Magoņmaizītes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Magoņmaizītes ir klasiskas un īsteni latviskas smalkmaizītes, tāpēc publicējam šo recepti Latvijas dzimšanas dienā, novēlot visiem priecīgus svētkus. Svaiga magoņmaizīte rada īstenu labsajūtu. Manai draudzenei Ērikai bērnībā bijusi auklīte, kura ik brīdi pašaizliedzīgi rūpējusies par viņas labo omu. Ja bijušas kādas sirdssāpes, auklīte ģimenei paziņojusi: mazais dusmīgs, skriešu pēc magoņmaizītes! Un tūlīt jozusi uz Āgenskalna tirgu, kur maizītes vienmēr bijušas nopērkamas. Kad magoņmaizīte bijusi notiesāta, visas bēdas bijušas aizmirstas.

Magoņmaizītes varonīgi pārdzīvojušas gan padomju laikus, gan brīvās Latvijas pārmaiņas konditoreju vitrīnās un kafejnīcu repertuāros, un ir starp tiem nedaudzajiem maizīšu veidiem, kas Rīgā un Latvijā joprojām pieejamas gandrīz visur, kur vien pārdod smalkmaizītes.
Magoņmaizītes mājās izdosies uzmeistarot ikvienam iesācējam. Ja nav drošas pārliecības par rauga mīklas izdošanos, var nopirkt gatavo Dobeles dzirnavnieka rauga mīklas maisījumu. Pašu gatavotu mīklu tā nepārspēs, bet, kamēr siltas un svaigas, būs ļoti garšīgas.
Šeit būs parādīti trīs maizīšu veidi – bez glazūras, ar šokolādes glazūru, un magoņu rulete, ko sagriež šķēlītēs. Maizītes bez glazūras var cept, ja nav vajadzīgo sastāvdaļu glazūrai vai ja tās jāņem līdzi, piemēram, skolas ekskursijā, kur nevar nomazgāt rokas. Ar šokolādes glazūru maizītes ir īsteni labas, lai apmierinātu kāri pēc saldumiem. Savukārt kukulīšus var ātrāk uzmeistarot un ilgāk uzglabāt mīkstus, šī magoņmaize ir vissulīgākā.

Esmu izmēģinājusi magones pirms pildījuma pagatavošanas pārliet ar uzvārītu ūdeni un uzbriedināt. Man nepatīk, ka pēc tam pildījums sāk suloties un pludot. Tāpēc labāk magones lietoju sausas, bet maizītes tūlīt pēc izcepšanas ar otu pamitrinu ar cukura sīrupu un pārklāju ar dvielīti. Tad maizītes ir mīkstas un mutē kūstošas.

Kā pagatavot rauga mīklu, skatieties šeit.

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

  • 370 g jeb 2 ½ tējas krūzes miltu (krūze 250 ml),
  • vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
  • 250 ml kefīra vai piena
  • 100-150 g sviesta (daļu var aizvietot ar augu eļļu)
  • 25 g svaiga rauga
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 5 kardamona pākstis jeb ½ tējkarote malta kardamona

Magoņu pildījumam

  • 100 g magoņu
  • 100 g cukura
  • 100 g sviesta
    Magoņu pildījumam

    • 100 g magoņu
    • 100 g cukura
    • 100 g sviesta

    Glazūrai

    • 100 g tumšās šokolādes vai 6 ēdamkarotes kakao pulvera
    • 25 – 35 g sviesta
    • 3 – 5 ēdamkarotes piena
    • 3 ēdamkarotes cukura

    Variants bez glazūras

    • 1 ola pārsmērēšanai
    • Mazajām maizītēm – nedaudz cukura pārkaisīšanai

    Soļi

    Solis 1

    Uzraudzēto mīklu sadala uz pusēm. Nokaisa galdu ar miltiem.

    Solis 2

    Izkausē sviestu, sajauc ar cukuru un magonēm. No mīklas izrullē taisnstūrus. Magoņu masu izklāj un izlīdzina uz mīklas plātnēm, atstājot vienu maliņu brīvu.

    Solis 3

    Mīklu saveļ rullītī, sākot no malas, kas noklāta ar magonēm, uz brīvo malu. Savienojuma vietu atstāj apakšā.

    Solis 4

    Ja cep ruletes, tās liek uz plāts un uzraudzē pusstundu siltā vietā. Ja nelietos glazūru, pārsmērē ar mazliet sakulstītu olu. Cep 200 C grādos uzkarsētā krāsnī, līdz brūnas un gatavas, apmēram pusstundu. Dažās ēdamkarotēs uzvārīta ūdens iejauc ēdamkaroti cukura. Ar otu pārklāj tikko no plīts izņemtās maizītes, tūlīt pārklāj ar dvielīti un atstāj atdzist.

    Solis 5

     Ja vēlas, pārsmērē ar šokolādes glazūru (glazūras recepte pie 13. – 15. punkta).

    Solis 6

    Ruleti sagriež šķēlītēs.

    Solis 7

     Ja cep mazās maizītes, rullīšus sagriež gabaliņos.

    Solis 8

    Ar rokām saveļ apaļas maizītes. Liek uz plāts, uzraudzē pusstundu siltā vietā.

    Solis 9

     Ja maizītes būs bez glazūras, pēc sagriešanas tās var no vienas puses kārtu pa kārtai mazliet atvērt, apakšu saspiežot, izveidojot tādu kā rozi.

    Solis 10

    Liek uz plāts, uzraudzē pusstundu siltā vietā. Uzkarsē cepeškrāsni uz 200 C grādiem.

    Solis 11

    Ja nelieto glazūru, maizītes apsmērē ar sakultu olu.

    Solis 12

    Pārkaisa ar cukuru. Cep maizītes, līdz tās brūnas. Dažās ēdamkarotēs uzvārīta ūdens iejauc ēdamkaroti cukura. Ar otu pārklāj tikko no plīts izņemtās maizītes, tūlīt pārklāj ar dvielīti un atstāj atdzist.

    Solis 13

    Gatavo glazūru. Ja lieto šokolādi, to salauž gabaliņos. Sagatavo traukus kausēšanai – vajag vienu bļodiņu, kurā ieliet karstu ūdeni, un otru bļodiņu vai šķīvi, kurā kusīs šokolāde. Virsējais trauks nedrīkst saskarties ar ūdeni, tāpēc iepriekš jāpārbauda trauku izmēri. Ūdeni uzvāra, lej bļodiņā, virsū liek trauku ar šokolādes gabaliņiem un izkausē, palaikam pamaisot.

    Solis 14

    Pārklāj maizītes ar šokolādes glazūru un atstāj apžūt vismaz stundu vēsā vietā.

    Solis 15

    Ja gatavo glazūru no kakao, uzkarsē pienu ar sviestu. Kakao sajauc ar cukuru, karsto piena un sviesta maisījumu pakāpeniski iejauc kakao un cukura maisījumā, izberžot kunkuļus. Masai jābūt mazliet plūstošai, ja vajag, piejauc vēl nedaudz karsta piena. Pārklāj maizītēm un apžāvē.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri