Melleņu torte ar vārīto krēmu, šokolādi un marcipānu

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Melleņu laikā pienāk brīdis, kad apnīk visas ierastās receptes un gribas kādu jaunu garšu salikumu. Mani iedvesmoja kāda internetā atrasta recepte, kuru pielāgoju mūsu ģimenes izpratnei par salda un skābena ideālām attiecībām. Šī recepte nonāks pie mūsu ģimenes mīļāko kūku repertuāra. Ja man būtu sava konditoreja, es šo noteikti piedāvātu saviem viesiem kā lielisku sezonālo kārumu!

Oriģinālās receptes autori iedvesmojis kāds stāsts par skandināvu ģimeni, kura vasarās dzīvojusi uz salas. Dienās, kad kādam bijusi dzimšanas diena, devušies ar laivu pēc tortes. Jaukais stāsts iedvesmojis pagatavot torti, kurā apvienotas mellenes ar zviedru tik iemīļoto marcipānu.

Pirmajā reizē torti cepu no klasiskā biskvīta, katru kārtu no 3 olām. Izdevās ļoti maiga un sulīga. Otrajā reizē pamēģināju cept no krējuma biskvīta mīklas, kura atrodama mūsu lapā pie Dzērveņu – šokolādes tortes, par ko paldies Vijai Bitei. Šis biskvīts pēc izcepšanas ir stingrāks. Ja torti paredzēts vest kā ciemakukuli, labāk izvēlēties šo biskvīta veidu. Un vēl to var daudz ātrāk izcept, jo nav jāatdala olas baltumi no dzeltenumiem un atsevišķi jāputo.

Pirmajā reizē biju izcepusi mandeļu bezē kārtu, kāda tā aprakstīta oriģinālajā receptē. Garša bija brīnišķīga, bet šī vidējā kārta ļoti ātri izmirka un saplaka, ko arī varēja sagaidīt. Ja torti ēd tūlīt pēc sapildīšanas, tad šis variants ir derīgs. Ja vēlas, lai garšas savelkas, bezē vietā labāk cept vienu brūnā biskvīta kārtu, kas tāpat padara garšas salikumu interesantāku.

Iedvesmas avots: https://www.cooked.com/uk/Trine-Hahnemann/Quadrille-Publishing/Scandinavian-Baking/Cakes-and-pastries/Tillys-dream-cake-recipe

Sastāvdaļas

Gaišajam biskvītam (tādus vajadzēs 2 gab.)

  • 1 ola
  • ½ glāze (125 ml) skāba krējuma
  • ½ glāze kviešu miltu
  • ½ glāze cukura
  • ½ tējkarotes dzeramās sodas
  • Lāse etiķa

Brūnajam biskvītam

  • Visas sastāvdaļas tādas pat, tikai no miltiem noņem 1 ēdamkaroti un tās vietā pievieno 1 ēdamkaroti kakao pulvera (ar 70 % kakao sastāvā, sk. uz paciņas)
  • Pēc vēlēšanās 1 ēdamkarote brendija, konjaka vai tumšā ruma

 

    Vārītajam krēmam

    • 300 ml trekna piena (3,5 % vai vairāk, vislabāk īstā lauku piena)
    • 1 vaniļas pāksts (vai ēdamkarote vaniļas cukura)
    • 3 olu dzeltenumi
    • 4 ēdamkarotes cukura
    • 1 ēdamkarote kukurūzas cietes
    • 1 ēdamkarote pulverveida želatīna
    • 300 ml saldā krējuma 35 %
    • ½ l vai vairāk melleņu (jo vairāk ogu var iedabūt tortē, jo garšīgāk)

    Glazūrai

    • 100 g labas tumšās šokolādes
    • 10 g sviesta
    • 50 ml saldā krējuma vai piena

    Rotāšanai

    • Nedaudz marcipāna rožu izveidošanai

    Soļi

    Solis 1

    Cep biskvītu. Kūku formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar miltiem (der gan apaļa, gan taisnstūra forma, var arī lietot cepamo papīru). Krāsni ieslēdz uzkarsēties uz 180 C grādiem .

