Mandeļu cepumi ar cukura glazūru

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šodien uz vakardienas sniega segas sasniga svaigas pārslas. Ārā kluss. Starp dažādiem baltajiem dabā ir smalkas nianses. Sniega sajūtas pārklājam mandeļu cepumiem.

Šie cepumi ir ļoti trausli un plāni. Tos var cept un ēst tāpat pie ikdienas kafijas, bet svētku reizei tos var papildināt ar ievārījumu un cukura glazūru.

Cepumi ir kā juvelierizstrādājumi, mazi un smalki. Šādus var meistarot cepēji, kam patīk knibināties un nav žēl iztērētā laika. Šķīvis ar šādiem cepumiem rotās jebkuru svētku galdu, tos pirms našķēšanās var apēst ar acīm.

Ja nav laika, mīklu var vienkārši izrullēt uz ar cepamo papīru pārklātas plāts, sagriezt gabaliņos ar picas nazi vai robaino nazi, izcept un salauzt gabaliņos. Otrs vienkāršāks veids – cepumus rotāt ar olbaltuma glazūru, nepārklājot ar piena glazūru un neliekot pa vidu zaftīti.

Dzērveņu zaftītes vietā var lietot kādu gatavu ievārījumu, vienīgi nebūtu vēlami augļu vai ogu gabaliņi, jo cepumi ir ļoti plāni, kā arī šķidrs ievārījums, kas tos pārlieku izmērcētu.

Sastāvdaļas

  • 120 g sviesta (istabas temperatūrā)
  • 130 g brūnā cukura
  • 1 ola
  • 250 g kviešu miltu
  • Šķipsniņa sāls
  • 100 g mandeļu
  • Ja nerotā ar glazūru, 1 ola pārsmērēšanai

Svētku variants

  • 1 glāze dzērveņu
  • 100 g cukura

    Piena glazūra pārklāšanai

    • 250 g pūdercukura
    • 50 ml piena
    • 1 tējkarote citrona vai laima sulas

    Olbaltuma glazūra rotāšanai

    • 1 olas baltums
    • 200 g pūdercukura
    • 1 tējkarote citrona vai laima sulas(ar šo glazūru cepumus var rotāt arī bez piena glazūras)

    Soļi

    Solis 1

    Mīklas iejaukšana. Sviestu un cukuru puto, līdz masa kļūst gaiša un viegla, un cukurs izkusis, pieputo olu.

    Solis 2

    Miltiem pievieno vaniļas cukuru un sāli, izmaisa.

    Solis 3

    Mandeles ar blenderi smalki samaļ, jāuzmanās, lai nesāk saķept.

    Solis 4

    Jauc kopā sviesta masu ar miltu masu un mandelēm, ar rokām izmīca mīklu. Satin pārtikas plēvē un vismaz stundu ļauj ledusskapī atpūsties.

    Solis 5

    Dzērvenes sablendē, caur sietu atdala no miziņām un sēkliņām sulu, kopā ar cukuru vāra, ik pa brīdim kontrolējot biezēšanu. To var novērtēt, ar karoti pilinot uz auksta šķīvja lāses. Kolīdz masa iebiezē uzreiz pēc uzpilināšanas, pārtrauc vārīt.

    Solis 6

    Mīklu izmīca, plāni izrullē starp divām cepamā papīra loksnēm (šādā veidā mīklu var izrullēt īpaši plāni, reizēm loksnes apgriežot no vienas puses un otru un izlīdzinot rullēšanā radušās krokas), izspiež formas un cep 180 grādos gaiši brūnus cepumus. Ja neglazē, pirms cepšanas pārsmērē ar viegli sakultu olu.

    Solis 7

    Vēl siltiem cepumiem (pusei no katra cepiena) pārziež dzērveņu ievārījumu, liek virsū otru cepumu un mazliet piespiež.

    Solis 8

    Pienu sasilda, pa lāsītei pievieno pūdercukuram, līdz izveidojas vijīga glazūra, ne par šķidru (lai tai nespīd cauri cepuma virsa) un ne par biezu (lai noklājas līdzeni), beigās pievieno citrona vai laima sulu. Noklāj cepumus, atstāj nožūt vismaz dažas stundas.

    Solis 9

    Olas baltumu puto, kad izveidojušās baltas putas, pakāpeniski ieputo pūdercukuru un citrona vai laima sulu. Caur konditorejas turzu vai maisiņu ar nogrieztu stūrīti uz cepumiem uzspiež zīmējumu. Šīs olbaltuma glazūras būs par daudz cepumu rotāšanai, bet ir grūti atdalīt un saputot daļu no olas baltuma. Par laimi, ledusskapī atlikušo glazūru var dažas dienas uzglabāt tā, lai nepiekļūst gaiss, un lietot piparkūku vai citu cepumu rotāšanai.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Šokolādes piparmētru bezē cepumi

    Šokolādes piparmētru bezē cepumi

    Piparmētru un šokolādes savienību allaž esmu meklējusi un ar prieku baudījusi gan konfektēs, gan saldējumā, gan šokolādes tāfelītēs.

    Zviedru piparkūkas

    Zviedru piparkūkas

    Ļoti vienkāršu un izcili gardu piparkūku recepte pie mums atceļoja no fotogrāfes Intas Rukas, kaimiņienes un īsta drauga. Inta allaž bijusi ļoti dāsns cilvēks, vienmēr dalījusies ar visu labo, sākot ar smaidu un labu garastāvokli, beidzot ar visu pašas dārzā izaudzēto.

    Visskaistākās piparkūkas Latvijā

    Visskaistākās piparkūkas Latvijā

    Agnesi Vīdneri Facebook lietotāji pazīst kā Canamelle, īstenu piparkūku lielmeistari, diplomētu konditori, kuras ceļš līdz mīļotajai profesijai bijis gana neparasts.

    Mūsu sadarbības partneri