Marinētas sēnes

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mūsu ģimenē visi ir kaislīgi sēņotāji. Pēc meža sēnes tiek sašķirotas, un mazās baraviciņas, beciņas un podiņi tiek atlikti marinēšanai. Mazās sēnes ir garšīgi stingras, pēc marinēšanas kļūst maķenīt (vai pat ļoti) slidenas. Tā saucamās vārāmās sēnes tiek sālītas uz ziemu kopā ar ķiploku daiviņām. Pāri pārliek kļavu lapas un slogu, lai gaiss netiek klāt, un sēnes vēsā pagrabā glabājas tiem brīžiem, kad sagribas „piesiet dūšu”. Tad ceļo uz virtuvi, tiek skalotas, vārītas un pārlietas ar pikantu marinādi. Pēc kādām stundām ir gatavas tik tiešām garšīgas uzkodas, kas noder gan ikdienas ēdiena bagātināšanai, gan svētku galdam, gan vientulīgi tīksmiem brīžiem ar dakšiņu pie atvērtām ledusskapja durvīm, kad sagribas ko pikantu. Sākotnējais nodoms fiksi uzkost kādas pāris sēnes izgāžas, un pēc brīža attopies pie ledusskapja ar pustukšu burku.

Ja nu akurāt neviens mežā nav sēņojis un ziemas krājumus sālījis, var izlīdzēties ar veikalā visu gadu nopērkamajiem šampinjoniem. Mājās marinētie allaž būs izcilāki par saviem veikala burkās mirkstošajiem brāļiem.

Sastāvdaļas

  • 0.8 l sālītu sēņu
  • ½  l ūdens
  • 1 liels vai 2 mazi sīpoli
  • 4 lauru lapas
  • 10 melno piparu vai smaržīgo piparu graudi
  • 2 tējkarotes cukura
  • 8-12 ēdamkarotes 9 % etiķa (cik stipru vēlas)
  • Krustnagliņas pēc izvēles
  • sāli marinādei neliek, jo sēnes jau ir sāļas
  • 0,8 l vai 1 l burka

Soļi

Solis 1

Ja sēnes ir sālītas, tās novāra tīrā ūdenī apmēram 5 minūtes un nokāš.

Solis 2

Noskalo zem auksta ūdens strūklas.

Solis 3

Sīpolus nomizo un sagriež ripās.

Solis 4

Ūdeni uzvāra kopā ar garšvielām, sīpoliem un etiķi, vāra 5 minūtes. Pagaršo un pievieno vēl pēc garšas kādu no garšvielām, ja marināde šķiet par maigu.

Solis 5

Burkā kārtās liek sēnes, marinētos sīpolus, lauru lapas, piparus, pielej marinādi.

Solis 6

Atkārto tāpat, kamēr burka pilna, un tad pārlej ar karsto marinādi, uzskrūvē vāciņu, atdzesē un liek ledusskapī. Būtu labi sēnes marinādē pirms ēšanas noturēt vismaz 5–6 stundas.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Mūsu sadarbības partneri