Līgas zaļie salāti ar sausserža ogām un mārdadža eļļu

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Līga dzīvo Skrīveros. Es viņu pazīstu jau gadus piecpadsmit. Savulaik esam plecs pie pleca ļoti labi pastrādājušas, gādājot klientiem uzņēmumu kalendārus un dažādas citas darbā nepieciešamas lietas. Pa šo laiku Līgai ir piedzimuši divi jauki bērni, meita Rema un dēls Markus. Šobrīd Līga strādā par audzinātāju bērnudārzā, kā arī vakaros skrīveriešiem māca vingrot. Brīvajā laikā Līgai patīk sava prieka pēc gleznot, kā arī bērniem ļauj brīvi radoši izpausties visdažādākajos veidos, pat tādos, kas citos vecākos varētu radīt lielu satraukumu. Dažādu dzīves pārbaudījumu dēļ Līga ir meklējusi atbildes uz sarežģītiem jautājumiem un tās atradusi dabā. Gaiss, saule, dārzs, bites, pļavas un mežs veido viņas garīgo un fizisko līdzsvaru. No tā visa izriet aizraušanās ar pirts zinībām, zāļu tējām un veselīgu pārtiku. Līga labprāt dalās savās zināšanās, pie viņas var braukt ciemos un aplūkot viņas burvju krājumus.

Šoreiz mūs ierodoties sagaidīja skaisti klāts galds ar pašceptu maizi, zaļajiem salātiem un kokteili. Salāti bija aizdarīti ar tīru mārdadža eļļu, to Līga pērk aptiekā. Tā ir  ļoti veselīga un bez izteiktas garšas.

Lielākais pārsteigums salātos bija tumši zilās ēdamā sausserža ogas (nejaukt ar neēdamajām ogām no vīteņsausserža, tautā saukta par saldo mīlu!). Tādas redzējām un garšojām pirmo reizi. Pēc formas tās ir garenas, bet neregulāras, pārklātas ar nelielu apsarmojumu. Garša ir patīkami skābena, atsvaidzinoša un sulīga. Ogas ir diezgan gaļīgas, salātiem piedod sātīgumu un pamatīgumu. Līgai ir paveicies, ka no Sibīrijas Latvijā ienākušo, apstākļu ziņā pieticīgo ogu krūmu kaimiņi ir iestādījuši jau pirms gadiem, nu var dārzā saplūkt svaigas ogas krietni agrāk par zemenēm. Internetā ir atrodama plaša informācija par sausserža ogu ārstnieciskajām īpašībām.

Citos gadalaikos Līga salātiem pievieno tobrīd nogatavojušās ogas – zemenes, mellenes vai plūmju šķēlītes. Ja ogas nav skābas, uzpilina maķenīt citronu sulu. Reizēm dažādībai liek klāt balto, svaigo sieru vai avokado. Improvizācijas iespējas ir bezgalīgas.

Paldies Līgai par uzņemšanu, cienastu, zāļu tējām, ziedu pļavām, Jāņu zālēm, upju gravām, lakstīgalu dziesmām un miglu pie Daugavas. Mīļi sveicieni Līgu Līgo dienā, Tev, Līga!

Sastāvdaļas

Salātiem

  • Tomāti
  • Gurķi
  • Sezonā – jaunie cukini
  • Lapu salāti
  • Rukolas salāti
  • Zaļumi pēc izvēles – dilles, loki, pētersīļi, spinātu lapiņas, jaunas liepu lapiņas, piparmētras lapiņas
  • Sausserža ogas vai citas ogas, kas tobrīd dārzā
  • Pēc izvēles sēkliņas – saulespuķu, sezama vai citas
  • Mārdadža eļļa
  • Nedaudz garšvielu – sāls, malti citronpipari, melni maltie pipari pēc izvēles

    Pasniegšanai

    • pašcepta maizīte

    Zaļajam kokteilim

    • Upeņu lapas
    • Aveņu lapas
    • Gārsas lapas
    • Nātres
    • Pienenes
    • Piparmētru lapas
    • Rabarberu sula
    • Rabarberu sīrups
    • Ūdens (vai ābolu sula, vai kefīrs)

    Soļi

    Salāti

    Solis 1

    Gurķus un tomātus sagriež gabalos.

    Solis 2

    Salātus nomazgā, nosusina, apslaka ar eļļu, samaisa.

    Solis 3

    Zaļumus sasmalcina.

    Solis 4

    Lielos šķīvjos kārto salātus, virsū liek dārzeņus, pašās beigās pievieno ogas, zaļumus un sēkliņas.

    Zaļais kokteilis

    Solis 1

    Aplej lapiņas ar ūdeni (vai ābolu sulu), visu sablendē.

    Solis 2

    Izkāš, ja nepatīk biezumi.

    Solis 3

    Dzer nekavējoties, jo vērtīgās vielas gaisa ietekmē ar laiku zaudē savas īpašības. (Var arī blendēt ar kefīru ūdens vietā, tad liek klāt selerijas un vēl citas pikantākas sastāvdaļas.)

    Attēlu galerija

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Pieneņu pumpuri marinādē

    Pieneņu pumpuri marinādē

    Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis.

    Asie kabači Anniņas gaumē

    Asie kabači Anniņas gaumē

    Asie kabači ir manas tantes Anniņas recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu.

    Mūsu sadarbības partneri