    Solis 2

    Olu ar cukuru sakuļ gaišās putās. Iesijā un iejauc miltus, pievieno sodu, kurai karotē uzpilina etiķi, lai saputojas. Iemaisa skābo krējumu, sajauc viendabīgu mīklu.

    Solis 3

    Mīklu lej formā un cep apmēram 15 minūtes. Kad tā ir gaiši brūna un sāk jauki smaržot, ņem laukā un pārbauda, iedurot koka iesmiņu – ja mīkla nelīp klāt, biskvīts ir gatavs.

    Solis 4

    Tā izcep un atdzesē arī pārējos biskvītus. Brūnajam biskvītam pie miltiem vispirms rūpīgi piemaisa kakao pulveri, tad iejauc olu masā. Ja vēlas, piejauc arī kādu šļuku stipra, smaržīga alkohola.

    Solis 5

    Gatavo krēmu. Ja lieto vaniļas pāksti, atgriež to gareniski un ar naža neaso pusi izkasa sēkliņas. Pienu lej katliņā, pievieno vaniļas pāksti un sēkliņas, uzvāra un atstāj mazliet ievilkties.

    Solis 6

    Želatīnu aplej ar 50 ml auksta piena, atstāj uzbriest.

    Solis 7

    Olu dzeltenumus atdala no baltumiem, dzeltenumiem pievieno cukuru, kukurūzas cieti un saputo. No karstā piena izņem vaniļas pāksti, tievā strūkliņā lejot, pieputo olu masai. Tad atlej maisījumu katliņā un uz maza karstuma vai ūdens peldē karsē, līdz masa ir sabiezējusi. Beigās iejauc uzbriedušo želatīnu un izmaisa, lai izšķīst. Uzliek vāciņu vai pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj atdzist.

    Solis 8

    Saldo krējumu saputo un sajauc ar atdzesēto olu masu. Ja mellenes ir sausas un tīras, tās var iejaukt krēmā. Ja tās ir ļoti gatavas un šķīst, labāk tās pievienot tortes būvēšanas laikā.

    Solis 9

    Uz skaista šķīvja liek pirmo biskvītu. Pārziež ar krēmu. Ja mellenes ļoti gatavas, labāk ziest daļu krēma, pārbērt ar ogām, tad ar karoti uzmanīgi likt atlikušā krēma pikas un uzmanīgi izlīdzināt. Otro liek brūno biskvītu, tad atkal krēma kārtu, un pabeidz ar gaišo biskvīta kārtu.

    Solis 10

    No marcipāna sagatavo rotājumus. Rozes var izveidot, izrullējot marcipānu plānā kārtā, ar mazu glāzīti izspiežot ripiņas un veidojot ziedus, sākot ar pirmo ziedlapu, kuru sarullē, tad pakāpeniski pievieno un atliec maliņas pārējām ziedlapām. Beigās pielīdzina zieda apakšu, nogriež atlikumus. Ja vēlas rīkoties vienkāršāk, var no izrullētā marcipāna izspiest figūras ar cepumu formiņām un rotāt torti ar tām.

    Solis 11

    Gatavo glazūru. Šokolādi salauž gataliņos. Katliņā uzvāra pienu vai saldo krējumu ar sviestu. Ņem nost no plīts, saber iekšā šokolādes gabaliņus, maisot izkausē viendabīgā masā un pēc iespējas ātri pārziež tortei. Izlīdina ar silikona lāpstiņu vai špahteļnazi (mums ļoti patīk lietot gleznotāju nazi), tūlīt dekorē ar marcipāna rotājumiem. Glazūra diezgan ātri sāk cietēt.

    Solis 12

    Vēlams kūku atstāt savilkties vēsumā. Var to cept no rīta un nogatavināt līdz vakaram, vai arī cept iepriekšēja dienā.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Cēsu kliņģeris

    Cēsu kliņģeris

    Kliņģeri galdā ceļam nopietnu svinību gadījumos, tas ir cieņā visā Latvijā. Pirms godiem vienmēr notiek spriešana – ko labāk izvēlēties – torti vai kliņģeri?

    Mūsu sadarbības partneri