Šokolādes piparmētru bezē cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

15/12/2017 

Kādos Ziemassvētkos saņēmu īpaši man gatavotu dāvanu no meitas Mildas. Tās ir pašas jaukākās dāvanas, kas slepenībā veidotas, īpaši piedomājot pie saņēmēja kaislībām un vēlmēm. Piparmētru un šokolādes savienību allaž esmu meklējusi un ar prieku baudījusi gan konfektēs, gan saldējumā, gan šokolādes tāfelītēs. Īpaši mīļa man ir Ritter Sport kvadrāts, šogad ir parādījies arī pašmāju jaunums – Laimas zefīrs šokolādē ar piparmētrām. Bet nekas no tā visa nestāv ne tuvu pašdarinātiem maigiem bezē cepumiem ar piparmētru šokolādes pildījumu, kuru tavs bērns skaisti iesaiņotus uzdāvina svētkos.

Recepti Milda sameklēja interneta dzīlēs, iedvesmas saite ir šeit:

Ieteikums no konditores Maijas Kaires, kura DanSukker rīkotajā ēdienu blogeru gada nogales cepumu burziņā dalījās ar profesionāla konditora padomiem: saldā krējuma daudzumu pildījumā var samazināt. Vispirms bļodā virs karsta ūdens trauka izkausē šokolādi un tajā pakāpeniski iemaisa aukstu saldo krējumu, līdz masa sasniedz konsistenci, kas labi pildāma cepumos.

Paldies Ivetai Zariņai par aizraujošo pēcpusdienu Restorānu Servisa skolā! Pasākums, kurā kopā sanāk bariņš cepēju, katrs pagatavo trīs dažādus cepumus, pēc tam visi savā starpā samainās, tā iegūstot kasti visdažādāko cepumu, ir lieliska ideja! Jo tādu dažādību vienā dienā nedabūtu gatavu pat pats fanātiskākais kārumnieks. Tā bija brīnišķīga iespēja pagaršot vairāk nekā 20 cepumu veidus, lai iepatikušos paturētu savā recepšu krājumā. Mūsu favorīti bija kartupeļu – ķimeņu cepumi, kuru recepti var atrast šeit: http://naskoties.com/2016/12/09/kartupelu-miklas-cepumi/

Paldies Mildai Ošiņai par recepti! Tā ir vienkārša un izdosies arī iesācējiem, ja rūpīgi sekosi norādēm.

#Veģetārs ēdiens #Svētku ēdiens #Vienkrāši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

Bezē

  • 2 olu baltumi
  • ¼ tējkarotes vīnakmens cepamā pulvera (Weinstein Backpulver jeb cream of tartar, to var nopirkt eko produktu veikalos vai aizvietot ar parasto cepamo pulveri vai tējkaroti citrona sulas)
  • 110 g smalkā cukura vai pūdercukura
  • 1 paciņa sausā pulvera karstās šokolādes dzēriena pagatavošanai (var aizvietot ar tējkaroti 70-100 % kakao pulvera, kas saberzts ar 3 tējkarotēm cukura)

    Pildījumam

    • 120 ml 35 % saldā krējuma (vai mazāk – sk. Maijas Kaires padomu ievadtekstā)
    • 175 g tumšās šokolādes čipsu (vai gabalos salauztas šokolādes)
    • ¼ tējkarotes piparmētru ekstrakta (nopērkams Sky veikalā)

    Soļi

    Solis 1

    Ieslēdz cepeškrāsni uzkarst uz 100 °C.

    Solis 2

    Olu baltumus ar cepamo pulveri puto tīrā, sausā bļodā, līdz tie kļūst balti un viegli (es vienmēr sākumā piemetu mazu šķipsniņu sāls).

    Solis 3

    Putojot masai pa daļām pievieno cukuru, puto, līdz tas izkusis un, paceļot putojamās slotiņas, veidojas smailes.

    Solis 4

    Masā maigi iemaisa karstās šokolādes dzēriena sauso maisījumu – tik, cik paredzēts vienas krūzes pagatavošanai (var aizvietot ar 1 tējkaroti kakao, kas saberzts ar 3 tējkarotēm cukura, lai neveidotos kunkuļi).

    Solis 5

    Cepamo papīru ieklāj cepamajā plātī un caur konditorejas turzu no olbaltuma masas izspiež apaļus cepumus, atstājot vairāku centimetru atstatumu, lai tie var izplesties. Lai cepumi izdotos līdzīga izmēra un tos varētu pa diviem saformēt kopā, iepriekš uz cepamā papīra var ar zīmuli uzzīmēt aplīšus, izmantojot glāzīti vai citu apaļas formas šablonu. Tad cepamo papīru apmest riņķī.

    Solis 6

    Liek plāti ar cepumiem uzkarsētajā cepeškrāsnī un cep 3 stundas. Atdzesē.

    Solis 7

    Gatavo pildījumu. Katliņā uzvāra saldo krējumu. Šokolādes čipsus ieber bļodā un tiem pārlej karsto krējumu. Atstāj uz 15 minūtēm, lai šokolāde izkustu.

    Solis 8

    Pievieno ¼ tējkarotes piparmētru ekstrakta. Ar putojamo slotiņu izkusušo šokolādi iemaisa krējumā, līdz veidojas viendabīga masa. Kad pildījums atdzisis līdz istabas temperatūrai, trauku pārklāj ar pārtikas plēvi un liek uz stundu ledusskapī sabiezēt.

    Solis 9

    Gatavo cepumus. Šokolādes pildījumu caur konditorejas turzu uzspiež uz vienas no cepumu pamatnēm un tūlīt saspiež kopā ar otru cepumu tā, lai pildījums izplestos līdz cepumu malām. Tā sapilda visus cepumus.

    Solis 10

    Uzglabā slēgtā traukā.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Ķimeņu kartupeļu cepumi

    Ķimeņu kartupeļu cepumi

    Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

    Medus piparkūkas

    Medus piparkūkas

    Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

    Rudzu piparkūkas

    Rudzu piparkūkas

    Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

    Mūsu sadarbības partneri