Minhauzena nēģi

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu. Pēc skata tās tiešām mazliet atgādina nēģus. Minhauzena nēģus var diezgan ilgi uzglabāt, un ar katru dienu zivis kļūst tikai garšīgākas. Ēdienu gatavo no reņģu filejām. Ja asakas neizņem, pēc dažām dienām marinādē tās kļūst mīkstas un vairs netraucē.

Ar recepti dalījās mana tēva māsīca Īra Hļeboviča no Zvejniekciema Saulkrastos, par ko viņai sirsnīgs paldies!

Sastāvdaļas

  • Svaigas reņģes
  • Sāls
  • Kviešu milti panēšanai
  • Sinepes (kādas pašiem labāk garšo, mums bija asās Krievu sinepes, var izmantot arī graudu sinepes)
  • Eļļa cepšanai

Marinādei

  • Ūdens
  • Baltais galda etiķis (9 %) pēc garšas
  • Sāls
  • Cukurs
  • Lauru lapa
  • Melnie graudu pipari
  • 1 ēdamkarote pulverveida želatīna (uz glāzi šķidruma 1 ēdamkarote)

Soļi

Solis 1

Reņģes notīra (ar mazu nazīti nogriež galvu, sākot ar augšpusi, pavelkot, izņem iekšas), nomazgā, apsāla, izņem asakas, sākot no astes, tā, lai filejas paliek veselas un atvērtas. Ja slinkums noņemties ar asaku atdalīšanu, tās var atstāt iekšā, pēc vairāku dienu marinēšanas asakas etiķa ietekmē kļūst mīkstas.

Solis 2

Reņģu filejas atver, ieziež ar sinepēm un saloka atpakaļ. Zivis apviļā miltos un cep uz pannas no abām pusēm zeltaini brūnas.

Solis 3

Gatavo želeju. Uzvāra ūdeni ar šķipsnu sāls un cukura, lauru lapu, melnajiem graudu pipariem, pielej pēc garšas balto galda etiķi, noņem no plīts. Pievieno nelielā uzvārītā un atdzesētā ūdens daudzumā uzbriedinātu želatīnu, izmaisa, lai izkūst.

Solis 4

Traukā saliek ceptās reņģes, pārlej želeju, liek ledusskapī līdz nākamajai dienai. Var uzglabāt nedēļu. Ēd kā auksto uzkodu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Burkānu salāti ar zemesriekstiem

Burkānu salāti ar zemesriekstiem

Burkānu salāti ar grauzdētiem zemesriekstiem un rozīnēm ir vieni no gardākajiem burkānu salātiem, viesībās tie nekad nepaliek pāri.

Mūsu sadarbības partneri