Marinētas sēnes

Pīlādžu želeja. Ir varianti

Pīlādži ir maģiski koki, saistīti ar dažādiem ticējumiem un rituāliem. Visu gadu pīlādzis ir pieticīgs, ainavā neizceļas, pavasarī tam raisās ziedu čemuri, bet uz rudens pusi ar sarkaniem ogu ķekariem tas iemirdzas kā krāšņa rota.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mūsu ģimenē visi ir kaislīgi sēņotāji. Pēc meža sēnes tiek sašķirotas, un mazās baraviciņas, beciņas un podiņi tiek atlikti marinēšanai. Mazās sēnes ir garšīgi stingras, pēc marinēšanas kļūst maķenīt (vai pat ļoti) slidenas. Bet tas pieder pie lietas. Daļu sēņu marinējam uzreiz pēc novārīšanas. Tad marinādei pievieno sāli.

Tā saucamās vārāmās sēnes tiek arī sālītas uz ziemu kopā ar ķiploku daiviņām. Pāri pārliek kļavu lapas un slogu, lai gaiss netiek klāt, un sēnes vēsā pagrabā glabājas tiem brīžiem, kad sagribas „piesiet dūšu”. Tad ceļo uz virtuvi, tiek skalotas, vārītas un pārlietas ar pikantu marinādi. Pēc kādām stundām ir gatavas tik tiešām garšīgas uzkodas, kas noder gan ikdienas ēdiena bagātināšanai, gan svētku galdam, gan vientulīgi tīksmiem brīžiem ar dakšiņu pie atvērtām ledusskapja durvīm, kad sagribas ko pikantu. Sākotnējais nodoms fiksi uzkost kādas pāris sēnes izgāžas, un pēc brīža attopies pie ledusskapja ar pustukšu burku.

Ja nu akurāt neviens mežā nav sēņojis un ziemas krājumus sālījis, var izlīdzēties ar veikalā visu gadu nopērkamajiem šampinjoniem. Mājās marinētie allaž būs izcilāki par saviem veikala burkās mirkstošajiem brāļiem.

Sastāvdaļas

  • 0.8 l sālītu sēņu
  • ½  l ūdens
  • 1 liels vai 2 mazi sīpoli
  • 4 lauru lapas
  • Daži diļļu kātu gabali
  • 10 melno piparu vai smaržīgo piparu graudi
  • 2 tējkarotes cukura
  • 8-12 ēdamkarotes 9 % etiķa (cik stipru vēlas)
  • Krustnagliņas pēc izvēles
  • sāli marinādei neliek, jo sēnes jau ir sāļas
  • 0,8 l vai 1 l burka

Soļi

Solis 1

Ja sēnes ir sālītas, tās novāra tīrā ūdenī apmēram 5 minūtes un nokāš.

Solis 2

Noskalo zem auksta ūdens strūklas.

Solis 3

Sīpolus nomizo un sagriež ripās.

Solis 4

Ūdeni uzvāra kopā ar garšvielām, diļļu kātiem un sīpoliem, vāra 5 minūtes, beigās pievieno etiķi. Pagaršo un pievieno vēl pēc garšas kādu no garšvielām, ja marināde šķiet par maigu.

Solis 5

Burkā kārtās liek sēnes, diļļu kātus, marinētos sīpolus, lauru lapas, piparus, pielej marinādi.

Solis 6

Atkārto tāpat, kamēr burka pilna, un tad pārlej ar karsto marinādi, uzskrūvē vāciņu, atdzesē un liek ledusskapī. Būtu labi sēnes marinādē pirms ēšanas noturēt vismaz 5–6 stundas.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Pīlādžu želeja. Ir varianti

Pīlādžu želeja. Ir varianti

Pīlādži ir maģiski koki, saistīti ar dažādiem ticējumiem un rituāliem. Visu gadu pīlādzis ir pieticīgs, ainavā neizceļas, pavasarī tam raisās ziedu čemuri, bet uz rudens pusi ar sarkaniem ogu ķekariem tas iemirdzas kā krāšņa rota.

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.

Ķiršu kompots

Ķiršu kompots

Ķiršu kompots kopš bērnības man ir bijis pats mīļākais kompots. Tā nekad nevarēja būt par daudz. Kad biju maza, ziemas laikā nebija iespējams veikalā nopirkt svaigus augļus, tāpēc mamma un vecmāmiņa vasarā centās, cik spēja, gatavojot ziemas krājumus.

Mūsu sadarbības partneri