Lielie vasaras salāti

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

05/08/2014

Recepte šoreiz speciāli veltīta Annijai Pumpurei. Pirmo reizi šo salātu recepti gatavoju uz tēva apaļu jubileju. Bija ielūgta kuplā radu saime. Jūnija beigās bija pieejami dažādi vasaras dārzeņi. Laiks bija karsts, vajadzēja pagatavot salātus, kas nebojātos ne garšas, ne skata ziņā, ilgas stundas stāvot uz galda. Toreiz salātus uztaisīju lielajā spainī, un viesi tos apēda bez atlikuma. Tā nu šī recepte ir mūsu ģimenes pastāvīgajā vasaras ballīšu repertuārā jau daudzu gadu garumā. Salātus var ēst tāpat vai kā piedevu siltiem vai aukstiem gaļas ēdieniem.

Tā kā lielākā daļa sastāvdaļu ir cietas, šos var saukt par kraukšķīgajiem vasaras salātiem. Krāsas ir visdažādākās, īsta mozaīka! Izvēloties paprikas pākstis, var ņemt tās dažādās krāsās. Ja ņem vienas krāsas papriku, vēlams izvēlēties oranžo, jo zaļais un sarkanais jau būs no gurķiem un tomātiem, bet dzeltenais – no kukurūzas. Īpašo vasaras garšu salātiem piešķir mazsālītie gurķi. Citos gadalaikos šos salātus var taisīt, aizstājot mazsālītos gurķus ar marinētajiem. Bet tā jau būs cita garša.

#Vegāns ēdiens #Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

Dārzeņi jāņem apmēram vienādā daudzumā

  • Svaigi gurķi
  • Mazsālīti gurķi
  • Tomāti
  • Paprika
  • Svaigs ziedkāposts
  • Redīsi
  • 1 sarkanais sīpols
  • 1 kārba konservētu kukurūzas graudu
  • Zaļumi: dilles, loki, pētersīļi, baziliks pēc izvēles
  • Sāls, cukurs,
  • Balzamiko vai kāds cits etiķis (var aizvietot ar citronu sulu) un augu eļļa mērcei

Soļi

Solis 1

Ja svaigo gurķu miza ir cieta, tos nomizo. Paprikai izņem sēklotni. Ziedkāpostu sadala mazās rozetēs.

Solis 2

Visus dārzeņus sagriež gabaliņos, liek lielā bļodā un pievieno kukurūzu, kam noliets šķidrums.

Solis 3

Sīpolu nomizo, vispirms sagriež četrās daļās, tad plānās šķēlītēs un pievieno bļodā.

Solis 4

Zaļumus smalki sagriež, pievieno bļodā.

Solis 5

Mērces sastāvdaļas ievieto burciņā ar vāciņu, enerģiski sakrata, lai sāls un cukurs izkūst un visas sastādaļas savienojas kopējā dziesmā.

Solis 6

Mērci iejauc salātos, visu kārtīgi izcilā un atstāj savilkties. Salātu īstā garša parādās pēc kādas pusstundas.

Solis 7

Slēgtā traukā uzglabāti vēsumā, salāti būs ļoti gardi arī nākamajā dienā.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Tunča salāti

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Pupiņu salāti

Pupiņu salāti

Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Mūsu sadarbības partneri