Minhauzena nēģi

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu. Pēc skata tās tiešām mazliet atgādina nēģus. Minhauzena nēģus var diezgan ilgi uzglabāt, un ar katru dienu zivis kļūst tikai garšīgākas. Ēdienu gatavo no reņģu filejām. Ja asakas neizņem, pēc dažām dienām marinādē tās kļūst mīkstas un vairs netraucē.

Ar recepti dalījās mana tēva māsīca Īra Hļeboviča no Zvejniekciema Saulkrastos, par ko viņai sirsnīgs paldies!

Sastāvdaļas

  • Svaigas reņģes
  • Sāls
  • Kviešu milti panēšanai
  • Sinepes (kādas pašiem labāk garšo, mums bija asās Krievu sinepes, var izmantot arī graudu sinepes)
  • Eļļa cepšanai

Marinādei

  • Ūdens
  • Baltais galda etiķis (9 %) pēc garšas
  • Sāls
  • Cukurs
  • Lauru lapa
  • Melnie graudu pipari
  • 1 ēdamkarote pulverveida želatīna (uz glāzi šķidruma 1 ēdamkarote)

Soļi

Solis 1

Reņģes notīra (ar mazu nazīti nogriež galvu, sākot ar augšpusi, pavelkot, izņem iekšas), nomazgā, apsāla, izņem asakas, sākot no astes, tā, lai filejas paliek veselas un atvērtas. Ja slinkums noņemties ar asaku atdalīšanu, tās var atstāt iekšā, pēc vairāku dienu marinēšanas asakas etiķa ietekmē kļūst mīkstas.

Solis 2

Reņģu filejas atver, ieziež ar sinepēm un saloka atpakaļ. Zivis apviļā miltos un cep uz pannas no abām pusēm zeltaini brūnas.

Solis 3

Gatavo želeju. Uzvāra ūdeni ar šķipsnu sāls un cukura, lauru lapu, melnajiem graudu pipariem, pielej pēc garšas balto galda etiķi, noņem no plīts. Pievieno nelielā uzvārītā un atdzesētā ūdens daudzumā uzbriedinātu želatīnu, izmaisa, lai izkūst.

Solis 4

Traukā saliek ceptās reņģes, pārlej želeju, liek ledusskapī līdz nākamajai dienai. Var uzglabāt nedēļu. Ēd kā auksto uzkodu.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Mūsu sadarbības partneri