Lielie vasaras salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti ir mana īpašā rudens delikatese. Selerijas saknes veikalos ir nopērkamas visu gadu, bet rudenī tās ir vissulīgākās un smaržīgākās. Atzīšos, selerijas sakne un kāti manā ledusskapī ir vienmēr, lietoju tos gan svaigus, gan kā garšaugus pie zupām.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

05/08/2014

Recepte šoreiz speciāli veltīta Annijai Pumpurei. Pirmo reizi šo salātu recepti gatavoju uz tēva apaļu jubileju. Bija ielūgta kuplā radu saime. Jūnija beigās bija pieejami dažādi vasaras dārzeņi. Laiks bija karsts, vajadzēja pagatavot salātus, kas, ilgas stundas stāvot uz galda, nebojātos ne garšas, ne skata ziņā. Toreiz salātus uztaisīju lielajā spainī, un viesi tos apēda bez atlikuma. Tā nu šī recepte ir mūsu ģimenes pastāvīgajā vasaras ballīšu repertuārā jau daudz gadu. Salātus var ēst tāpat vai kā piedevu siltiem vai aukstiem gaļas ēdieniem.

Tā kā lielākā daļa sastāvdaļu ir cietas, šos var saukt par kraukšķīgajiem vasaras salātiem. Krāsas ir visdažādākās, īsta mozaīka! Izvēloties paprikas pākstis, var ņemt tās dažādās krāsās. Ja ņem vienas krāsas papriku, vēlams izvēlēties oranžo, jo zaļais un sarkanais jau būs no gurķiem un tomātiem, bet dzeltenais – no kukurūzas. Īpašo vasaras garšu salātiem piešķir mazsālītie gurķi. Citos gadalaikos šos salātus var taisīt, aizstājot mazsālītos gurķus ar marinētajiem. Bet tā jau būs cita garša.

#Vegāns ēdiens #Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

Dārzeņi jāņem apmēram vienādā daudzumā

  • Svaigi gurķi
  • Mazsālīti gurķi
  • Tomāti
  • Paprika
  • Svaigs ziedkāposts
  • Redīsi
  • 1 sarkanais sīpols
  • 1 kārba konservētu kukurūzas graudu (man vislabāk tīk Bonduelle)
  • Zaļumi: dilles, loki, pētersīļi, baziliks pēc izvēles
  • Sāls, cukurs,
  • Balzamiko vai kāds cits etiķis un augu eļļa mērcei

Soļi

Solis 1

Visus dārzeņus nomazgā. Paprikai izņem sēklotni. Ja svaigo gurķu miza ir cieta, tos vispirms nomizo. Dārzeņus sagriež gabaliņos un liek lielā bļodā. 

Solis 2

Bļodā pievieno kukurūzu, kam noliets šķidrums.

Solis 3

Ziedkāpostu sadala mazās rozetēs, pievieno bļodā.

Solis 4

Sīpolu nomizo, vispirms sagriež četrās daļās, tad plānās šķēlītēs, pievieno bļodā.

Solis 5

Zaļumus smalki sagriež, pievieno bļodā.

Solis 6

Mērces sastāvdaļas ievieto burciņā ar vāciņu, enerģiski sakrata, lai sāls un cukurs izkūst un visas sastādaļas savienojas kopējā dziesmā.

Solis 7

Mērci iejauc salātos un visu kārtīgi izcilā. Salātu īstā garša parādās pēc kādas pusstundas, bet tie ir ļoti labi baudāmi arī nākamajā dienā.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti ir mana īpašā rudens delikatese. Selerijas saknes veikalos ir nopērkamas visu gadu, bet rudenī tās ir vissulīgākās un smaržīgākās. Atzīšos, selerijas sakne un kāti manā ledusskapī ir vienmēr, lietoju tos gan svaigus, gan kā garšaugus pie zupām.

Burkānu salāti ar zemesriekstiem

Burkānu salāti ar zemesriekstiem

Burkānu salāti ar grauzdētiem zemesriekstiem un rozīnēm ir vieni no gardākajiem burkānu salātiem, viesībās tie nekad nepaliek pāri.

Vinegrets

Vinegrets

Lūkojot pēc vinegreta izcelsmes, varam atrast ziņas, ka tie ir ukraiņu un krievu virtuvei tipiski salāti no vārītām bietēm, burkāniem un kartupeļiem, kam klāt pievienoti sālīti vai marinēti gurķi (var likt arī skābētus kāpostus) un svaigi sīpoli.

Mūsu sadarbības partneri