Mannas buberts ar rabarberu vai dzērveņu ķīseli

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Liene pagājušajā nedēļā spīdoši aizstāvēja maģistra darbu Stradiņa universitātē. Viņa pati ir pierādījums tam, ka, gudri ēdot un regulāri izkustoties (Liene ir arī nūjošanas instruktore), ar lieko svaru var tikt galā, nenomokot sevi ar ekstrēmi ierobežojošām diētām. Ikdienā Liene konsultē savus pacientus Jūras medicīnas centrā un Līgatnes rehabilitācijas centrā ne tikai par to, kā kļūt slaidākiem, bet arī kā uzvarēt dažādas kaites, revidējot sava ledusskapja saturu un ēšanas paradumus. Hipokrāts ir teicis:„ Lai ēdiens ir tavas zāles un tavas zāles lai ir tavs ēdiens”.

To Liene mēģina ievērot pati un iesaka saviem pacientiem. Un vēl kāds Lienei piestāvošs citāts no franču autora Brijā-Saverēna grāmatas „Garšas fizioloģija”: „Pavāram, kam uzticēta dzīvības mehānisma uzturēšana, ir svarīgāka loma nekā farmaceitam, kura noderībai ir tikai gadījuma raksturs.” Tā kā katru mīļu dienu vairākas reizes cilvēks pie galda papildina savas enerģijas krājumus, ar to varam darīt daudz savā labā, vienlaicīgi sagādājot patiesas baudas mirkļus. Ja vēlaties par to parunāt ar Lieni personīgi, rakstiet uz e-pastu uzturaskola@.gmail.com.
Ēdiena gatavošana Lienei ir radošs process, ikdienas ēdiens ir salīdzinoši vienkāršs, bet svētku reizēs Liene ar prieku gatavo kādu kūku vai desertu.

Lienei ir daudz mīļu, no savas mammas pārņemtu ģimenes recepšu. Starp tām ir arī mannas buberts. Putainais un maigais kārums kopā ar garšas ziņā stiprāku skābenu ķīseli vai ogu mērci raisa siltas un omulīgas bērnības atmiņas. Pavasara un agras vasaras sezonā ķīselim var izmantot sulīgu rabarberu kātu, aromātam pievienojot apelsīnu miziņas, ingvera sakni un piparmētru lapiņas. Rudens un ziemas sezonā labākā garšas saderība būs ar dzērveņu ķīseli.

Sastāvdaļas

  • 100 g mannas
  • 0,5 litra piena
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 3 olas

Rabarberu ķīselim

  • 1 vidēji liels vai 2 mazāki rabarberi
  • 1 litrs ūdens
  • 150 g cukura
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • garšvielas pēc izvēles
  • dažas šķēlītes ingvera saknes
  • apelsīna miziņas
  • svaigas piparmētru lapiņas

Dzērveņu ķīselim

  • glāze dzērveņu (der arī saldētas)
  • 1 litrs ūdens
  • 150 g cukura
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

Soļi

Buberts

Solis 1

Katliņā vāra pienu. Brīdī, kad piens sāk „kāpt uz augšu”, maisot ar koka karoti, pieber mannas putraimus. Nepārtraukti maisot, uzbriedina mannā putraimus apmēram 5 minūtes. Visā gatavošanas laikā jāuzmanās, lai buberts nepiedegtu.

Solis 2

Olas nomazgā un atdala dzeltenumu no baltumiem. Olas dzeltenumu saputo ar bubertam paredzēto cukura daudzumu un vaniļas cukuru, līdz dzeltenums kļūst gaišs un krēmīgs, bet masas apjoms ir dubultojies.

Solis 3

Olas baltumus tīrā un sausā traukā saputo stingrās putās.

Solis 4

Mannas putrai pielej olas dzeltenumu masu un putru uzputo karsējot.

Solis 5

Iejauc sakulto olas baltumu.

Solis 6

Vēl mazliet pakarsē.

Rabarberu ķīselis

Solis 7

Katliņā ielej 1 litru ūdens un uzvāra.

Solis 8

Pievieno gabaliņos sagrieztus rabarberus, dažas ingvera šķēlītes (tās beigās izņem), apelsīna miziņas.

Solis 9

Vāra apmēram 10 minūtes, līdz rabarberi mīksti.

Solis 10

Iebiezina, pielejot aukstā ūdenī atšķaidītu kartupeļu cieti. 

Solis 11

Beigās pievieno cukuru pēc garšas. 

Solis 12

Ēd kopā ar bubertu siltu vai atdzesētu. Var papildināt ar sasmalcinātām piparmētru lapiņām un apelsīnu mizas skaidiņām.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli

Cepti āboli

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

Mūsu sadarbības partneri