Melleņu kēksiņi

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī recepte pie mums nonāca no Ingas Minajevas. Bijām cepuši dažādu veidu kēksiņus, bet šie ir vieni no garšīgākajiem, kādi ēsti. Tie ir sulīgi, ar ļoti labu salduma un skābuma attiecību. Vienīgā nelaime, ka tie vienmēr pārāk ātri beidzas. Mūsu fotogrāfs nekad nevarēja paspēt tos pienācīgi nofotografēt, jo kēksiņi pazuda no šķīvja vēl silti milzu ātrumā.

Vēl var paspēt izmēģināt tos ar pēdējām rudens dārza mellenēm vai izlietot saldēto melleņu krājumus. Vien jārēķinās, ka saldētās mellenes mīklu padara stingru. Formiņās to var salikt kā dažādu formu klučus. Bet tā nav bēda – cepoties mīkla atkūst un ieņem ļoti pareizi formu. Kad mežā atkal būs jūlija tveice, varēs uzcept kēksiņus ar īstajām meža mellenēm. Mēs izmēģinājām visādus variantus, un visi gāja uz urrā! Papīriņi, kuri paliek pēc apēšanas, ir kā mazi mākslas darbi, ļoti gleznieciski.

Recepte ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama, būs pa spēkam arī iesācējiem.

Sastāvdaļas

  • ~ 1 krūze melleņu (tējas krūze ~ 300 ml)
  • 150 g sviesta
  • 100 g cukura
  • 1 ola
  • 3 ēdamkarotes skābā krējuma
  • 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
  • 200 g miltu
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
    šķipsniņa sāls

Soļi

Solis 1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai.

Solis 2

Sagatavo kēksiņu formas – ja ir kēksiņu formu plāts, ieliek katrā pa papīra formiņai. Ja nav speciālās plāts, var papīra formiņas likt pa divām uz parastās plāts.

Solis 3

Vienā bļodā sajauc sviestu, cukuru, olu, krējumu un vaniļas ekstraktu vai cukuru.

Solis 4

Otrā bļodā sajauc miltus ar cepamo pulveri un sāli.

Solis 5

Abu bļodu saturu sajauc kopā. Mīklai jābūt vidēji biezai, lai, iemaisot mellenes, tās netiktu saspiestas. Ja mīkla ir pārāk biezas konsistences, piejauc nedaudz piena.

Solis 6

Pievieno ~1 krūzi melleņu.

Solis 7

Mīklu pilda kēksiņu formās, cep 20–30 minūtes, līdz kēksiņi pacēlušies un kļuvuši zeltaini brūni.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Zahertorte

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Siera kūka Leopards

Siera kūka Leopards

Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Linzertorte jeb Lincas torte

Linzertorte jeb Lincas torte

Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Mūsu sadarbības partneri