Aulejas kļockas

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

17/11/2018

Kļockas ir godu ēdiens, ar ko Latgalē pabeidz godu mielastus. Tas ir tradicionāls vietējais saldēdiens, ko visi gaida ar labpatiku. Kļockas ir rauga mīklas biezpiena pīrādziņi. Agrāk tos gatavoja jau kādu dienu pirms godiem, lai galvenajā svētku dienā tos atliktu tikai uzsildīt. Īsti labas kļockas var pagatavot tikai no stingri nospiesta, sausa, bet mīksta lauku biezpiena.

Kļockas ir svarīgi iztvaicēt – var tvaicēt sietā, jauno modeļu cepeškrāsnīs mēdz būt arī speciāls tvaicēšanas režīms. Var lietot caurduri, ko uzliek virs katla ar vārošu ūdeni. Ļoti labas kļockas izdodas multivāres katlā tvaicēšanas režīmā. Kad tās iztvaicējušās mīkstas, pārlej ar siltu kausēta sviesta un krējuma mērci.

Ēd ar rokām, kuras apslauka blakus sēdošā mīļākā kaimiņa žaketē. Ja kādam pēc ēdienreizes ir pavisam tīra žakete, tas neesot visai labs cilvēks.

 

Viesu nams "Lejasmalas" Aulejas pagastā.

 

Paldies viesu nama īpašniecei Annai Ļaksai un saimniecei Sandrai Vaišlei!

Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”, izdevniecības veikalā vai e-veikalā.

Priecīgus svētkus!

#Veģetārs ēdiens #Latgales tradicionāla recepte #Svētku ēdiens

Lejas ezers pie viesu nama "Lejasmalas" Aulejas pagastā.

Sastāvdaļas

Kļockām

  • Rauga mīkla ar piena iejavu
  • Sauss biezpiens
  • Ola
  • Cukurs
  • Vaniļas cukurs

Mērcei

  • Kausēts sviests
  • Salds vai skābs krējums pēc patikšanas
  • Cukurs
  • Vaniļas cukurs

Soļi

Solis 1

Biezpienu sajauc ar olu, cukuru un vaniļas cukuru. Tam jābūt biezam, lai pildījums netecētu laukā no kļockām. Ja vajag, piejauc nedaudz kviešu miltu.

Solis 2

No izraudzētas rauga mīklas sacep ar biezpienu pildītus pīrādziņus. Mīklu izrullē, izspiež ar glāzi aplīšus, ar tējkaroti liek biezpiena pildījumu, maliņas aizspiež.

Solis 3

Karstā krāsnī cep gatavas kļockas.

Solis 4

Pirms pasniegšanas izkausē sviestu, sajauc ar krējumu un cukuru. Bļodā pārlej mērci pār kļockām un izsilda tās cepeškrāsnī. Ēd ar rokām.

Solis 5

Kļockas var pirms sildīšanas mazliet patvaicēt, lai tās būtu mīkstākas, caurdurī virs ūdens tvaika vai multivāres katlā.

Lai garšo!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rabarberu sukādes un sīrups

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Mūsu sadarbības partneri