiem. Dilles. Sēņu mērce.  Gurķīši, kas  pārlieti ar svaigu sālījumu.

Vasaras vidus ar radu saietu kapu svētkos. Lielais saimes galds. Groziņi, kas nu kuram atnests. Lauku tortes.

Zvejnieku svētki. Jūrmalciemos kūpinātās butes.  Kurzemes ķirši. Tomāti no pašu dārziem.

Āboli, ābolmaizes, drumstalmaizes.  Liepziedu tēja un medus.

Rudens kartupeļu talkas. Cūku bēres. Putraimdesas, ribiņas, desiņas. Kāpostu skābēšana. Pelēkie zirņi un pupas.  Dzērveņu debesmanna.

Tā varētu turpināt vēl un vēl. Katram no mums šīs sajūtas atšķirtos atkarībā no Latvijas novada, kur esam dzimuši, vai joprojām dzīvojam. No ģimenes tradīcijām. No novada, kur dzīvo mūsu radi un draugi. Kur mīlam ciemoties vai pavadīt atvaļinājumu.

Kopš Latvija iesoļojusi Eiropā, lauku dzīvi skar neatgriezeniskas pārmaiņas, kā rezultātā lauku sētas tukšojas, lauku kāzas tiek svinētas arvien retāk, saimes galdus klāj aizvien retāk.

Šeit aizsākam projektu “Garšīgā Latvija”, kurā vēlamies apzināt ēdiena gatavošanas noslēpumus, kas nodoti no ģimenes vecākajiem locekļiem – jaunākajiem, no vienas saimnieces – otrai. Vēlamies, lai informācija par brīnišķīgajiem lauku gardumiem, to pagatavošanas veidiem un pašām ķēķu valdniecēm, gan leģendārajām kaucmindietēm, gan savā apkaimē iecienītām saimniecēm, tiktu apkopota interneta mājas lapā, būtu pieejama gan mums pašiem, gan iespējamiem viesiem no citām valstīm.

Mēs gribam braukt ciemos, fotografēt, filmēt un publicēt, un projekta noslēgumā izdot pavārgrāmatu ar Latviešu tautas receptēm. Kā tautas dziesmas ir nodotas no paaudzes paaudzē, tāpat gadu simtiem tas noticis ar ķēķa mākslu, un nu būtu pienācis laiks to apkopot. Ne velti saka, ka mīlestība iet caur vēderu…

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas