Pamatēdieni

Zivs Kuivižu zvejnieksievu gaumē

Vecgadam piestāv zivis. Daudzi tās gatavo svētku galdam, ticot zivs simboliskajai nozīmei. Grieķu valodā zivs saucas Ichthys, (Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρας ) kas ir vārdu “Jēzus Kristus Dieva Dēls Pestītājs” abreviatūra.

Pelēkie zirņi ar cūkas šņukuru

No bērnības laika padomju gados pelēkos zirņus atceros kā tā laika lēto un vienkāršo fast food. Vecrīgā, Vaļņu ielā bija kafejnīca Kamielis — tuksneša dzīvnieks rotājās mājas sienas cilnī; nekāda cita sakara ar ēdienkarti tam nebija.

Kartupeļu pankūku torte

Inguna Plotka no Viesūnēnu mājām mums pagatavoja šo brīnumgardo, sāļo, silto torti. Kā jau iepriekš rakstījām, Ingunas lauku virtuvē virmo daždažādas smaržas un krāsas, kaut kas pašaudzēts kaltējas saišķos un buntēs, kaut kas burbuļo un čurkst, bet kaut kas garo un tvaiko.

Cepti lāčpurni jeb murķeļi

Lāčpurni jeb murķeļi ir pavasara sēnes, atrodamas lapu koku mežos vai parkos. Paldies Norai, kura mums uzdāvināja šo sezonālo delikatesi.Par šīm izcilajām sēnēm klīst mīti un leģendas.

Buļbešņīki. Latgaliešu nacionālais ēdiens

Buļbešņīkus mums gatavoja Zeltmājās Kaunatas pagastā, un tas ir tradicionāls latgaliešu ēdiens. Recepti mājas saimniece Aija Kuzminska iemācījusies no sava tēva, kurš labi gatavojis, cepis gardas pankūkas un meistarojis dažādus citus ēdienus.

Mārtiņdienas zoss

Šogad Mārtiņdienas zoss pie mums atceļoja no zemnieku saimniecības Indiņi. Saimnieki audzē dažādus putnus – gaļas un dējējvistas, zosis un pīles. Rudens foto plenēra laikā ceļš iegriezāmies Indiņos, un pārliecinājāmies, ka putni līksmā jezgā dzīvojas pa dārzu, pa svaigu gaisu.

Kartupeļu klēses ar gulašu

Kartupeļu klēses ir ēdiens, kura nosaukumu iepriekš bijām dzirdējuši no Edītes Pauls Vīgneres atmiņu stāstiem par bērnības garšām. Uz Ziemassvētkiem tādas esot gatavojis viņas tēvabrālis, ēduši kopā ar zoss cepeti.

Pasta ar tunci un pieneņu pumpuriem

Pasta ar dažādām mērcēm ļoti labi noder brīvdienām, kad ārā jauks laiks un negribas ilgi stāvēt pie plīts. Ja vēl pa ķērienam ir salds krējums, kāda baltvīna glāze, baudījums garantēts, lai ko arī vēl tur pievienotu klāt.

Arktikas palija ar plūmju mērci gavēņa laikam

Sārto zivju recepte ar plūmju mērci ir mūsu ģimenē iecienīta viesību reizēs. Tā ir ļoti vienkārša, ātra, izdodas vienmēr, un tās īpašā pievienotā vērtība ir pikantā plūmju mērce, kas izceļ un papildina zivs maigo garšu.

Par autortiesībām

Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Jebkura šo materiālu pilnīga vai daļēja izmantošana pārpublicēšanai ir aizliegta bez "Garšīgā Latvija" rakstiskas atļaujas.

Par datu aizsardzību

Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.

 

Projekta atbalstam

Ja Jums patīk mūsu projekts un vēlaties atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, lūgums ziedot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta