Lielie vasaras salāti
Burkānu salāti ar zemesriekstiem
Burkānu salāti ar grauzdētiem zemesriekstiem un rozīnēm ir vieni no gardākajiem burkānu salātiem, viesībās tie nekad nepaliek pāri.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Recepte šoreiz speciāli veltīta Annijai Pumpurei. Pirmo reizi šo salātu recepti gatavoju uz tēva apaļu jubileju. Bija ielūgta kuplā radu saime, jūnija beigās bija pieejami dažādi vasaras dārzeņi. Laiks bija karsts, vajadzēja izdomāt salātus, kas ātri nebojātos ne garšas, ne skata ziņā, ilgas stundas stāvot uz galda. Toreiz salātus uztaisīju lielajā spainī, apēsti tika bez atlikuma. Tā nu šī recepte ir mūsu ģimenes pastāvīgajā vasaras ballīšu repertuārā jau daudz gadu. Salātus var ēst tāpat vai kā piedevu siltiem vai aukstiem gaļas ēdieniem.
Šos arī varētu saukt par kraukšķīgajiem vasaras salātiem, tā kā lielākā daļa sastāvdaļu ir cietas. Krāsas ir visdažādākās, īsta mozaīka! Izvēloties paprikas pākstis, var ņemt dažādas krāsas. Ja ņem vienas krāsas papriku, vēlams izvēlēties oranžo, jo zaļais un sarkanais jau būs no gurķiem un tomātiem, bet dzeltenais – no kukurūzas. Īpašo vasaras garšu salātiem piešķir mazsālītie gurķi. Citos gadalaikos šos salātus var taisīt, aizstājot mazsālītos gurķus ar marinētajiem. Bet tā jau būs cita garša.
Sastāvdaļas
Dārzeņi jāņem apmēram vienādā daudzumā
- Svaigi gurķi
- Mazsālīti gurķi
- Tomāti
- Paprika
- Svaigs ziedkāposts
- 1 sarkanais sīpols
- 1 kārba konservētu kukurūzas graudu (man vislabāk tīk Bonduelle)
- Zaļumi: dilles, loki, pētersīļi, baziliks pēc izvēles
- Sāls, cukurs,
- Balzamiko vai kāds cits etiķis augu eļļa mērcei
Soļi
Solis 1
Ja svaigo gurķu miza ir cieta, tos nomizo.
Solis 2
Visus dārzeņus mazgā, notīra, sagriež gabaliņos, liek lielā bļodā, pievieno kukurūzu, kam noliets šķidrums.
Solis 3
Ziedkāpostu sadala mazās rozetēs, pievieno bļodā.
Solis 4
Sīpolu nomizo, vispirms sagriež četrās daļās, tad plānās šķēlītēs, pievieno bļodā.
Solis 5
Zaļumus smalki sagriež, pievieno bļodā.
Solis 6
Mērces sastāvdaļas ievieto burciņā ar vāciņu, enerģiski sakrata, lai sāls un cukurs izkūst un visas sastādaļas savienojas kopējā dziesmā.
Solis 7
Mērci iejauc salātos, visu kārtīgi izcilā. Salātu īstā garša parādās pēc kādas pusstundas, bet tie ir ļoti labi baudāmi arī nākamajā dienā.

Saistītās receptes

Burkānu salāti ar zemesriekstiem
Burkānu salāti ar grauzdētiem zemesriekstiem un rozīnēm ir vieni no gardākajiem burkānu salātiem, viesībās tie nekad nepaliek pāri.

Vinegrets
Lūkojot pēc vinegreta izcelsmes, varam atrast ziņas, ka tie ir ukraiņu un krievu virtuvei tipiski salāti no vārītām bietēm, burkāniem un kartupeļiem, kam klāt pievienoti sālīti vai marinēti gurķi (var likt arī skābētus kāpostus) un svaigi sīpoli.

Rozā rasols ar siļķi un bietēm
Pirmās brīvvalsts laikā bieži svētku galdā bija rozā krāsas rasols, kuram pievienoja mazsālītu siļķīti.