LNB Zalcburgas kūka (1718)

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

20/05/2019

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi.

Izstādes atklāšanā pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Šogad (2019) augusta beigās LNB svinēs 100 gadu jubileju. Visa gada garumā izstādēs un pasākumos bibliotēka mūs lutinās ar dārgumiem no LNB Reto grāmatu un rokrakstu krājuma. Kartītes ar vēstures liecībām no grāmatām ir mazas piemiņas dāvaniņas, ko jubilejas gadā apmeklētājiem paņemt līdzi.

Lai gan šī Zalcburgas pavārgrāmata nav drukāta Jelgavā, gadsimts, kad tā iespiesta, sasaucas ar Stefenhāgenu izstādi un neviļus liek domāt par to, kādas kūkas tolaik cepa šeit. Cukurs bija ļoti dārgs, to varēja atļauties vien pilīs, klosteros un bagātākajos pilsētnieku namos. Tomēr smalkās gravīrās iespiestās ilustrācijas liecina, ka 18. gadsimtā ēdieni smalkāko aprindu namos bija ārkārtīgi grezni noformēti.

Bildē redzamo kūku izcepu, mazliet adaptējot recepti mūsu dienu iespējām un sastāvdaļu daudzumu izdalīju ar 2. Mīklai pievienoju cukuru, alus rauga vietā lietoju svaigo, presēto raugu, glazūru taisīju bez olu baltumiem, lai tā būtu mīkstāka. Un kūkā iepildīju plūmju ievārījumu. Mīkla pēc sastāva ir līdzīga mūsdienu mafinu mīklai, vien irdinātājs nav soda, bet raugs. Visi, kas kūku ēda, atzina to par labu esam.

Nobeigumā aicinu visus, kuriem mīļa vēsture un grāmatniecība, doties uz Stefenhāgenu izstādi, tā ir lieliska! Atklāšanā bija klāt gan Stefenhāgenu pēcnācējs no Jelgavas, gan kāds no dzimtas atzara pēctečiem, kuri pēc 1919. gada notikumiem pārcēlās uz dzīvi Vācijā. Savā runā viņš minēja, ka ir aizkustināts līdz sirds dziļumiem, redzot šos materiālus, un novērtēja bibliotēkas darbinieku ieguldījumu to saglabāšanā ilgu gadu garumā. Un pauda prieku, ka arī šodien Jelgavā strādā tiešām izcila tipogrāfija.

#Veģetārs ēdiens #Vēsturiska recepte

Foto: Kristians Luhaers, LNB

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 4 olu dzeltenumi
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • 1 tējkarote vaniļas cukura (pēc izvēles)
  • 120 g mīksta sviesta un vēl mazliet formas iesmērēšanai
  • 150 ml saldā krējuma vai trekna piena
  • 25 g svaiga rauga
  • Šķipsniņa sāls
  • 250 g kviešu miltu

Glazūrai

  • Krūze pūdercukura (250-300 ml tilpumā)
  • Nedaudz citronu sulas
  • Nedaudz kausēta sviesta

    Pildījumam

    • Jūsu mīļākais ievārījums (mums bija plūmes ar krustnagliņām un kanēli)

    Rotāšanai

    • Ēdamie ziediņi – mums bija ābeļziedi, bet citā sezonā var izmantot vijolītes, atraitnītes, spalvu neļķīšu ziedlapiņas vai citus (vien jāzina, ka tie tiešām ir ēdami un audzēti ar ekoloģiskām metodēm)

    Soļi

    Solis 1

    Olas dzeltenumus saputo ar cukuru, šķipsnu sāls, un, ja vēlas, var pievienot tējkaroti vaniļas cukura. Kad masa ir gaiša un viegla, ieputo mīkstu (vai kausētu) sviestu.

    Solis 2

    Uzsilda pienu viegli siltu, izkausē tajā raugu.

    Solis 3

    Olu masai pievieno pienu ar raugu un miltus, iejauc mīklu. Ļoti labi tas izdevās ar elektriskā jaucēja mīklas mīcīšanai paredzēto āķi. Mīkla ir diezgan mīksta. Ja to mīcīs ar rokām, mīkla lips klāt.

    Solis 4

    Mīklu pārlej ar sviestu ieziestā formā, pārklāj ar dvielīti un siltā vietā uzraudzē.

    Solis 5

    Uzkarsē cepeškrāsni 160-180 °C temperatūrā, kūku liek krāsnī un cep, līdz tā gatava.

    Solis 6

    Kūku mazliet atdzesē un izņem no formas. Ja vēlas, kūku var pārgriezt horizontāli un iepildīt savu mīļāko ievārījumu. Nobeidz ar glazūru, ko krūzē vai bļodiņā iejauc no pūdercukura, mazliet kausēta sviesta un nedaudz citronu sulas. Rūpīgi izberž, lai nav kunkulīšu, un pārklāj kūkai. Atstāj sacietēt.

    Ja vēlaties, var kūku pārklāt ar olas baltuma, citronu sulas un cukura glazūru, kā tas aprakstīts oriģinālajā Zalcburgas pavārgrāmatā, bet tad glazūra būs cieta un drūpoša, līdzīga piparkūku glazūrai.

    Solis 7

    Var rotāt ar ēdamiem ziediņiem.

    Foto no izstādes atklāšanas: Kristians Luhaers, LNB

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Persiku torte Unas māsīca

    Persiku torte Unas māsīca

    Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

    Kijivas torte/Київський торт

    Kijivas torte/Київський торт

    1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

    Mūsu sadarbības partneri