Marinēts ķirbis ar cidonijām

Pieneņu pumpuri marinādē

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ķirbis kopš bērnu dienām man nav īpaši garšojis līdz brīdim, kad parādījās jaunās, stingrās šķirnes. Mani mīļākie ķirbji marinēšanai ir Muskata šķirnes. Kopā ar cidonijām un garšvielām dzeltenie, stingrie gabaliņi ir atsvaidzinoši, maigi un mazliet kraukšķīgi. Galvenais tos nepārvārīt.

Ideāla piedeva dažādiem rudens svētku ēdieniem, piemēram, pie Mārtiņdienas zoss vai gaiļa, vai arī ar putraimdesām brīvdienu rītos. Kad iestājas tumšais, drēgnais rudens laiks, ārā vairs nav krāsu un smaržu, ķirbis un cidonija ir kā saules baterijas rudens skumju nomāktiem grūtdieņiem.

Sastāvdaļas

  • Gabals ķirbja (apēram 700 g)
  • 3–4 cidonijas
  • 2 kanēļa mizas standziņas
  • 5 krustnagliņas
  • Cukurs, balzamiko etiķis pēc garšas

Soļi

Solis 1

Cidonijas iztīra, sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 2

Ķirbi nomizo, izņem sēklas, sagriež gabaliņos.

Solis 3

Katliņā uzvāra ūdeni, liek klāt krustnagliņas, kanēli un cidonijas, pavāra dažas minūtes. Pagaršo skābumu, pievieno nedaudz balzamiko etiķa.

Solis 4

Pievieno ķirbja gabaliņus, uzvāra un ņem nost no uguns, kolīdz gabaliņi ir patīkamā konsistencē. Tiem nedrīkst ļaut vārīties par ilgu, lai tie neizšķīstu. Pārlej izkarsētā burciņā, aizvāko, atdzesē un uzglabā vēsumā. Ēd kā piedevas pie gaļas ēdieniem vai tāpat.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Pieneņu pumpuri marinādē

Pieneņu pumpuri marinādē

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis.

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači ir manas tantes Anniņas recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu.

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību

Martā Mercendarbes muižā Ineta Karule rādīja, kā gatavot īpašu stipro sieru. Tā kā pērn Baldones garšas meklējumos Inetas siers guva nedalītu žūrijas un baldoniešu atzinību – ieguva pirmo vietu, braucām skatīties, kā tas top.

Mūsu sadarbības partneri