Lielie vasaras salāti

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Recepte šoreiz speciāli veltīta Annijai Pumpurei. Pirmo reizi šo salātu recepti gatavoju uz tēva apaļu jubileju. Bija ielūgta kuplā radu saime, jūnija beigās bija pieejami dažādi vasaras dārzeņi. Laiks bija karsts, vajadzēja izdomāt salātus, kas ātri nebojātos ne garšas, ne skata ziņā, ilgas stundas stāvot uz galda. Toreiz salātus uztaisīju lielajā spainī, apēsti tika bez atlikuma. Tā nu šī recepte ir mūsu ģimenes pastāvīgajā vasaras ballīšu repertuārā jau daudz gadu. Salātus var ēst tāpat vai kā piedevu siltiem vai aukstiem gaļas ēdieniem.

Šos arī varētu saukt par kraukšķīgajiem vasaras salātiem, tā kā lielākā daļa sastāvdaļu ir cietas. Krāsas ir visdažādākās, īsta mozaīka! Izvēloties paprikas pākstis, var ņemt dažādas krāsas. Ja ņem vienas krāsas papriku, vēlams izvēlēties oranžo, jo zaļais un sarkanais jau būs no gurķiem un tomātiem, bet dzeltenais – no kukurūzas. Īpašo vasaras garšu salātiem piešķir mazsālītie gurķi. Citos gadalaikos šos salātus var taisīt, aizstājot mazsālītos gurķus ar marinētajiem. Bet tā jau būs cita garša.

Sastāvdaļas

Dārzeņi jāņem apmēram vienādā daudzumā

  • Svaigi gurķi
  • Mazsālīti gurķi
  • Tomāti
  • Paprika
  • Svaigs ziedkāposts
  • 1 sarkanais sīpols
  • 1 kārba konservētu kukurūzas graudu (man vislabāk tīk Bonduelle)
  • Zaļumi: dilles, loki, pētersīļi, baziliks pēc izvēles
  • Sāls, cukurs,
  • Balzamiko vai kāds cits etiķis augu eļļa mērcei

Soļi

Solis 1

Ja svaigo gurķu miza ir cieta, tos nomizo.

Solis 2

Visus dārzeņus mazgā, notīra, sagriež gabaliņos, liek lielā bļodā, pievieno kukurūzu, kam noliets šķidrums.

Solis 3

Ziedkāpostu sadala mazās rozetēs, pievieno bļodā.

Solis 4

Sīpolu nomizo, vispirms sagriež četrās daļās, tad plānās šķēlītēs, pievieno bļodā.

Solis 5

Zaļumus smalki sagriež, pievieno bļodā.

Solis 6

Mērces sastāvdaļas ievieto burciņā ar vāciņu, enerģiski sakrata, lai sāls un cukurs izkūst un visas sastādaļas savienojas kopējā dziesmā.

Solis 7

Mērci iejauc salātos, visu kārtīgi izcilā. Salātu īstā garša parādās pēc kādas pusstundas, bet tie ir ļoti labi baudāmi arī nākamajā dienā.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Pieneņu pumpuri marinādē

Pieneņu pumpuri marinādē

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis.

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači ir manas tantes Anniņas recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu.

Mūsu sadarbības partneri