Marinētas sēnes

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mūsu ģimenē visi ir kaislīgi sēņotāji. Pēc meža sēnes tiek sašķirotas, un mazās baraviciņas, beciņas un podiņi tiek atlikti marinēšanai. Mazās sēnes ir garšīgi stingras, pēc marinēšanas kļūst maķenīt (vai pat ļoti) slidenas. Tā saucamās vārāmās sēnes tiek sālītas uz ziemu kopā ar ķiploku daiviņām. Pāri pārliek kļavu lapas un slogu, lai gaiss netiek klāt, un sēnes vēsā pagrabā glabājas tiem brīžiem, kad sagribas „piesiet dūšu”. Tad ceļo uz virtuvi, tiek skalotas, vārītas un pārlietas ar pikantu marinādi. Pēc kādām stundām ir gatavas tik tiešām garšīgas uzkodas, kas noder gan ikdienas ēdiena bagātināšanai, gan svētku galdam, gan vientulīgi tīksmiem brīžiem ar dakšiņu pie atvērtām ledusskapja durvīm, kad sagribas ko pikantu. Sākotnējais nodoms fiksi uzkost kādas pāris sēnes izgāžas, un pēc brīža attopies pie ledusskapja ar pustukšu burku.

Ja nu akurāt neviens mežā nav sēņojis un ziemas krājumus sālījis, var izlīdzēties ar veikalā visu gadu nopērkamajiem šampinjoniem. Mājās marinētie allaž būs izcilāki par saviem veikala burkās mirkstošajiem brāļiem.

Sastāvdaļas

  • 0.8 l sālītu sēņu
  • 0.8 l sālītu sēņu
  • ½  l ūdens
  • 1 liels vai 2 mazi sīpoli
  • 4 lauru lapas
  • 10 melno piparu vai smaržīgo piparu graudi
  • 2 tējkarotes cukura
  • 8-12 ēdamkarotes 9 % etiķa (cik stipru vēlas)
  • Krustnagliņas pēc izvēles
  • sāli marinādei neliek, jo sēnes jau ir sāļas
  • 0,8 l vai 1 l burka

Soļi

Solis 1

Ja sēnes ir sālītas, tās novāra tīrā ūdenī apmēram 5 minūtes un nokāš.

Solis 2

Noskalo zem auksta ūdens strūklas.

Solis 3

Sīpolus nomizo un sagriež ripās.

Solis 4

Ūdeni uzvāra kopā ar garšvielām, sīpoliem un etiķi, vāra 5 minūtes. Pagaršo un pievieno vēl pēc garšas kādu no garšvielām, ja marināde šķiet par maigu.

Solis 5

Burkā kārtās liek sēnes, marinētos sīpolus, lauru lapas, piparus, pielej marinādi.

Solis 6

Atkārto tāpat, kamēr burka pilna, un tad pārlej ar karsto marinādi, uzskrūvē vāciņu, atdzesē un liek ledusskapī. Būtu labi sēnes marinādē pirms ēšanas noturēt vismaz 5–6 stundas.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Nēģi

Nēģi

Nēģi ir apaļmutnieki, tiem nav mugurkaula, nav asaku, toties ir horda, skrimšļi un trešā acs. Šādi tie ir dzīvojuši miljoniem gadu, pat vēl pirms dinozauriem. Vai tie ir vai nav zivis?

Mūsu sadarbības partneri